Ung mor ramt af sygdom: Der er en mening med det

'De unge mødre'-deltageren er blevet ramt af en frygtet sygdom, og nu vil hun bruge den til at hjælpe andre.

Tilbage i 2017 kunne man følge Annica Øst i 'De unge mødre'. Dengang var hun 22 år og mor til tre børn, som hun har med sin nu eksmand. Der skete meget for den unge mor i den tid. Efterfølgende ønskede han ikke, at børnene deltog i tv-programmet, og Annica var tvunget til at trække sig.

LÆS OGSÅ: Paradise-babe: Smider tøjet

Artiklen fortsætter efter videoen, hvor man kan høre, hvordan det går med Camilla Framnes fra 'De unge mødre'.

Siden har hun trukket sig fra offentligheden, men nu er Annica atter klar til at lukke folk ind i sit liv. Den dag i dag har hun skiftet navn til Malina, og hun har fået sit fjerde barn, Noah på 3, sammen med kæresten Nikolaj.

Udover rollen som mor så er der en anden ting, der også fylder en del i Malinas liv. Sidste år blev hun efter en lang og sej kamp diagnosticeret med sygdomen Alopecia (pletskaldethed). Sygdommen har medført, at Malina har mistet alt sit hår og nu går med paryk.

LÆS OGSÅ: Tidligere ‘Paradise’-deltager: Teitur er uskyldig

Sådan så Annica ud, da hun deltog i 'De unge mødre' (Foto: Discovery Networks Danmark)
Sådan så Annica ud, da hun deltog i 'De unge mødre' (Foto: Discovery Networks Danmark)

Halvandet års kamp

Det hele startde tilbage i januar 2020, hvor den unge mor begyndte at få små skaldede pletter på størrelse med en enkrone. Det undrede hende, men fordi det ikke kunne ses, tænkte hun, at håret nok skulle komme igen. Det blev dog værre, og i maj måned samme år kontaktede hun alligevel sin læge.

- Min læge kunne ikke rigtig give mig en konkret forklaring, men mente at det kunne være stressbetinget, og at mit hår med stor sandsynlighed nok skulle komme igen på et tidspunkt. Jeg gik derfra med uvished og frygten for, at det skulle blive værre. De tanker fik mig til at tænke, om det ville stresse mig yderligere at tænke sådan, fortæller Malina. Hun prøvede at skubbe det væk igen.

Lider af flere sygdomme

Malinas stress bundede blandt andet i, at hun i forvejen lider af hudsygdommen psoreasis og tandsygdommen paradentose. Derfor har hendes hår også været en stor del af hendes identitet og noget, hun følte, hun kunne gemme sig bag.

LÆS OGSÅ: Fie Laursen i kovending: Tager afstand til Teitur

Hun arbejdede med sin stress, men det havde ingen indvirken på hårtabet, som stadig bliver værre og værre. I november måned 2020 søgte hun derfor igen læge, men hendes læge mente stadig ikke, hun skulle være bekymret. Alligevel fik hun en henvisning til en hudlæge i Silkeborg, som skulle undersøge hende videre.

I januar 2021 var der gået et år, siden Malinas hårtab startede, og Malina kom endelig til hudlæge.

- Desværre fortæller hudlægen mig præcis det samme: ”Det her skal du ikke være bange for, dit hår kommer igen, det er kun på grund af stress”. Jeg var målløs over, at det skulle være grunden, fordi jeg netop ikke følte mig stresset udover den stress, som var i, at jeg tabte mere og mere hår. Men jeg valgte delvis i afmagt at tro på hendes konklusion, for hvorfor skulle jeg være klogere end hende? Jeg er jo ikke uddannet til at vide noget som helst, lyder det fra Malina.

LÆS OGSÅ: Hvad skal der ske i ‘Ex on the Beach’? Du kan være med til at bestemme

Instagram blev vendepunktet

Efter sit besøg hos hudlægen besluttede Malina sig for for første gang at dele lidt ud på sin Instagram om, hvad hun gik igennem, og hvor magtesløs hun følte sig. Malina søgte en forklaring og noget mere viden. Her mødte hun en pige ved navn Kali, som skulle vise sig at blive afgørende for den unge mors videre forløb.

- Kali har selv alopecia sygdommen og har selv delt sit forløb på instagram. Vi sammenlignede billederne fra vores forløbs start i forhold til, hvordan det så ud nu og kunne hurtigt blive enige om, at det godt kunne se ud som om, at jeg måske havde den samme sygdom som hende. Men vi er ikke læger, så kampen om at blive hørt fortsatte. Kalis erfaring gjorde det meget klart for mig, at det ville blive en kamp uden lige, forklarer Malina.

LÆS OGSÅ: Bro bekræfter: Er ikke sammen med Jasmin længere

I april måned fik hun endnu en tid hos hudlægen, og med Kalis historie i bagagen regnede Melina med, at hun nu ville blive hørt. Hun måtte dog gå skuffet derfra med en recept på hormoncreme og beskeden om ikke at sammenligne sine symptomer med andres. Malina havde forsøgt at insistere på at få lavet en biopsi, så hun kunne få afsløret, om hun led af alopecia, men det afviste hudlægen.

- Jeg husker det som om, at hun rullede øjne af mig, for kan huske, at jeg blev helt vildt negativt overrasket over hendes reaktion. Hun fortæller mig så, at man ikke ”bare sådan lige” uden videre kan få fortaget en biopsi prøve, da der er risicis ved indgrebet. Her blev jeg stille og røg direkte tilbage til følelsen af at give op og sige ”f*** nu det”.

