'Forsidefruer' (Foto: TV3)
'Forsidefruer' (Foto: TV3)

Forsidefrue åbner op om lidelse

Forsidefruen Tina Lund har lært, at med ærlighed kommer man længst, for der er masser af hjælp at hente. Og man skal hverken skamme sig eller føle sig dum, bare fordi man lider af ordblindhed.

I aften i 'Forsidefruer' på TV3 bliver det penslet ud, at Tina Lund er ordblind. Det er heldigvis ikke noget, som hun skammer sig over længere.

- Man kan jo tydeligt se, at jeg er ordblind i afsnittet, men jeg føler ikke, at de gør grin med mig, eller at det er klippet forkert sammen på nogen måde. De viser det, som det er. Det er heller ikke fordi, de skåner mig, men det behøver de heller ikke, fordi jeg er ordblind, og jeg har svært ved både at læse og skrive, og det er ikke noget, jeg behøver at lægge skjul på. Det er bare sådan, jeg er, fortæller Tina til Realityportalen.

LÆS OGSÅ: Amalie i ny strid: Jeg er rigtig ked af de nye sæsoner 'Forsidefruer'

Svær folkeskoletid

Som ordblind er det ikke altid skolegang, der er det sjoveste. Det gjaldt heller ikke for Tina, der kæmpede sig igennem folkeskolen, hvor klassekammeraterne ikke altid var lige søde eller forstående.

- Jeg fandt ud af, at jeg var ordblind allerede rimelig tidligt i folkeskolen, især da vi havde vores staveprøver, hvor jeg overhovedet ikke kunne finde ud af det. Og så der var jo ikke noget værre, end når læren pegede på mig, når der skulle læses højt. Jeg synes jo, det var så pinligt, og jeg husker de øjne og de der fnis, man fik fra de andre børn, fordi man overhovedet ikke kunne finde ud af at læse, fortæller Tina.

LÆS OGSÅ: Forsidefrue melder ud: Usikker på endnu en sæson

Heldigvis havde hun en stærkt støtte i sine forældre, hvor også hendes far lider af svær ordblindhed.

- Jeg fik lidt hjælp i folkeskolen. Jeg fik sådan noget ene ekstra undervisning for at blive bedre til at stave og høre stavelserne. Og så kan jeg huske, at vi skulle ligge med noget musik i ørene hver morgen, men jeg synes ikke, det hjalp. Mine forældre gjorde i hvert fald meget for at støtte og hjælpe mig, forklarer Tina.

Tina har fundet sin vej i livet, og det er som professionel springrytter

 
Vis dette opslag på Instagram
 

Focus..... so important 💪🏻🙏🏻👌🏻🤗 and think positive 😉🤗

Et opslag delt af Tina Lund (@tinalund) den

LÆS OGSÅ: Nydanser er i familie med 'Vild med dans'-ansat 

Sig det!

Efter folkeskolen skulle Tina videre på Handelsskolen, og her gjorde hun en vigtig opdagelse i forhold til sin ordblindhed.

- Jeg glemmer aldrig første dag på Handelsskolen, hvor en lærer valgte mig til at gå op til tavlen og skrive noget. Jeg rystede på vej derop, og jeg kan ikke huske ordet, men hun bedte mig om at skrive noget, jeg overhovedet ikke kunne stave til, husker Tina.

LÆS OGSÅ: Tina Lund afvist af TV3: For kedelig

- Men med det samme fik jeg sagt: "Jeg tror, det er bedre, du finder én anden, fordi jeg er rigtig ordblind". Det var en stor lettelse og noget af det bedste, der kunne ske for mig. For så vidste hele klassen det og så tog de rigtig meget hensyn til mig bagefter. Jeg enormt meget støtte og hjælp. Der var ikke nogen, der mobbede eller så ned på mig. De hjalp mig bare, fortæller Tina med et smil.

- Jeg tror, jeg har fundet ud af, at det er godt at få det sagt. For man bliver overrasket over, hvor mange der egentligt gerne vil støtte og hjælpe én, og det er jo fantastisk!

Stadigvæk irriterende

Selvom Tina i dag har sin familie og sine venner, der støtter hende og hjælper hende, når ordene driller, så er det stadig ikke helt gnidningsfrit for hende at leve som ordblind.

AFSLØRING! Landmand Claus alene igen: Jeg gjorde det forbi

- Jeg synes stadigvæk, det kan være rigtigt irriterende den dag i dag. For der er stadig nogen, der kan gøre grin med mig og se lidt ned på mig, og det kan også stadig være pinligt for mig nogle gange at spørge om hjælp, forklarer Tina ærligt.

- Heldigvis er min familie og venner støttende. Allan får da også tit en masse spørgsmål fra min side af, fordi jeg hverken kan læse eller skrive det, og han er rigtig sød til at hjælpe og støtte.

Den tidligere professionelle fodboldspiller Allan Nielsen og Tina Lund har været gift i knap 10 år

Allan Nielsen og Tina Lund mødte hinanden for elleve år siden og blev gift i 2011 (Foto: Henrik R. Petersen)
Allan Nielsen og Tina Lund mødte hinanden for elleve år siden og blev gift i 2011 (Foto: Henrik R. Petersen)

LÆS OGSÅ: Kærlighed i ’Den store bagedyst’: Wissam førte os sammen

Et forbillede

Heldigvis har Tina fundet sin vej i livet, og hun er stolt af, hvis hun kan være med til at minde andre ordblinde om, at man sagtens kan komme langt, selvom man kan have svært ved at læse og skrive.

- Selvom jeg er rigtig ordblind, så er jeg jo alligevel blevet til noget med mit liv. Jeg er jo blevet til en af Danmarks bedste springryttere, så jeg har jo bare valgt den rigtige vej for mig, og det tror jeg måske godt, at der er mange unge i samme situation, der kan have rart ved at vide, at der er nogle andre, der kan finde ud af at leve med det og kan have succes, selvom de er rigtigt kraftigt ordblinde, slutter hun.

LÆS OGSÅ: Presset Türker: Truet med sagsanlæg