Rørende båltale i skyggen af krig: Vi vil fred her til lands

Prinsesse Marie blev rørt til tårer under den smukke aften.

Lige siden prinsesse Marie kom til Danmark, har den danske fejring af midsommer været en af hendes yndlingstraditioner.

LÆS OGSÅ: Dronning Margrethes oldefar blev afpresset

Det fortalte hun ved Sankt Hans-aften i Skagen, hvor hun var inviteret til at holde årets båltale under sit to-dages besøg i byen, hvor hun deltog i et internationalt kunstsymposium. Inden hun tog ordet foran de mange tusinder, der var samlet ved Vippefyret på Sønderstrand, måtte hun dybt bevæget tørre en tåre væk fra øjenkrogen. Det var sangen ”I de lyse nætter”, som udført af Nordjyske strygere og et stort kor gjorde hende dybt bevæget.

Artiklen fortsætter under billedet...

– Der hviler en særlig skønhed over Skagen. Om sommeren er dagene lidt længere i Skagen end i resten af landet. Tænk, at man inden for blot seks timer her fra dette sted kan se solen gå ned og stå op igen. Det er en forunderlig og foranderlig skønhed, som skabes, hvor de to have mødes helt oppe mod nord – ganske kort herfra, sagde Marie, der også levende fortalte om symposiet og hvor berigende kulturmøder på tværs af landegrænser er.

SE BILLEDERNE: Prins Gustav og prinsesse Carinas romantiske bryllup

– Det er ikke altid nemt at bygge bro mellem to kulturer. Tro mig – sådan er det også nogle gange hjemme hos os! Men det er også min personlige erfaring, at det er en gave at lære flere kulturer, flere sprog og flere livsperspektiver at kende, lød det fra Marie, der også havde et alvorligt budskab.

Artiklen fortsætter under billedet...

– Om lidt skal vi synge Drachmanns ”Midsommervise”. Den er i mine ører én af de mest stemningsfulde sange, vi har herhjemme. Men der er én af sangens linjer, som griber mig særligt om hjertet for tiden, og det er, når vi synger: ”Vi vil fred her til lands”.

LÆS OGSÅ: Marselisborg Slot bliver renoveret for 40 millioner

– I en tid, hvor ufreden hærger her i Europa, og hvor så mange af vores medmennesker lider nød, føler jeg en dyb taknemmelighed for fællesskabet her i aften, sagde prinsesse Marie og sluttede med en opfordring til sammen at hylde freden og glædes over fællesskabet.