Pia og Henrik har fulgtes ad i 60 år: Et vildt liv

Den 75-årige politiker, Pia Kjærsgaard, og hendes livsledsager, Henrik Thorup, har levet et vildt liv på både godt og ondt.

Det er en 75-års fødselar, der i den grad hviler i sig selv, støttet af kærlighed og med familiebaglandet i orden, der i denne uge fejrer sin halvrunde dag.

Det er 38 år siden, at Pia Kjærsgaard skiftede livet som hjemmegående husmor og siden hjemmehjælper ud med et liv i den politiske orkan, først i Fremskridtspartiet og siden med stiftelsen af Dansk Folkeparti. Selvom der gennem tiden har været megen blæst om Pia Kjærsgaard, står hun stadig med begge ben i den danske muld uden planer om at gå på pension lige foreløbig.

– Jeg er meget taknemmelig for det sted, jeg er i livet. Der er stadig meget aktivitet i mit liv, og jeg får mange daglige henvendelser. Jeg vil gerne have Dansk Folkeparti op at stå igen, så for mig er det et dårligt tidspunkt at stoppe på, fortæller Pia Kjærsgaard over fødselsdagslagkage på en sjælden fridag i parrets sommerhus på Enø ved Karrebæksminde.

LÆS OGSÅ: ‘Nybyggerne’-par vilde med landmand Allan

Spørger man politikerens bedre halvdel, skolekæresten, ægtemanden og livsledsageren gennem snart 60 år Henrik Thorup, der startede sammen med Pia i en halvanden-værelses lejlighed på femte sal på Østerbro, om han havde drømt at bo det meste af året i deres græske ferieparadis på Santorini nu, ryster han på hovedet.

– Nej, for så havde jeg jo været tvunget til også at slutte mit arbejde. Jeg har en fast periode som formand for statsrevisorerne, og den udløber først til oktober. Så indtil da har Pia bare at arbejde videre, siger Henrik Thorup, 75, grinende og giver hende et klem.

LÆS OGSÅ: Amalie og Mikkel klar: Vil have hjælp til at få en dreng

I den netop viste TV2-dokumentar 'Pia' fortalte hun både om sine forældres meget smertelige skilsmisse og om sin lillebror, som aldrig kom sig over skilsmissen, endte i en kriminel løbebane, og døde af druk på et herberg kun 58 år gammel. Pia Kjærsgaard viste også bagsiden af den politiske medalje ved det netop overståede formandsopgør i partiet, kort sagt et liv på godt og ondt.

Har hun så fået det liv, som hun ønskede sig?

– Det tænker jeg aldrig over. Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle gå ind i politik, stifte et nyt parti og blive formand for Folketinget. Det er jo helt vildt, som mit liv har udviklet sig. Jeg er nok drevet af min indre: ”Jeg har fand’me ret”. Og så har jeg altid bare været helt almindelig. Jeg har ingen skjulte dagsordener. Med mig får man det, man ser. Jeg ved godt, at jeg både kan støde og irritere folk, men til gengæld ved folk, hvor man har mig.

LÆS OGSÅ: Claudia Rex klar som vært på ’Vild med dans’

Selvom adressen siger Gentofte, og parret både har sommerhus i Danmark og i Grækenland, er Pia Kjærsgaard med egne ord ikke elitær.

– Når jeg møder de hjemløse, får de et kram. De er søde mennesker, som har deres at slås med, men de kan lide at blive anerkendt. Og jeg har ikke svært ved at bevare mig selv. Jeg ved godt, at Henrik og jeg har haft større muligheder end andre mennesker til at få det, vi gerne vil have, men vi er dog ikke mangemillionærer. Vi er nok en del af eliten, men vi er ikke elitære. Vi er taknemmelige og har arbejdet hårdt for det, vi har.

LÆS OGSÅ: Birthe Neumann afslører store ændringer for fru Fjeldsø

Svære og sjove stunder

Det har også kostet noget at være Pia Kjærsgaard og ”Hr. Pia Kjærsgaard”, også for parrets børn.

– Det har været en høj pris. Vi har mistet mange fødselsdage, fordi vi skulle noget andet, der har været meget fravær, ondskabsfulde bemærkninger fra folk, og så et liv med PET-vagter. Men jeg har altid satset på det positive, og Henrik og jeg har delt både de svære og de sjove stunder. Det har været et vildt liv.

I en alder, hvor de fleste er gået på pension, er Pia i den grad stadig ”på” i alle døgnets 24 timer.

LÆS OGSÅ: Zindy Laursens store lykke: Her er min far

– Jeg ved ikke, hvad der sker i den nærmeste fremtid. Der bliver nok valg om et lille års tid, så er jeg 76 år, og en valgperiode er fire år. Så kan jeg fejre min 80-års fødselsdag på Christiansborg. Det ved jeg ikke rigtigt. Man skal jo ikke komme derind med rollator. Jeg tager dagen, som den kommer, siger Pia Kjærsgaard grinende.