LÆS OGSÅ: AFSLØRING: Her er de nye kvinder i ‘De unge mødre’

Fjernede alt sit hår

Cremen virkede ikke, og Malina ramte en mur, hvor hun tænkte, at det hele kunne være lige meget.

- 2. august kunne jeg ikke klare det psykiske mere i forhold til ikke at kunne gøre nogle så simple ting som i at køre min hånd igennem mit hår, uden jeg stod og havde en hel håndfuld hår i min hånd bagefter. Jeg kunne ikke duppe mit hår af i et håndklæde på trods af en yderst forsigtighed, uden at jeg havde et håndklæde fyldt med hår, fortæller Malina og fortsætter:

LÆS OGSÅ: Skal du med til Mexico? ‘Paradise’ søger nye deltagere

- Det var vanvittigt svært. Så derfor tog jeg et valg med mig selv om at barberer mig fuldstændigt skaldet. Jeg har aldrig grædt så meget, som jeg gjorde dér. For selvom jeg vidste, at det netop var, hvad der skulle til for, at jeg undgik det psykiske ved at se mit hår falde fysisk af, så var det virkelig voldsomt at nå dertil. Jeg havde det ikke ret godt. Dog holdt mine fire elskede børn mit mod oppe.

Brød sammen på hospitalet

Malina forklarer, at hendes hår altid har holdt hendes selvværd oppe, så da hun mistede det, blev hun ramt af selvmelidenhed. Det blev forstærket af, at ingen lyttede til hende. Det påvirkede også forholdet til kæresten, som dog altid har støttet hende.

Vendepunktet blev en rutinekontrol på Viborg Sygehus, hvor Malina skulle have kontrolleret sin psoriasis, som også var i udbrud.

LÆS OGSÅ: ‘Kærlighed hvor kragerne vender’-par i babylykke

- Da jeg bliver spurgt ”Hvad så, hvordan går det?”, knækkede filmen for mig, og jeg brød grædende sammen. Da jeg fik samlet mig lidt, fortalte jeg mine oplevelser fra hudlægen, og hvad det gjorde ved mig i det hele taget, at miste mit hår, samt på dette tidspunkt også mine øjenvipper og mit højre øjenbryn. De kigger på hinanden og siger så til mig: ”Den biopsi laver vi nu”. Jeg græd af glæde, fordi det netop var en kæmpe lettelse at blive HØRT. Det var en kæmpe sejr, fortæller Malina og fortsætter:

- Kali og jeg havde ret, grunden til at mit hår gradvist røg af, var alopecia sygdommen. Jeg havde ikke klaret mig igennem det her lige så godt, hvis ikke jeg havde haft Kalis erfaringer, som hun var så fantastisk at ville dele med mig. Og det at hun hjalp og støttede mig så meget, har rørt noget i mig.

Vil bruge sygdommen til at hjælpe

Netop derfor er det vigtigt for Malina at bruge sin sygdom til at hjælpe andre, og hun er ikke i tvivl om, at det ikke er tilfældigt, at netop hun skulle rammes af alopecia.

LÆS OGSÅ: Linse og Geggo taler ud: Derfor var vi uvenner

- Jeg har aldrig før følt det meningsløst, at jeg skulle rammes af denne sygdom, jeg følte, at jeg kæmpede med rigeligt i form af min psoriasis sygdom og mine dårlige tænder. Men det her skal man ikke have ondt af. Jeg er ikke alvorlig syg, så derfor føler jeg mig heldig ikke at have noget, som er livstruende. Det tror jeg er en sund indsigt at kunne have som voksen med alopecia, fortæller Malina og fortsætter:

- Derfor har jeg et vanvittigt stort ønske om, ja nærmest en mission om at jeg ville hjælpe andre, som har stået eller står i den her situation med Alopecia sygdommen. Jeg vil tilbyde andre med Alopecia sygdommen fysisk eller telefonisk kontakt med mig, så jeg forhåbentligt kan være med til at mindske det her med at være eller føle sig alene. Nu ved jeg, hvordan jeg har haft det i min proces, og selvom jeg er voksen, så har det langt fra været nemt!

SE BILLEDET: Nu står han frem: Her er Natascha Lineas kæreste

Hjælpen er gratis

Det er dog ikke kun voksne, Malina drømmer om at hjælpe. Som mor til fire banker hendes hjerte især for børnene.

- Når det er så hårdt for os, som rammes som voksne, så kan jeg kun forstille mig, hvor svært det er for børn. Det er frygteligt hårdt, når man for eksempel går i skole og rammes af sådan en sygdom. Så disse skønne unger arbejder jeg også på at tage i hånden, lave nogle grupper, som for er børn og vise dem, at de absolut ikke er alene! Og jeg ved, det vil lykkes, jeg føler mig allerede rigtig godt på vej, fastslår Malina og understreger, at det ikke er et forsøg på at tjene penge - faktisk tværtimod.

LÆS OGSÅ: Amalie efter Peters kærlighedserklæring: Sådan er vores forhold nu

- Jeg stiller mig til rådighed for at hjælpe andre, der står i det samme, ganske gratis. Hjælp koster tit og ofte. Men jeg ønsker ikke penge med det her, men udelukkende at række ud til de voksne og børn, som kunne have brug for at sparre med en, der kender til netop det, som de står i med deres Alopecia sygdom. Og jeg GLÆDER mig!

Man kan finde, følge og kontakte Malina via hendes Instagram, som kan ses herunder. Derudover har hun en hjemmeside, hvor man kan læse mere og komme i kontakt med hende.

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Malina Øst (@morlivetmedalopecia)