Hans Pilgaard tilbage til barndommen: En følelsesladet oplevelse

Gennem to år har tv-værten opsporet sine gamle klassekammerater, og det har på mange måder været en øjenåbner.

Hans Pilgaard har tit tænkt på, hvad der egentligt er blevet af de 23 kammerater, som han gik i klasse med i 1970’erne på Blovstrød Kommuneskole i Nordsjælland.

I TV 2-programmet 'Tilbage til 9A' har han brugt to år på at opspore sine gamle skolekammerater.

- Det hele starter med, at Bettina skriver til mig, at ”Jesper fra klassen har fået en blodprop. Han er vistnok ok, men har også haft et hårdt liv”. Jeg var i Melbourne med min mand, Jobbe, vi var på jordomsejling, vores bryllupsrejse, og det satte tankerne i gang om, hvad er det har gjort, at Jesper havde haft et hårdt liv, og jeg har haft et andet liv, et godt liv, fortæller Hans Pilgaard, da HER&NU efterfølgende møder ham i skolegården på hans barndomsskole.

LÆS OGSÅ: AFSLØRING: Uhyggelig sandhed bag telefonsamtale mellem Peter Madsen og kæreste

Han ringede senere til sin bedste ven, Rune, der som fotograf i programmet tog med rundt for at spørge alle klassekammeraterne om, hvordan det var gået dem siden 1979.

- Det var vigtigt for Rune og mig, at det ikke blev et glansbillede. Jeg gad ikke være den sminkede kendte, som rejste rundt i en polstret kulisse. Hvis der var nogen, som syntes, at jeg var en idiot, og det var en hård klasse at gå i, så skulle de have lov at sige det.

Bettina, som ligger på langs i brunt tøj, var Hans' første kæreste, og hun lærte ham at kysse. Hans er markeret i den hvide cirkel (Foto: Rune Nygaard/TV2)
Bettina, som ligger på langs i brunt tøj, var Hans' første kæreste, og hun lærte ham at kysse. Hans er markeret i den hvide cirkel (Foto: Rune Nygaard/TV2)

Det blev en meget følelsesladet oplevelse for Hans Pilgaard, som selv har mærket de hårde sider af livet. Han mistede sin forældre i 2012 og 2014, blev skilt i 2012 og kæmpede i fire år mod kræft i mave og lever.

- Der var nogle hardcore elementer undervejs som gjorde, at jeg blev i tvivl om, om projektet nu var en god idé. En ting er jo at møde min bedsteven Lars, og Bettina, som lærte mig at kysse, men en anden ting er at stå over for dem, som havde haft angst, havde mistet et barn og andre tragiske historier.

LÆS OGSÅ: Ærlige Ditte Julie: Det er ikke så nemt, som det ser ud

Klart budskab

Når Hans i dag er tilbage i skolegården på Blovstrød Kommuneskole, så er hans budskab til vor dags 9. klasser klart.

- I ikke skal være så bange for livet. I skal være klar over, at livet kommer til at gøre ondt, men det kommer også til at gøre godt. Jeg håber, at de unge vil tænke: ”Det er andet end 12-taller. Du kan godt være et 0 en dag, men hjemme i spejlet vil du kunne se, at der et 12-tal gemt i dig”. Vi skal huske på, at vi selv har en andel i lykken, at vi kan blive lykkelige, selvom vi ikke er perfekte. Vi skal leve livet, vores eget liv, og ikke andres liv, sige han og understreger, at han i ungdommen selv kæmpede for at være perfekt og passe ind.

- Jeg var klassens klovn og altid med på sjov og ballade. De seje styrede klassen, og jeg stod altid bagved og var klar på at være med (Foto: Bo Nymann)
- Jeg var klassens klovn og altid med på sjov og ballade. De seje styrede klassen, og jeg stod altid bagved og var klar på at være med (Foto: Bo Nymann)

LÆS OGSÅ: Vild udfordring: Caroline og Piotr Wozniacki i helt nye roller

'Tilbage til 9A' var på mange måder en øjenåbner for den 57-årige tv-vært.

- Det var som at tage på charterferie med sin psykolog, tilsat cocktails med paraplyer og solnedgange i stilhed. Det har gjort mig endnu mere ydmyg, endnu mere taknemmelig. Og klar over at det er tilfældigheder, som styrer rigtigt meget i vores liv. Vi bruger en masse kræfter på at planlægge alting og forme, og alligevel kan livet ændres med et fingerknips af uvejr, sygdomme og en masse udefrakommende elementer, som vi ikke er herre over. Der er noget, som er større end os selv.

LÆS OGSÅ: Følelsesladet Cengiz: Jeg er så stolt af min kone

LÆS OGSÅ: Forskel på tv og virkelighed: Stine genkender ikke sin speeddate med Daniel