Amalie og mor afviser coronavaccination

Hverken Amalie, hendes mor eller Amalies børn kommer til at blive vaccineret mod COVID-19.

1,5 millioner danskere er nu færdigvaccineret, men mens mange venter på enten deres første eller andet stik, så er der også nogle, som bestemt ikke venter eller jubler over, at det nu er blevet deres tur. Blandt dem er Amalies mor, Lotte Lytton Kejser, som har valgt at takke nej til vaccinen mod COVID-19.

- Jeg er en af dem, der ikke skal vaccineres mod corona. Formentlig hverken nu eller nogensinde, skriver hun på Instagram i et opslag, som beskriver, hvordan det foregik, da hun forleden landede i Danmark efter at have været på ferie med Amalie, Mikkel og deres to døtre i Spanien og skulle testes, før hun blev lukket ud af lufthavnen.

LÆS OGSÅ: CHOK: Teitur bortvist fra Reality Awards

Overfor Realityportalen bekræfter Lotte, at hun har takket nej til vaccinen hele to gange og forklarer gerne sit valg.

-  Jeg skal ikke vaccineres, fordi jeg er sund og rask. Jeg har ikke lyst til at få sprøjtet sygdom ind i mig helt generelt. De vacciner, der tilbydes, er ikke udviklet over tilstrækkelig lang tid, man kender ikke bivirkningerne. Der er rigtig mange mennesker i verden, som dør af almindelig influenza, fastslår Lotte og fortsætter:

- Selvfølgelig er der rigtig mange mennesker, der også vil dø af corona, som også er en influenza art. Så det kan ikke rigtig hidse mig op, selvom det er meget beklageligt og helt forfærdeligt, at mennesker dør på grund af en virus. Så jeg har ikke lyst til at lege kispus med mit eget liv. Vi ved simpelthen ikke nok om de vacciner.

LÆS OGSÅ: Casper klar på at forlade ‘Bachelor’: Pissesur på produktionen

Forsker: Det er ikke korrekt

At man sprøjter sygdom ind i kroppen for at få kroppen til at danne antistoffer mod COVID-19 er dog en misforståelse, fastslår Christian Morberg Wejse, som er afdelingslæge på Infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitets Hospital og lektor ved Institut for folkesundhed på Aarhus Universitet og forsker i globalt perspektiv på epidemier, infektioner og immunsystemet.

- Det er faktisk ikke korrekt, mRNA vaccinerne er en kode - en slags strikkeopskrift, der får vores celler til at producere et protein, der sidder på overfladen af coronavirus, men er ikke sygdomsfremkaldende i sig selv. Vi laver masser af spike protein, og så laver vi antistoffer mod det, som gør, vi bliver immune mod rigtig coronavirus. AZ og JJ vaccinerne bruger et andet virus, hvor spikeproteinet er koblet på, men det virus er ikke levedygtigt og kopierer ikke sig selv som et rigtigt virus, så det er ikke en sygdom, du får, forklarer han og fortsætter:

- Jeg bliver nødt til at spørge, hvis man ikke vil have sygdom ind i kroppen, hvorfor så ikke bruge en vaccine til at undgå at få den alvorlige sygdom som COVID er ind i kroppen?

LÆS OGSÅ: Efter Reality Awards: Mai Manniche undskylder

Lotte: Man skal forholde sig kritisk

Lottes skepsis mod vacciner er langt fra ny. Da hendes egne børn var små, nægtede hun at lade dem få den daværende paraply-vaccine, som i dag hedder MFR-vaccine, hvis den ikke blev givet af tre omgange, så risikoen for bivirkninger ifølge hende var mindre.

- Jeg synes, man skal forholde sig kritisk til vacciner generelt. Jeg tror på, at vores krop skal udsættes for vira for at udvikle antistoffer. Dette helst af naturlig vej, fastslår Lotte og hilser altså en eventuel smitte med COVID-19 velkommen.

