'Robinson'-vinders mor blev slået ihjel: Nu er dansk seriemorder dømt

Den danske seriemorder James Schmidt blev i weekenden dømt. I et nyt program med datteren til et af ofrene, den tidligere 'Robinson'-vinder Malene Hasselblad, kommer vi helt ind bag de frygtelige detaljer.

Den 28-årige seriemorder James Schmidt blev i Københavns Byret i søndags dømt skyldig i rovmord på to pensionister, hvoraf den ene var 'Robinson'-vinder Malene Hasselblads mor, Inez. Straffen blev fængsel på livstid. Det skriver DR Nyheder, som var til stede i retten.

LÆS OGSÅ: Camilla og Daniel har slået op: Derfor er vi ikke længere kærester

Malenes mor, Inez Hasselblad, blev fundet dræbt i sin lejlighed på Vangehusvej på Østerbro i København i marts 2019. Det var Malene, der ved at insistere overfor politiet på, at hendes mors død ikke var naturlig - særligt fordi, der var blevet hævet penge på morens kort - fik politiet til at se nærmere på en række andre dødsfald i samme boligforening, og her viste det sig, at politiet også havde overset to andre drab, som James Schmidt blev tiltalt for.

Det var dog kun to af drabene, som James Schmidt blev dømt for. Derudover skal han betale erstatning til de efterladte, herunder 34.000 kroner til Malene Hasselblad. James Schmidt ankede dommen på stedet.

 Den dømte seriemorder James Schmidt og drabte Inez Hasselblad med datteren, 'Robinson'-vinderen Malene Hasselblad (Foto: Viaplay).

LÆS OGSÅ: DR laver ny version af ‘Den store bagedyst’
Bag om sagen i nyt program
I dag er der så premiere på andet program af 'Seriemordene på Østerbro' på TV3 og Viaplay, hvor Malene Hasselblad deler sin side af den tragiske historie, fra første gang hun besøger morens lejlighed frem til retsagen, der netop er blevet afsluttet. Derudover er også journalist Henrik Qvortrup med i programmet, hvor han undersøger sagen og dømte James Schmidts fortid.

LÆS OGSÅ: Sandheden om Jonass og Anne: Sådan går det i dag
Den 28-årige seriemorder James Schmidt blev i Københavns Byret i søndags dømt skyldig i rovmord på to pensionister, hvoraf den ene var 'Robinson'-vinder Malene Hasselblads mor, Inez. Straffen blev fængsel på livstid. Det skriver DR Nyheder, som var til stede i retten. LÆS OGSÅ: Camilla og Daniel har slået op: Derfor er vi ikke længere kærester Malenes mor, Inez Hasselblad, blev fundet dræbt i sin lejlighed på Vangehusvej på Østerbro i København i marts 2019. Det var Malene, der ved at insistere overfor politiet på, at hendes mors død ikke var naturlig - særligt fordi, der var blevet hævet penge på morens kort - fik politiet til at se nærmere på en række andre dødsfald i samme boligforening, og her viste det sig, at politiet også havde overset to andre drab, som James Schmidt blev tiltalt for. Det var dog kun to af drabene, som James Schmidt blev dømt for. Derudover skal han betale erstatning til de efterladte, herunder 34.000 kroner til Malene Hasselblad. James Schmidt ankede dommen på stedet. Den dømte seriemorder James Schmidt og drabte Inez Hasselblad med datteren, 'Robinson'-vinderen Malene Hasselblad (Foto: Viaplay). LÆS OGSÅ: DR laver ny version af ‘Den store bagedyst’ Bag om sagen i nyt program I dag er der så premiere på andet program af 'Seriemordene på Østerbro' på TV3 og Viaplay, hvor Malene Hasselblad deler sin side af den tragiske historie, fra første gang hun besøger morens lejlighed frem til retsagen, der netop er blevet afsluttet. Derudover er også journalist Henrik Qvortrup med i programmet, hvor han undersøger sagen og dømte James Schmidts fortid. LÆS OGSÅ: Sandheden om Jonass og Anne: Sådan går det i dag

Ikke mindst er vi med til begravelsen af Malenes mor, Inez.

- Så mange ting, vi stadig skulle have oplevet, så meget mere tid, vi skulle have tilbragt sammen, så mange ting, jeg gerne ville have fortalt hende, men som jeg ikke nåede, fordi hendes liv skulle ende så brat og meningsløst, siger en berørt Malene i sin tale til begravelsen.

Herunder kan du se det stærke klip fra begravelsen. Artiklen fortsætter efter videoen.

LÆS OGSÅ: Kim Kardashian med i ny true crime-dokumentar

Alvorlige domme bag sig

Derudover dykker Henrik Qvortrup dybere ned i James Schmidts fortid, der tegner et billede af en dreng, der meget tidligt kom ud på et alvorligt sidespor.

- Det viser sig, at Lual (dømte James Schmidts tidligere navn, red.) allerede som 10-årig blev mistænkt for at voldtage en 6-årig pige. Han bliver beskrevet som en dreng med en grænseoverskridende og stærkt seksualiseret adfærd, fortæller Qvortrup i programmet.

LÆS OGSÅ: Heidi om Nadia Shilas graviditet: Jeg bliver mormor for sjette gang

Senere, i 2011, modtog James Schmidt en tidsubestemt forvaringsdom for drabsforsøg og voldtægt. Den dom blev dog omstødt i Højesteret med begrundelse i James Schmidt unge alder, da han dengang kun var 17 år. Derfor endte sagen med, at James Schmidt atter var en fri mand efter kun 7 år i fængsel.

- Hvordan kan sådan en mand slippe fri? Jeg mangler den der forståelse for retssystemet. For de her ting, for hvordan det rent faktisk kan lade sig gøre, at sådan en farlig mand kan komme på fri fod, fortæller Malene, der i programmet kæmper indædt for at få James Schmidt dømt og ikke mindst at få ændret retssystemet, så noget lignede ikke skulle ske igen.

Herunder kan du se journalist Henrik Qvortrup dukke ned i James Schmidts fortid

LÆS OGSÅ: Vild true crime og kvindelige bodyguards: Dét skal du se på Netflix

LÆS OGSÅ: Drabschefen bliver tv-vært: Svært at gå på pension