Ved sidste weekends demonstration havde demonstranterne fået lov at krydse Amalienborg Slotsplads, men afbrød selv ved indgangen til slotspladsen, da en deltager affyrede en nødraket. Det fik samtidig politiet til at slå en jernring om Amalienborg. Ifølge HER&NU's oplysninger var både dronning Margrethe og kronprinsfamilien på det tidspunkt hjemme.
- Det er korrekt, at der lørdag aften blev afholdt en demonstration med et fakkeltog, hvor den planlagte rute gik ad Toldbodgade og hen over Amalienborg Slotsplads. Men på Toldbodgade ved Sankt Annæ Plads affyrede en person et nødblus – det fik demonstranterne til at sætte sig ned, hvilket de på forhånd havde tilkendegivet, at de ville, hvis der opstod uroligheder eller blev affyret fyrværkeri. Kort efter besluttede arrangørerne af demonstrationen at vende om og gå tilbage ad den rute, de var kommet. Det betød, at optoget ikke nåede ind på slotspladsen. Der har ikke været fare for beboere i området på noget tidspunkt, heller ikke for kongefamilien, fortæller Københavns Politi til HER&NU.
LÆS OGSÅ: Dronning Margrethe modtog hilsner: Ensom majestæt
I Toldbodgade kørte politiet deres store Hollændervogne på tværs og tog opstilling for at spærre for, at demonstranterne kunne gå tilbage mod slottet (Foto: Stephanie Lecocq/EPA/Ritzau Scanpix)
Også nytårsdag var Amalienborg Slotsplads målet for demonstranter. Her dukkede en mindre flok op med fakler og sang Shu-bi-duas 'Himlens Fugle'.
- Kæmp for alt, hvad du har kært. Når fjenden ta'r en finger. Kæmp mod Fandens vicevært. Der sætter skruetvinger. På Danmarks hvide vinger, sang de foran J.F. Salys rytterstatue af Frederik 5 midt på slotspladsen for angiveligt at gøre opmærksom på Danmarks fortid som slavenation.
LÆS OGSÅ: Janni Ree opløst i tårer: Livet er sårbart
Nytårsdag tog en lille menneskemængde opstilling midt på slotspladsen ved Salys Rytterstatue. Ved indvielsen i 1771 havde den været 14 år undervejs og kostede 500.000 rigsdaler, hvilket svarede til mere end det nyopførte Amalienborgs fire palæer (Foto: Stephanie Lecocq/EPA/Ritzau Scanpix)
Det var netop en buste med et forarbejde til rytterstauen, der blev smidt i Københavns Havn af institutleder fra Kunstakademiet i København, Katrine Dirckinck-Holmfeld, for ”at italesætte de måder, hvorpå kolonitiden er usynliggjort”.
Rytterstauen, der er af bronze og står på en marmorsokkel, bliver dog ikke så let af få skubbet i havnen. Dels vejer den 22 tons, og dels er den overvåget døgnet rundt af den kongelige livgarde.
LÆS OGSÅ: TV-stjerners hårde kamp: Chok blev til glæde