Christian Morberg Wejse vil ikke gøre sig til dommer over, hvorvidt man bør takke ja eller nej til vaccinen, det skal være op til den enkelte, understreger han. Han erkender, at det er gået stærkt med at udvikle vaccinerne, og det er ifølge ham korrekt, at man kender ikke langtidseffekterne. Men det betyder ikke, at der er skåret nogle hjørner i forhold til sikkerheden i udviklingen af vaccinerne, som er godkendt efter samme procedurer, som hvis de var udviklet over længere tid, fortæller han.

LÆS OGSÅ: CHOK: Testet positiv for corona få timer inden Reality Awards

- Så skal den meget teoretiske overvejelse om langtidseffekter jo holdes op mod effekterne af COVID som vi kender meget præcist, det er en farlig sygdom, og vi har 1000 henvist til behandling for senfølger bare i Region Midt. At ikke tage vaccinen af frygt for mulige senfølger svarer i min optik til at være så bange for at blive ramt af lynet, at man aldrig går udenfor i regnvejr, men til gengæld når solen skinner gerne spiller fodbold på motorvejen, konkluderer han og fortsætter:

- Vi ved nok til at kunne tage en informeret beslutning om, hvorvidt vi vil tage et lægemiddel, som er afprøvet på 40000 mennesker med meget få bivirkninger til følge, eller vi vil have en sygdom, som er dødelig for mange og giver alvorlige senfølger for endnu flere. Du leger meget mere kispus med dit liv, hvis du ikke bliver vaccineret og for så vidt også med andres, som det kan være meget farligt for, hvis du smitter videre.

LÆS OGSÅ: Rasmus Seebach om ny danseudfordring: Grænseoverskridende

Amalie takker også nej

I tråden på hendes Instagram kan man se, at Lotte langt fra er den eneste, som har valgt at takke nej til den coronavaccine, som så mange andre går og venter på. Hun får da også opbakning af sin datter, som har truffet samme valg som sin mor.

- Amalie er børne-vaccineret, men hun vil ikke vaccineres mod corona, og det bliver hendes børn heller ikke, nogensinde. Amalies to piger er også børne-vaccineret. Men ingen af dem heller ikke Amalie skal coronavaccineres, fastslår Lotte og fortsætter:

- Problemet er, at vi kun hører om alle de glade danskere, der har sagt ja til vaccination i nyhederne, i pressen, ja alle vegne. Det er meget sjældent, vi hører om nogen, der har valgt vaccine fra. Der findes ikke rigtig nogen opslag, der fortæller om, at der er rigtig mange, der ikke vil vaccineres i Danmark.

LÆS OGSÅ: Chokeret Elvira: Han flækkede mig

- Jeg tror, mange restriktioner, hvad corona angår, er skabt selvfølgelig for at sikre, at vores sygehuse ikke bliver overfyldt med mennesker. Mundbind forhindrer ikke smitte. Mundbind skal minde os om, at der er en corona virus i omløb. Men den egentlige effekt af mundbind tror jeg ikke på. Nemlig at mundbind forhindrer smitte.

- Jeg tror, at de restriktioner, der blev pålagt os, har skabt frygt. Det var den frygt, som fordrede, at vi alle overholdt restriktionerne. Jeg kender en del mennesker, som har haft corona, uden at de var klar over, at de var smittede.

LÆS OGSÅ: ‘For lækker til love’-babe scorer Sarah Louises eks

Lotte tror ikke på, at vi i Danmark har den variant af corona, som man dør af.

- Det kan godt være, at den kommer tilbage igen, men lad os se på antibody test, og lad os få et realistisk billede på flokimmunitet tallene i den danske befolkning. Vi vil altid have corona i verden, der vil komme flere nye spændende varianter, og så bliver der sikkert også udviklet nye spændende varianter af coronavacciner. Og dem kommer jeg også til at takke nej til, slutter hun.

Se Lottes opslag og debatten på Instagram HER.