Dronningens svære tid: Dybt fortvivlet

Dronning Margrethe står i en meget uvant situation.

En helt uvant og dybt fortvivlende situation er opstået for dronning Margrethe, 82, efter hendes beslutning om at prins Joachims børn ikke længere skal være prinser og prinsesse.

LÆS OGSÅ: Trist prinsesse Marie: Athena bliver mobbet

Både når hun ankommer og forlader officielle arrangementer, råber journalister nu spørgsmål til hende om krisen i den kongelige familie.

Ifølge HER&NU's oplysninger er det ikke noget, dronningen bryder sig om.

LÆS OGSÅ: Kronprinsen i Frankrig uden at tale med prins Joachim

Selvom hun ikke svarer, anerkender hun dog høfligt at have hørt det ved at gestikulere mod dem og enkelte gange med afværgende, men venlige svar.

- Jeg skal hjem nu, sagde hun til Ekstra Bladet foran Københavns Rådhus forleden, hvor hun hastede ud til sin bil. Det samme var tidligere sket ved Carlsberg i Valby.

Mange tilråb

Spørgsmålene har udløst mange ubehagelige situationer for hende, siden hun selv kort kommenterede sagen foran Nationalmuseet. Det skete blot et par timer efter offentliggørelsen af ændringen, der er den første af sin slags i kongehuset.

LÆS OGSÅ: Kongelige børn enige: Vi står sammen

– Hvorfor kunne de ikke vente, til de blev 25 år, Margrethe? Det er jo deres børnebørn, vi taler om, lød det blandt andet foran Folketinget, mens hun gik op ad trappen.

Også indenfor blev hun råbt an med spørgsmålet om, hvorfor hun ikke ville lytte til prins Joachims ønske. Kort efter gentog det sig ved Amalienborg, hvor hun skulle åbne en udstilling.

Siden har hun og prins Joachim holdt et møde, og dronningen har sagt, at hun er ked af det.

LÆS OGSÅ: Kronprinsen i Frankrig uden at tale med prins Joachim

– Jeg har truffet min beslutning som dronning, mor og farmor, men jeg har som mor og farmor undervurderet, hvor meget min yngste søn og hans familie føler sig berørt. Det gør et stort indtryk, og det er jeg ked af. Ingen skal være i tvivl om, at mine børn, svigerbørn og børnebørn er min store glæde og stolthed. Jeg håber nu, vi som familie kan få ro til selv at finde vej igennem denne situation, sagde hun inden mødet, der fandt sted på Fredensborg 6. oktober.

Joachim kan hjælpe

Selvom majestæten umiddelbart ikke lader sig mærke af det, bryder hun sig nok ikke om det.

– Man kan godt have sympati for, at hun kan føle, det er vanskeligt. Derfor har hun også en interesse i, at den her sag bliver løst. Men grundlæggende er medier blevet mere kritiske i deres dækning og behandler kongehuset, som man ville behandle en hvilken som helst anden magtinstitution.

LÆS OGSÅ: Frederik i modvind: Kritik af to rejser til Frankrig på en uge

Det er også nyt for dronning Margrethe, der har været vant til at blive mødt på en anden måde, siger Berlingskes kongehus-kommentator, Jakob Steen Olsen, til HER&NU.

Han mener også, at den eneste, der kan hjælpe dronningen ud af den selvskabte krise, er prins Joachim.

LÆS OGSÅ: Prins Christian slog sig løs

– De er nødt til inden længe sammen at signalere, at der er fred og fordragelighed i familien igen. Det er stadig et uopklaret spørgsmål, og det er derfor, journalister med rette bliver ved med at spørge. Det har de kun mulighed for, når de møder de kongelige ved de her arrangementer. Derfor blev kronprinsparret også flere gange spurgt under deres besøg i Vietnam.