Du kan købe sangen på Itunes, hvor du også kan høre et bid af det humørfyldte nummer. (Foto: Privat)
Du kan købe sangen på Itunes, hvor du også kan høre et bid af det humørfyldte nummer. (Foto: Privat)
Foto: Bo Nymann
Foto: Bo Nymann
Foto: Bo Nymann
Foto: Bo Nymann
Foto: Bo Nymann
Foto: Bo Nymann
Foto: Bo Nymann
Foto: Bo Nymann

'Matador'-Gustav: Ingen husker mig som ham

Finn Storgaard var den uvorne lillebror i 'Matador', men rollen betyder ikke det store for ham.

For Finn Storgaard er det et kært gensyn med den unge, uvorne lillebror, Gustav, der forrevet og forslået opsøger Maude og Elisabeth i Varnæs’ hjem efter at have fået tæsk af kommunisterne på Blågårds Plads. Og selvom Gustav Friis gjorde stort indtryk hos mange 'Matador'-seere, så er det ikke en rolle, der betyder det store for kongelig skuespiller, Finn Storgaard.

- I dag er der ingen, der genkender mig som Gustav fra 'Matador'. Det var rollen for lille til. Men det betyder ikke noget for mig. Det er ikke så vigtigt at blive husket. Det er andre ting i livet, der er mere vigtige nu, afslører Finn Storgaard, 74, over en kop kaffe i det lille hyggelige rækkehus i Valby, hvor skuespilleren OG billedkunstneren Finn til sommer kan fejre guldbryllup med hustruen, Lotte Horne, der ligesom Finn både er udannet skuespiller fra Det Kongelige Teater og succesfuld kunstmaler.

LÆS OGSÅ: Per Pallesen om ugens ‘Matador’-afsnit: Så syg var Helge under optagelserne

LÆS OGSÅ: ‘Matador’: Hvad skete der med Maude og Laura?

Anerkendt kunstner

I dag er det ikke skuespillet, der fylder mest i Finns liv. Han lægger stemme til en række tegnefilm, skriver for Kunstavisen og er en anerkendt kunstner, der laver kunst på tagpotter i kælderen under rækkehuset. Det, der betyder mest for Finn i forhold til 'Matador' i dag, var samspillet med alle kollegaerne fra Det Kongelige Teater som Karen Berg, Karin Nellemose og Poul Richardt, og så samarbejdet med instruktøren Erik Balling.

- Jeg kom jo ind i serien et stykke tid efter begyndelsen, og det er jo altid lidt vanskeligt, fordi de andre er så sammentømrede. Men der gjorde Erik Balling det, at, da vi kom over på settet, tog han mig om skuldrene og gik rundt og viste mig alle tingene, mens han fortalte, hvad han havde tænkt sig. Og hvad rollen som Gustav indebar. Det tog han sig god tid til, mens alle de andre stod og ventede. Det var fordelen ved Balling, at han vidste nøjagtigt, hvad han ville have. Jeg kendte ham jo fra min rolle som Tue på kvisten i 'Huset på Christianshavn', som vi havde lavet syv år i træk før 'Matador' og ligesom dengang mødte han også en time før på 'Matador'-settet for at gå alting igennem først med teknikken og siden med skuespillerne.

LÆS OGSÅ: Per Pallesen afslører ny ‘Matador’-fejl

LÆS OGSÅ: Derfor skulle Hr. Schwann dø i ‘Matador’

Finn Storgaard havde masser af erfaring fra Det Kongelige Teater, og selvom rollen som Gustav Friis ikke var så stor, så gjorde han det alligevel så godt, at mange identificerede ham med Gustav Friis.

- Jeg fik at vide, at Gustav var en ung KU’er, der gik march og sloges med cykelpumper med sand i som slagvåben. Engang efter en kabaret-forestilling, som Lotte og jeg spillede sammen, var der en mand, som kom op til mig og sagde: ”Du er også sådan en KU’er, ik’? Og vi er meget enige”. Hvortil jeg måtte sige til ham, at det var jeg bestemt ikke, griner Finn Storgaard.

Se billeder af Finn og Lotte øverst i galleriet, og se billedet af Finn, da han spillede Gustav nedenfor:

Foto: DR
Foto: DR

Se 'Matador' i aften klokken 20.00 på DR1.

LÆS OGSÅ: Lise Nørgaard om omstridt ‘Matador’-scene: Den findes IKKE!

LÆS OGSÅ: ‘Matador’-stjerne står frem: Jeg blev voldtaget

LÆS OGSÅ: Per Pallesen om ugens ‘Matador’-afsnit: Jeg er ikke et dumt svin