Svend Hardenberg spiller sig selv: Grønlands stærke mand

I starten var rollen som den grønlandske minister, Hans Eliassen, ikke tiltænkt Svend Hardenberg, men det blev der hurtigt lavet om på.

Når Svend Hardenberg toner frem i 'Borgen' som den grønlandske minister Hans Eliassen, så har han en helt naturlig autoritet. Han har tidligere været departementchef ved formandens departement i selvstyret og dermed den øverste embedsmand i Grønland.

LÆS OGSÅ: Efter 70 år i Vedbæk: Janni og Karsten melder ud om flytning

52-årige Hardenberg hjalp i første omgang filmholdet med research, men blev hurtigt spottet af instruktøren Per Fly.

– Jeg var med til at give dem en grundig indføring i problematikkerne med alt fra kunst og kultur til samfundsmæssige forhold og relationen mellem Grønland og Danmark. Men så ringede Per og sagde, at jeg lige så godt kunne springe ud i det og gå til casting. Jeg grinede bare, fordi det var så langt ude. Jeg sagde, at det havde jeg altså ikke tid til, fordi jeg laver så meget andet, fortæller Hardenberg, der udover at have sine egne virksomheder også netop er tiltrådt som ny bestyrelsesformand i KNI - det tidligere Kongelige Grønlandsk Handel.

Græd i første forsøg

I manuskriptet var rollen tiltrængt en ældre, mere karikeret politiker, men Per Fly kom hurtigt på andre tanker.

LÆS OGSÅ: CHOK! Deltager droppet i ‘Luksusfælden’: Udvandrer i vrede

– Jeg vidste nul om Grønland. Jeg havde aldrig været der før, men efter at have fået turen rundt og set, hvordan Grønland hænger sammen, så kunne jeg se, at den her karakter var forkert. Og Svend, der stod for introduktionen, har været ansat i centraladministrationen, og jeg tænkte, at han var en værdig modspiller til Sidse Babett Knudsen.

Det stod hurtigt klart for instruktøren, at Svend Hardenberg var et naturtalent foran kameraet, hvilket har givet den nye sæson af serien en kæmpe autencitet. Fly lagde dog også arbejde i at få de svære optagelser til at lykkes.

LÆS OGSÅ: ‘Gift ved første blik’-stjerne er nybagt far og syg: Jeg er bekymret

– Vi har improviseret meget. I de politiske scener spiller han stort set sig selv, men i alle de følsomme scener, hvor han skulle være ked af det, dem var jeg nødt til at tæske ham igennem inden. Og jeg fik ham til at græde i første forsøg, siger en imponeret Per Fly.