Umut efter lægernes advarsel: Passer på helbredet

Hvis Umut fortsætter med at leve som han gør, kan det få fatale konsekvenser for ham.

At vejen til danskernes hjerter går gennem maven, ved Umut Sakarya, 31, bedre end mange andre. Siden han som 12-årig kom til Danmark fra Tyrkiet og fik severet en portion tarteletter med høns i asparges hos familiens nye nabo i Odense, har han elsket det danske køkken. Og nu gør han med kogebogen 'Guldsskeen' også sit for at bevare de gamle traditioner.

LÆS OGSÅ: Realitystjerne i dyb sorg: Det er alt for tidligt

– Vi har samlet 50 opskrifter, der kan laves med de ting, de fleste har i deres køkken og med ingredienser, man kan få i sit supermarked. Det skal være en kogebog, der bliver brugt. Den er meget detaljeret, men når man skriver, at en frikadelle skal formes som et æg, kan alle kan være med. For mange kan lave sushi, thai og indisk, men dansk mad er begrænset til noget, man får hos sine forældre eller bedsteforældre. Det er som om, der er opstået en myte om, at det er noget, man ikke selv kan lave, siger Umut og griner højt.

Artiklen fortsætter under videoen, hvor Michelle og Mads gør status efter sjette liveshow af ‘Vild med dans’…

Han er kommet i tanke om en dansk kvinde, han mødte i Shanghai.

– Hun savnede sådan remoulade. Jeg spurgte: ”Hvorfor laver du det ikke bare selv?” Hun svarede: ”Kan man det?” Altså, som om remoulade kun falder ned fra himlen et bestemt sted over Danmark. Jeg forklarede hende, at man altså bare sylter nogle grøntsager og så rører mayo, creme fraiche, lidt sukker, karry og gurkemeje i, fortæller han.

LÆS OGSÅ: ‘Robinson’-Ralf hastekørt på hospitalet: Alt blev fjernet

På sin restaurant Guldkroen har Umut succes med at holde traditionerne i hævd, men han har også betalt en høj pris. Selv om det kun er et år siden, han rundede de 30, er han så hårdt udfordret på helbredet, at han er nødt til at skære ned på både mad og sprut.

LÆS OGSÅ: Snyd i ‘Robinson’: Peter, Anders og Ralf forklarer

Truet af sukkersyge

Der kom gode takter, allerede da kæresten Johanne Havshøj flyttede ind sidste år, men et stort helbredstjek har fået ham til at tænke sig ekstra godt om. Både hvad livsstilsændringer angår og et fokus på småskavanker, der har plaget ham.

LÆS OGSÅ: DR-stjerne har født

– Det går meget bedre. Jeg står over for at skulle detoxe et par måneder, hvor jeg kun spiser sundt og minimerer mit indtag af alkohol. En slags faste. Jeg har først gjort det en måned, men den her gang bliver det en længere periode. For at sige det lige ud, så er jeg bange for at få sukkersyge, lyder det alvorligt fra Umut, der også er ved at få styr på et dårligt knæ og har fundet ud af, at hans syn er så dårligt, at han skal have briller.

– Jeg har været hos en speciallæge i Tyskland, som sagde, at hvis jeg fortsatte med at leve, som jeg gør nu, ville jeg få sukkersyge i løbet af de næste 10 år. Og det har jeg virkelig ikke lyst til. Heldigvis er jeg godt rustet til at ændre min livsstil. Jeg har aldrig følt mig stærkere mentalt, end jeg gør nu.

LÆS OGSÅ: ‘Årgang 0’-Stephanie afvises igen og igen

Med en manager, der styrer hans kalender, sin partner i Guldkroen, som han også har skrevet kogebogen med, og kæresten til at holde styr på bagsmækken, så har Umut det som blommen i et æg.