Jacob Hauberg Lohmann i topform: Trænede med soldater

Jacob Haubergs Lohmann var nødt til at være i topform for at kunne spille jægersoldat Niels Oxen i TV 2’s søndagsserie 'Oxen'.

Rollen som Danmarks højest dekorerede jægersoldat Niels Oxen kunne faktisk ikke ligge længere væk fra skuespilleren Jacob Haubergs Lohmanns egen ungdom.

LÆS OGSÅ: Christian fyrer den af på natklub: Partyprins

Artiklen fortsætter under videoen med Ellen Hillingsø...

– Jeg har ikke selv været soldat, jeg trak frinummer og benyttede mig af det, fortæller Jacob, 49, grinende.

LÆS OGSÅ: Fandt ny date i brevbunken: Sådan gik det

Han voksede op i Stær Bakker nord for Skanderborg med en skolelærermor og skuespillerfar.

Rollen som soldat i TV 2’s søndagsserie 'Oxen' krævede en del forberedelse.

– Det var stor inspiration at være sammen med soldaterne.
At høre deres måde at tale på, tingene bliver kun sagt én
gang, man holder, hvad man lover, og rigtigt meget holder
man for sig selv. Det er rigtig meget Oxens natur.
– Det var stor inspiration at være sammen med soldaterne. At høre deres måde at tale på, tingene bliver kun sagt én gang, man holder, hvad man lover, og rigtigt meget holder man for sig selv. Det er rigtig meget Oxens natur.

– Jeg havde ikke forståelse for, hvad behovet for militæret var, da jeg var ung. Jeg så det kun som noget med krig og at skyde hinanden, og det skulle jeg fandme ikke være en del af. I dag har jeg en helt anden respekt for det. Nu er der en lillebitte del af mig, som fortryder, at jeg ikke tog den indkaldelse. Det var ikke kun det mentale, men især fysikken, som krævede en del af Jacob for at blive Niels Oxen.

LÆS OGSÅ: Sådan snød Nikolaj kæresten: Brød helligt løfte

– Jeg har arbejdet med nogle soldater op til den her rolle. Jeg har trænet rigtig meget, for der sad sgu lige lidt for mange kilo på sidebenene til, at det var troværdigt, at jeg kunne være jægersoldat. Noget af det første, jeg læste i manuskriptet var: ”Danmarks højest dekorerede jægersoldat”, og så tænkte jeg: ”Den går sgu nok ikke, at jeg ligner bagerens søn. Det duer ikke”. Så det var bare at komme i gang, konstaterer Jacob, som også fik en masse personligt med af soldaterne.

Jacob kan lige nu også ses i biografen i 'Bastarden' og i Netflix-filmen 'Ehrengard', her
til premieren med hustruen Louise Hauberg
Lohmann.
Jacob kan lige nu også ses i biografen i 'Bastarden' og i Netflix-filmen 'Ehrengard', her til premieren med hustruen Louise Hauberg Lohmann.

Fik nye venner

Det var ikke kun den fysiske træning, soldaterne kunne tilbyde Lohmann.

– Der er en disciplin og en ”no bullshit”-attitude ved militæret, som jeg er totalt fan af. Det er jo det modsatte af skuespilbranchen, som nærmest er bygget på at forestille sig og masser af idéer, som aldrig bliver til noget, siger Jacob med store armbevægelser og fortsætter.

LÆS OGSÅ: IKKE SET PÅ TV: ‘Paradise Hotel’-Sille i blodigt uheld

– I militæret er en aftale en aftale. ”Nu gør vi kraftedeme noget”. Så det var en dyb inspiration at være sammen med soldaterne, at høre deres måde at tale på, og at tingene kun bliver sagt én gang. At man holder, hvad man lover, og at rigtigt meget holder man for sig selv. Det tog jeg lige skridtet videre, for det er rigtigt meget Oxens natur. I dag betragter jeg soldaterne, som jeg har trænet med, som mine venner, siger Jacob Lohmann, som privat bor i Veksø i Nord– vestsjælland med hustruen Louise Hauberg Lohmann og deres to børn, sønnen, Carl Christian, på fire et halvt år, og datteren, Ida, på snart to.

LÆS OGSÅ: Stridsøksen er begravet: Sådan er forholdet i dag

Det er meget
langt fra den
grunge-agtige
anarkistiske
unge mand med
langt hår, som
Jacob selv var i
soldater-alderen,
til at bo i skovbunden i Rold
Skov som veteranen Niels Oxen.
Det er meget langt fra den grunge-agtige anarkistiske unge mand med langt hår, som Jacob selv var i soldater-alderen, til at bo i skovbunden i Rold Skov som veteranen Niels Oxen.

Familien må dog i den kommende tid kigge langt efter Jacob, som har fået en rolle i en udenlandsk film.

– Jeg tager af sted på søndag og skal være væk i to uger på optagelse i Slovakiet. Jeg er med i en norsk film, hvor jeg spiller en boksepromotor. Det er pissespændende. Men det er hårdt at være væk fra familien.

LÆS OGSÅ: Droppet af Odorico: Nu sætter han ord på bruddet