De kendtes jul uden Jesus: Sådan fejres højtiden
Nu løfter flere kendte ikke-kristne sløret for, hvordan de fejrer jul.
Der er mange andre måder at holde jul på end den traditionelle kristne. Hvordan tilbringer kendte danskere, der ikke er kristne, den søde juletid?
Fire kendisser fortæller nedenfor om deres jul uden Jesus.
LÆS OGSÅ: HOT NEWS: Populær julekalender vender tilbage med nyt eventyr
LÆS OGSÅ: Mascha Vang: Her er min særlige juletradition
Dropper flæskestegen
Tv-værten Abdel Aziz Mahmoud, 35, er muslim, men det betyder ikke, at han ikke har taget julen som kristen højtid til sig. Det skyldes blandt andet hans kristne kæreste, Andreas Gylling Æbelø, der er direktør i AIDS-Fondet.
- Jeg fejrer jul ved min svigerfamilie i Holstebro. Jeg har været en del af den her svigerfamilie i syv år, så vi fejrer jul sammen, vi går i kirke, jeg laver ænderne. Inden jeg blev en del af den familie, så spiste de flæskesteg hver juleaften, men fordi jeg ikke spiser svin, så har jeg fået lov til at lave ænder i stedet for, så det gør jeg hvert år, fortæller Abdel, der også kan holde jul med sin egen muslimske familie:
- Min egen familie holder også jul, men det er på en meget, meget low key-måde. Så en gang i mellem, så holder jeg det hjemme i Ølstykke, hvor de bor, men ellers så hos svigerfamilien. Deres jul er lidt mere ægte, lyder det fra tv-værten.
LÆS OGSÅ: WOW: Bodil Jørgensen sælger ‘Badehotellet’-juletræ
Artiklen fortsætter under videoen, hvor Silas, Johannes og Louise er ved at planlægge juleaften som regnbuefamilie.
LÆS OGSÅ: Har I set Mor Jettes julekalender?
Skål og god chanuka!
Skuespilleren Pia Rosenbaum, 64, er opdraget som jøde. I dag er hun gift med den kristne skuespiller Troels II Munk, som hun flyttede sammen med som 21-årig. I det nye hjem skulle Pia for første gang gå rundt om et juletræ og synge. Her undlod hun bare at synge med, når det handlede om Jesus.
- Men siden da har jeg jo skrålet lystigt rundt om juletræet! Det er vidunderligt at have de to fejringer, både chanuka og så julen, fortæller Pia Rosenbaum, der altid fejrer både den jødiske jul chanuka og den kristne jul. Pias jul bliver i år med hele familien – lige fra børnebørn til onkler – i Sverige. Chanuka står hendes søster, Ina-Miriam, for.
- Så mødes vi med vores sønner og deres koner og børn, hvor vi starter ude ved vores forældres grav og tager en lille whiskey og siger god chanuka, og så går vi hjem og tænder lys og fejrer chanuka med gaver og god mad, forklarer skuespillerinden.
LÆS OGSÅ: Fie Laursens nye julesang genforener hende med eks
LÆS OGSÅ: Geggo afslører: Så meget af brylluppet betaler TV3
Vælger Jesus fra
Komikeren Anders Stjernholm, 38, er ateist og aktiv fortaler for ateismen, blandt andet gennem sin bestyrelsespost i Ateistisk Selskab. Han elsker juletiden, men bliver hvert år irriteret over, at folk forbinder julen med noget kristent.
- Julen er en multikulturel sæsonfejring. Vi holdte jul, før vi overhovedet anede, hvad kristendom var, og jeg ser Jesus-fortællingen som en lille del af julen, jeg snildt kan vælge fra. Jeg ser i stedet julen som historisk, som i at vores forfædre forstod, at lige nu var verden mørk og kold, men at den ville blive grøn og varm igen, fortæller Anders.
Anders Stjernholms jul minder derfor meget om så mange andres med julemad, gaver og dans om træet. Som altid skal hans jul fejres i familiens skød, men i år bliver julen alligevel anderledes for komikeren.
- Nu er min far død i år, så det bliver en særlig juleaften. Det var altid ham, der lavede maden. Så det bliver meget noget med at tænke på ham, lyder det fra Anders.
LÆS OGSÅ: ‘Den store bagedyst’-Kirsten afslører juleopskrift
LÆS OGSÅ: Emil vinder ‘Den store bagedyst’: Drattede omkuld efter finalen
Ofrer til solen
Designeren og reality-stjernen Jim Lyngvild, 39, er asatroende og tilbeder de nordiske guder. Derfor holder han altid to slags jul. Den traditionelle kristne jul og den hedenske yul. Den kristne jul skal i år fejres hjemme hos Jim med 25 venner og familiemedlemmer.
- Den anden jul, det er jo min asatro-jul med min asatro-gruppe, der kommer. Det er den 21. december, hvor der er vintersolhverv, fortæller Jim og uddyber hans fejring af yul:
- Vi er ude og ofre til solen. For eksempel korn, man selv har dyrket. Så laver vi nogle små påkaldelser af forskellige guder. Balder er meget vigtig, fordi han skal jo græde ud af dødsriget, alting skal smelte for, at Balder, der måske er solen, kan komme tilbage. Vi står også rundt om min store Odin-figur ude på gårdspladsen og siger nogle bevingede ord. Og så er det meget vigtigt, at man spiser svin. Det er en del af en helt klar hedensk juletradition, forklarer Jim Lyngvild.
LÆS OGSÅ: Lise Nørgaard: Jeg elsker jul
LÆS OGSÅ: ‘Olsen Banden’-Kjelds enke: Jeg tænker på ham hver dag