Margrethes hårde år: Sandheden om Henriks sidste tid

Margrethes veninde taler nu ud om Henriks sygdom.

Gennem to nye bøger bliver der kastet lys over dronning Margrethe og prins Henriks forhold. I Tom Buk-Swientys 'Undervejs', der er hendes erindringer fra 1940-1972, fortæller dronningen, hvordan de mødte hinanden, og hvordan forelskelsen ramte hende, og i Thomas Larsens 'Monark og menneske' kommer der nye detaljer om demenssygdommen, der blev konstateret, inden prins Henrik døde i 2018.

Artiklen fortsætter under videoen.

At prins Henrik ikke var rask, begyndte at stå klart for de fleste, efter kongehuset i sommeren 2017 bekræftede, at han ikke ville bisættes sammen med dronningen i Roskilde Domkirke. I årene op til den voldsomme udmelding havde der været flere episoder, der havde vakt stort postyr. Bl.a. sagde prinsen i et meget omtalt interview ved Cayx, at ”dronningen gjorde ham til narren”, fordi hun ikke havde givet ham en titel af kongegemal, ligesom regentparrets guldbryllup i 2017 blot blev fejret under private former.

LÆS OGSÅ: Tvillingernes søde gestus: Vincent og Josephine hyldede Mary

– Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende, og jeg tror, at det var ensomt for hende til sidst. Man ved fra mennesker, der har haft en dement ægtefælle, at det er dræbende og udmarvende. Men hun beklagede sig aldrig, fortæller hendes nære veninde Birgitta Hillingsø, 81, i 'Monark og menneske'.

LÆS OGSÅ: SE BILLEDERNE: Mary i sit livs form

Hun har kendt dronningen siden 1950 og hører sammen med sin mand, Kjeld Hillingsø, 86, til majestætens absolutte inderkreds. I bogen står der, at hun godt ved, at man ikke må sige den slags højt, men hun var lettet over, at prins Henrik døde relativt kort tid efter, at omverdenen fik besked om hans demenssygdom.

– Den stakkels mand kunne selv læse i avisen, at han ikke længere vidste, hvad han selv gjorde. Jeg havde så ondt af ham. Det var godt, at han nåede at dø, inden han blev rigtig dårlig. Jeg tror, alle var lettede for hans skyld, fortæller Birgitta Hillingsø.

LÆS OGSÅ: Tvillingernes søde gestus: Vincent og Josephine hyldede Mary