Sandras kamp: Jeg er ikke perfekt, men jeg er der for mine børn

Sandra har fået udstukket en handleplan, som hun skal arbejde hen imod. Planen består overordnet af tre punkter; Stabilitet, etableret lejlighed og neurotisk udredning.

Sandra skal i dag i Byretten, hvor det bliver afgjort, om hun har en fremtid med sine børn i egen bolig. Som et led af at nå dertil har Sandra arbejdet med en handleplan, som kommunen har lavet til hende.

Sandra mener, at hun allerede har vist positivitet hertil, allerede inden børnene blev tvangsfjernet, da hun viste stabilitet ved at aflevere datteren i vuggestue til samme tid hver dag, og nu viser hun det igen ved at følge et skoleforløb. Derudover har hun fået sin egen lejlighed, som hun har malet og etableret et værelse til børnene.

LÆS OGSÅ: En fødselsdepression tog børnene fra Sandra

Sandras udtalelser fra Vuggestuen taler både for og imod en god stabilitet. I udtalelserne fra vuggestuen står der blandt andet: Der beskrives et tæt forældresamarbejde med Sandra. Sandra forsøger at overholde de aftaler, vi indgår med hende, men vi oplever, at det samtidig er en stor opgave for hende at leve op til i hverdagen.

Sandra fra 'De unge mødre- (Foto: Niels Henrik Dam)Sandra Stilinski
Sandra fra 'De unge mødre- (Foto: Niels Henrik Dam)Sandra Stilinski

Neurotisk udredning

Det sidste punkt i handleplanen er en neurotisk udredning, som Sandra skal have foretaget.

- Jeg skal have en neurotiske udredning, fordi de mener, at jeg har en hjerneskade. Jeg er dårlig til matematik, så jeg skulle have en hjerneskade, der gør, at jeg ikke er god til at handle ud fra de oplysninger, jeg får, og det stemmer ikke overens med de rapporter, der er skrevet på Bethesda.

LÆS OGSÅ: Åbner op om kæmpe overraskelse

I Sandras afgørelse fra Ankestyrelsen står der: Sandra kan fremstå velfungerende i forhold til at modtage vejledning og læring, men hun har vanskeligt ved at omsætte vejledning til handling. 

Det er psykologen i den psykologiske undersøgelse af forældrekompetencerne i forbindelse med forældrekompetenceundersøgelsen, der har vurderet, at Sandra sprogligt vil fremstå væsentligt mere velfungerende i forhold til at modtage vejledning og læring, end hun reelt vil kunne være i stand til at omsætte i handling. Denne type kognitiv defekt er ofte en skade i de dele af det neurologiske system, som koordinerer og forarbejder synsindtryk.

LÆS OGSÅ: 'MasterChef'-deltager har tabt 20 kilo: Kunne ikke holde ud at se sig selv på tv

Ifølge psykologen kan en sådan defekt tænkes at være opstået som resultat af en fejludvikling i fosterlivet eller en erhvervet skade pådraget gennem slag eller rystelser. Psykologen henviser derfor til, at der bliver foretaget en neuropsykologisk udredning, hvor man bedre kan afdække de egentlige indlærings- og hukommelsesvanskeligheder, og det er denne undersøgelse, der er sidste punkt i Sandras handleplan.

- Jeg ved, at de bliver slemt skuffet. Jeg har selvfølgelig nogle traumer, men jeg har ikke en hjerneskade, der skal forhindre mig i at tage læring ind. Jeg er ikke perfekt, men jeg er der for mine børn, fortæller Sandra, der skal have foretaget udredningen senere i november.

LÆS OGSÅ: Myndighederne: Sandra er ikke i stand til at have ansvar for begge børn

Håb i Byretten

Sandra håber på, at Byretten i dag finder frem til en anden afgørelse end Ankestyrelsen, og at hun derfor kan få mere samvær med sine børn, end to timer hver 14. dag, som det er nu.

- Jeg ønsker at M kommer hjem i weekenden og hjem til jul. Det er målet, fortæller Sandra, der på sigt ønsker at få begge børn hjem, men hun er også realistisk og begynder i det små.

LÆS OGSÅ: HOT NEWS: 'Paradise Hotel'-vinder er gravid

- Der er nok mange, der misforstår mig og tror, at jeg kun går efter M, men jeg går efter dem begge to. Men M har jeg et andet bånd til, for hende har jeg haft, siden hun blev født, så det er et andet bånd, end jeg har med L. Jeg elsker selvfølgelig L lige så højt, som jeg elsker M, men L ham kender jeg bare ikke på samme måde.

Sandra fra 'De unge mødre' (Niels Henrik Dam)
Sandra fra 'De unge mødre' (Niels Henrik Dam)

Ifølge Advokat med speciale i tvangsfjernelse Lars Buurgaard Sørensen, der har hjulpet flere af ’De unge mødre’ deltagerne i tvangsfjernelsessager heriblandt Sandra, som han var advokat for i Ankestyrelsen, så er der håb for Sandra i Byretten, selvom statistikken er imod hende.

- Der var alt mulig grund til at indbringe afgørelsen dengang, og jeg tror, at hun har en fair chance, men når det så er sagt, så er statistikken i Byretten ikke alt for god. Den er sådan, at der er omkring fem sager i Danmark, hvor Byretten laver om på den afgørelse, som Ankestyrelsen er kommet frem til i forhold til at hjemgive, og det er ud fra nogle 100 sager. Men det er usædvanligt, at man har en sag som Sandras, hvor det juridisk er på vippen, og hun så i øvrigt klarer sig godt, så det er en af de sager, som kunne ende anderledes, fortæller Lars Buurgaard Sørensen.

LÆS OGSÅ: Sandras børn skulle ikke have en far: Jeg er bekymret for de mænd

Sandra skal i Byretten i dag, hvorfra Realityportalen vil lave en live med Sandra før og efter Byretten. Se den på Realityportalens Instagram.

Artikelserie om Sandra Sandra blev kendt i tv-serien ’De Unge Mødre’. I dag kæmper hun for at få lov at beholde sine to børn, som myndighederne mener, hun ikke kan tage vare på. I syv artikler beskriver Realityportalen 22-årige Sandras liv og hendes kamp for at få lov at være mor. Realityportalen har af Sandra fået lov at bringe udtalelser fra hendes sagsakter, ligesom vi angiver Sandras børns navne med forbogstav for at beskytte deres identitet. Dette er den syvende artikel i Sandras historie.