Den lykkelige familie. (Foto: Krestine Havemann)
Den lykkelige familie. (Foto: Krestine Havemann)

Nadja tænder lys for sin afdøde søn

Nadja har i årevis kæmpet mod kræftsygdommen leukæmi, som kostede hende sønnen, Elias.

I 'De unge mødre' har man i en årrække kunnet følge Nadja Kaaghs kamp mod de udfordringer, som livet har stillet hende. Da Nadjas søn Sebastian var lille, fik hun konstateret kræft, og har siden måtte kæmpe sig igennem mange kemobehandlinger.

Kort tid efter fandt hun kærligheden i René, og de fik lægens 'ja' til at give Sebastian en lillebror. Nadja blev gravid i 2007, men lykken varede kort. Nadjas kemobehandling blev nemlig skyld i, at den lille dreng ikke overlevede.

- Dengang jeg blev gravid troede alle, at kemoen ville være ude af min krop hurtigere, og derfor ikke ville kunne påvirke en graviditet eller et kommende barn.
 Desværre viste det sig, at Elias alligevel fik en urinvejsmisdannelse på grund af min tidligere kemo, fortæller den unge mor til Realityportalen.dk.

Den lille dreng blev kun 3 timer og 27 minutter gammel.

 LÆS OGSÅ: Louise deler ikke længere alt med seerne

Tænder et lys for at mindes Elias

Nadja tænker ofte på sin afdøde søn, og det gør hendes ældste søn Sebastian også. Derfor er det vigtigt for hende, at de mindes Elias. Det kan man blandt andet se i ugens afsnit af 'De unge mødre', hvor Nadja tænder et lys for Elias til løbet 'Stafet for livet', som løbes til fordel for Kræft.

- Når vi vælger at tænde lys for Elias, er det både for vores egen skyld og fordi ,vi har brug for at mindes Elias. Vi mindes de timer vi fik sammen med ham og mindes det barn, vi mistede. Men vi gør det også for at drengene skal få en forståelse for det, de har mistet. Når vi tænder et lys for Elias, giver vi os selv lov til at mindes, at vi er en mere i familien end man til daglig oplever, siger Nadja.

LÆS OGSÅ: Varm velkomst til 'De unge mødre'

Tabet har påvirket Sebastian

Tabet har især påvirket Nadjas ældste søn Sebastian, som i dag er 10 år gammel. Og han taler stadig om sin døde lillebror.

- Sebastian var 5 år, da vi mistede Elias, og han var dengang meget bevidst om, hvad der skete og var med i en del af processen. Elias betyder stadig meget for Sebastian, og han er den af os alle, der snakker mest om ham. Når vi tænder et lys for Elias, er det også for at anerkende Elias som værende en del af vores familie, fordi det har vi stadig brug for, og Sebastian i endnu højere grad end os andre, fortæller Najda og fortsætter:

- Det er ikke hver dag, jeg tænker på Elias, men jeg ser ham hver eneste dag. Jeg ser ham i de tegninger og billeder vi har hængende og de minder vi har stående. Og så ser jeg hver eneste dag, hvordan Sakarias ligner ham fuldstændig. Det er sjældent, jeg græder over at have mistet Elias, i stedet føler jeg mig faktisk stolt over at have fået lov at møde et så stærkt lille menneske. Ingen havde troet, han ville kunne leve, men alligevel gav han os 3 timer og 27 minutter at samle minder i. Det er jeg ham evigt takemmelig for, og dét gør, at jeg den dag i dag kan mindes ham med glæde, forklarer Nadja.

LÆS OGSÅ: Mor Britta skal være mormor igen

Vi ses i Nangijala 

Til Elias' begravelse citere præsten 'Brødrene Løvehjerte', og det har Nadja aldrig glemt. Citatet 'vi ses i Nangijala' har nemlig gjort det lettere for den unge mor at komme igennem sorgen.

- En mor, eller enhver forælder, der mister et barn, har brug for at tro, at man kommer til at se sit barn igen. Jeg har brug for at tro, at den yndige lille dreng vi kun nåede at opleve så kort, ham får jeg mere tid sammen med senere. Jeg har brug for at tro, at andre passer på ham, mens jeg ikke selv kan det, og at vi ses igen, når mine dage her på jorden også er ovre.

Hun fortæller, at hun ikke har været specielt troende, men er blevet det efter Elias' død, fordi tanken om, at de skal mødes i Nangijala hjælper hende.

- Sorgen SKAL man igennem på et tidspunkt, så hvis jeg ikke gjorde det, mens det stod på, så ville det bare ramme mig senere. Så jeg gav mig selv lov til at være i sorgen, lade det gøre ondt og være hårdt. Jeg græd meget og jeg samlede alle de minder, jeg overhoved kunne.
 Det betyder at jeg nu kan mindes ham med glæde, slutter Nadja.

Kort efter Elias død, lavede den unge mor en video, der kan ses her. 

Mindes de små hænder

Idag tænker Nadja ikke nær så meget på Elias, men når hun ser sin yngste søn, Sakarias, kan hun se masser af Elias' træk i ham.

- Når jeg tænker tilbage på Elias, så ser jeg hans små bitte hænder klemme om mine fingre, og hans mund lave suttebevægelser. Jeg ser ham som værende den lille bitte baby han var, og jeg kan glæde mig over, at jeg trods alt fik lov at være mor til så stærkt et lille menneske, fortæller den unge mor stolt.

Og der er ingen tvivl om, at Nadja er en sej kvinde. Ud over tabet af Elias, kæmper hun også stadig med sin kræftsygdom. Hun er stadig midt i en masse prøver, og selvom medicinen virker, døjer hun stadig med de mange bivirkninger. Men heldigvis kan hun meddele, at vi også får lov til at følge hende i den næste sæson af 'De unge mødre'.

LÆS OGSÅ: Camilla Sophia har født 

Følg med på vores Facebook-side, så du hele tiden er opdateret med nyheder fra diverse reality-programmer og kendisser.