Özlem Cekic åbner op om arrangeret ægteskab

Özlem Cekic har fra en ung alder taget stilling til store spørgsmål - også om ægteskabet.

Özlem Cekic er kendt for sin imponerende politiske karriere, men hendes rejse begyndte på en helt anden måde. Hun blev nemlig gift første gang i en ung alder. Lige efter gymnasiet blev hun viet i Tyrkiet.

LÆS OGSÅ: 'Nybyggerne'-vinder gennemfører sit første maraton: Et mareridt

- Jeg blev gift meget tidligt. Faktisk tog jeg til Tyrkiet samme nat, som jeg havde kørt studentervogn efter 3.G, og blev gift i et arrangeret ægteskab. Den slags er lidt ligesom Lotto, for du kan vinde eller tabe, men risikoen for at tabe er ret meget større end for gevinst, siger hun til Hendes Verden og uddyber:

- Jeg betroede mig ikke til mine danske venner, så der var ingen, der kunne sige: "Hvad tænker du på?" Men i virkeligheden tror jeg bare, jeg drømte om at få min egen seng, og flere af de andre kurdiske piger blev også gift på den tid.

Özlem kom fra et hjem, hvor børnene slog terninger om, hvem der fik madrassen på gulvet, og hvem der fik køjesengen. Derfor havde ægteskabet også en særlig appel i form af muligheder, som hun ikke havde haft før. Selvom hun var gift og havde ansvar som mor, stoppede hun aldrig med at forfølge sin drøm om uddannelse.

- 1990'erne var travle, for jeg fik også Furkan, mens jeg skrev speciale. Jeg var gift i syv år, så blev vi skilt. Jeg var en af de første med minoritetsbaggrund, der blev skilt, og jeg husker, hvordan folk kom på besøg hos mine forældre, og det nærmest føltes som en begravelse. Samtidig kom mit hus på tvangsauktion, og jeg knoklede med to job. Men da vi kom til 2000'erne havde mit arbejde båret frugt, fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Kontaktannonce: Regitze søger kæreste

I det nye årtusinde begyndte Özlems dedikation og hårdt arbejde at give pote. Özlem blev valgt ind i Folketinget i 2007, hvor hun sad i otte år. I 2019 var hun med til at stifte foreningen Brobyggerne, som arbejder for dialog mellem befolkningsgrupper. Hun er også gift med Devrim, og hun har tre børn.