(Foto: Niels Henrik Dam)
(Foto: Niels Henrik Dam)

'Bagedyst'-Rosa: Jeg vil have kunstnerisk frihed

Rosa fra 'Den store bagedyst' vil gøre tingene på sin egen måde.

Hvis der er en, som elsker julen, så er det Rosa Kildahl fra 'Den store bagedyst'.

Julen er da også så småt begyndt at snige sig ind hos Rosa og Carsten i Glyngøre, da HER&NU kigger forbi, og Rosa sætter fart på julehyggen med en lækker julekage, som kan duftes helt ude fra indkørslen.

LÆS OGSÅ: Familie fra Bryggen-par ramt af sygdom: Aflyser!

– Jeg elsker at bage de gamle, traditionelle julekager, men så laver jeg lidt om på dem. Det gør jeg også, når jeg skal have gæster. Det er sjældent, at jeg laver noget, som vi har fået før. De skal have noget nyt, som de aldrig har fået før.

Artiklen fortsætter under billedet...

– Jeg er ikke selv så vild med pebernødder og honningkager, men jeg synes, at de er vildt festlige. (Niels Henrik Dam)
– Jeg er ikke selv så vild med pebernødder og honningkager, men jeg synes, at de er vildt festlige. (Niels Henrik Dam)

Den rutinerede bager flækker lige en kagebund i to og smører appelsinmarmelade og smørcreme på.

– Julen er jo traditioner, også for mig, men med bagværk vil jeg have min kunstneriske frihed, siger Rosa, 65, og skraldgriner.

LÆS OGSÅ: Geggo afslører svimlende husleje

– Efter 'Den store bagedyst' så er jeg blevet meget klogere. I hvert fald på bagværk. Og den her julekage, den mangler lidt konsistens eller knas. Så derfor hakker jeg lidt valnødder i. Og med den erfaring, jeg efterhånden har, så kan jeg tillade mig hvad som helst, smiler hun.

Duften af appelsin blander sig med krydderier.

– Jeg elsker alle julesmagene som ingefær, kardemomme, nelliker og kanel. Så de skal i. Jeg bager også altid vaniljekranse, for dem elsker vi. Og jeg elsker at give dem til nogen. Jeg elsker også at bage med mine børnebørn, hvis de har tid til at være sammen med mig. Så bager vi honningkager og pebernødder. Det kan de nemt være med til.

– Vaniljekransene ændrer jeg ikke noget ved, for det er Carstens mors gamle opskrift. (Foto: Niels Henrik Dam)
– Vaniljekransene ændrer jeg ikke noget ved, for det er Carstens mors gamle opskrift. (Foto: Niels Henrik Dam)

Deler gerne ud

Julen starter tidligt for Rosa, for hun bager løbende, og hun er ikke fedtet med at dele ud af

– Jeg tager tit en pose kager med, når jeg skal i byen. Jeg forærer faktisk meget væk af alt det, jeg bager, for vi kan ikke spise alle de kager selv. Jeg bager dog ikke på bestilling, tilføjer hun hurtigt. Et gyldent lys står og hygger på kaffebordet, købt på et julemarked, som skød julen i gang for Rosa.

LÆS OGSÅ: CHOK: Teitur skal for retten igen

– Jeg køber lidt nye juleting hvert år og laver advenskrans. De er aldrig ens fra år til år. I år tror jeg, at jeg vælger ledlys, for jeg kan godt være lidt bange for de levende lys.

LÆS OGSÅ: Loay og Emil afslører: Overtrådte reglerne i ‘Robinson’

– En vigtig juletradition. jeg har, er, at 1. december dækker jeg julebordet her i køkkenet, og så står det i hele december måned. Når dugen skal skiftes, så flytter jeg bare tingene. Og så sætter jeg lyskæder med batterier op herinde. Det er så hyggeligt, når man skal op om natten. Og det skal man jo i vores alder, siger Rosa grinende.  de gode, hjemmegjorte sager.