Danske realitydeltagere i shitstorm

I Sverige ser man ikke med milde øjne på den måde, kvindelige realitydeltagere bliver behandlet i Danmark.

En svensk journalist har igangsat en bevægelse under hashtagget #VadVisarNi, som skal påminde kanaler, produktionsselskaber og streamingtjenester om at være mere kritiske overfor programmers indhold.

Det har fået 29.000 mennesker til at like journalistens opslag på Instagram, som blandt andet indeholder klippet med Türker Alici, der smider en flaske i hovedet på Sarah Dohn, men også hele tre klip fra 'Ex on the Beach Danmark', som har sexistisk karakter.

To af klippene er fra 'Ex on the Beach' sæson 1 og har Mathias Severinsen som hovedrolle. I det første klip fortæller Mathias, hvordan han vil flække rygraden på samtlige kvinder med sit lem, og i det andet klip taler han nedladende til en af villaens kvinder, Stine Marie.

LÆS OGSÅ: Ung mor måtte i nat ringe 112

Mathias Severinsen er en af dem, der har fået kritik for sin opførsel i 'Ex on the Beach' (Foto: Janus Nielsen)
Mathias Severinsen er en af dem, der har fået kritik for sin opførsel i 'Ex on the Beach' (Foto: Janus Nielsen)

Ifølge Mathias var den første kommentar ment i en spøg og var en del af en udklædningsfest, hvor han levede sig ind i karakteren. Klippet, hvor han kalder Stine en "skank", vil han dog gerne undskylde for.

- Det er selvfølgelig ikke okay, at jeg kalder Stine for en skank. Det er hun naturligvis ikke. Jeg beklagede også dernede og har gjort det siden hen, og der er intet ondt mellem os den dag i dag, fortæller Mathias til Realityportalen, som synes, at sagen er blæst ud af proportioner, men som dog erkender, at emnet er værd at tage fat på.

LÆS OGSÅ: Jesper Vollmer: Mit råd til Umut i 'Over Atlanten'

Discovery tager afstand til sexisme

Hos Discovery Networks tager man skarpt afstand fra kommentarer og adfærd af sexistisk og diskriminerende karakter. Dog understreger PR- og kommunikationschef, Lena Bøgild Willard, at de omtalte klip er taget ud af kontekst.

- Ser man programmerne, hvor klippene stammer fra, i sin helhed, vil det efterladte indtryk efter vores overbevisning ikke være, at der her er tale om hverken sexistisk eller diskriminerede adfærd, der blåstemples i programmerne. Programmer som ’Ex on the beach’ er ét øjebliksbillede på den unge generation i den tid, vi lever i, og ser man programmerne i sin helhed, vil man også se, at de medvirkende selv italesætter, når nogen optræder forkert og uacceptabelt. Det er efter vores overbevisning situationer som disse, der også kan være med til at skabe debat i den yngre generation i forhold til, hvor grænserne går, og hvordan man opfører sig overfor hinanden.

LÆS OGSÅ: Remee og Mathilde scorer roller i stor film

Sarah blev bebrejdet Türkers opførsel

Sarah tager sig til hovedet, efter Türker har kastet en vandflaske i hovedet på hende (Foto: TV3/Viaplay)
Sarah tager sig til hovedet, efter Türker har kastet en vandflaske i hovedet på hende (Foto: TV3/Viaplay)

Debatten om krænkende og sexistisk adfærd i realityprogrammer er blusset op, efter det svenske medie Hänt har genoptaget sagen, hvor Türker i arrigskab kaster en klaske igennem rummet og rammer Sarah.

Türker har flere gange beklaget sin opførsel, som medførte, at han blev smidt ud af 'Paradise Hotel', og i dag er han og Sarah på god fod. Selvom hun har tilgivet Türker, så mener Sarah dog, at det er et vigtigt at tale om behandlingen af kvinder i reality-tv.

LÆS OGSÅ: 'Paradise'-babe har født

- Jeg valgte dengang at kommentere blidt på det og tale folk efter munden. Vi har sluttet fred, og jeg har intet ondt at sige om Türker, men det er hele princippet i håndteringen af episoden, lyder det fra Sarah, som efter episoden oplevede at blive gjort til syndebuk.

- Jeg fik at vide, at det var mig, der var provokerende, så han gjorde, som han gjorde. Türker kan ikke gøre for, at folk reagerer, som de gør, og igen er det ikke noget mod Türker. Det blev bare hurtigt mig, der var skurken og som var skyld i, at han røg ud.

LÆS OGSÅ: WOW: Jeppe stiller Lærke vildt spørgsmål

Se opslaget herunder, hvor den svenske aktivistiske journalist, Johanna Bladh, kritiserer de danske realityprogrammer

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Johanna Bladh (@johanna.bladh)

LÆS OGSÅ: 'Ex on the beach'- deltager deler tips og tricks

LÆS OGSÅ: Asbjørn om at se sæson 5: Den hårdeste tid i mit liv