'Bagedyst'-dommer sørger for god hospitalsmad

Hospitalsmad bør være kvalitetsmad og kan være altafgørende for helbredet.

Rigtig mange, der har været indlagt på et hospital, kender følelsen af at have slæbt sig ud i fællesområdet i badekåbe og tøfler og løfte låget på en stålcontainer med et ubestemmeligt, kållugtende indhold. Det slår al appetit ihjel.

Sådan er det ikke på Hillerød Hospital, og det kan patienterne bl.a. takke dommeren i 'Den Store Bagedyst', Jan Friis-Mikkelsen, for. Kokken og indehaver af gourmetrestauranten Tinggården i Helsinge er konsulent på hospitalets kvalitetsløft af maden, og Jan er på en mission.

– God mad har en væsentlig indflydelse på vores helbred. Uden god mad kan vi ikke overleve, og så kan du få nok så meget medicin mod din sygdom. ”Du bli’r, hvad du spiser”. Vi har ikke råd til ikke at tage det alvorligt, og det er svært at blive rask af ”død” mad, siger Jan, som bl.a. har været med til at videreudvikle bakkeservering til alle patienter, og den lækre, velduftende og farvestrålende mad bliver nu serveret i små skåle.

LÆS OGSÅ: 'Bagedyst'-Sune: Mit kærlighedsliv er tebolle-tørt

Dygtig håndværker

Det var køkkendriftsleder Helle Petersen, som slog kløerne i Jan Friis-Mikelsen, da hun ikke længere kunne stå inde for kvaliteten i hospitalets køkken, som dagligt serverer 3.500 portioner mad.

– Jan er ikke her, fordi han er en kendis og dommer i 'Den Store bagedyst'. Han er her, fordi han er en dygtig håndværker. Han giver os en masse udfordringer om bl.a. tilberedning af kød, og om hvordan vi overholder kravene til opvarmning af fødevarer. Og så er Jan lokal, så det er også ”hans” hospital, fortæller Helle, som i Jan har fundet den perfekte sparringspartner, når det gælder lækker hospitalsmad.

LÆS OGSÅ: Mette Blomsterberg: Jeg er ikke homofobisk

Det nye koncept har bl.a. afskaffet de tre møgkedelige stykker smørrebrød til fordel for en tallerkenanretning. Og med kun to procent af hele hospitalets budget til køkkenet, så skal Helle holde tungen lige i munden, selvom maden har stor betydning for patienterne.

– Vi skifter menuerne, så de passer til sommer- og vintersæsonen, det giver bedre priser på råvarerne. Om vinteren skifter vi tomatsalaten og de dyre peberfrugter ud med rodfrugter. Vi skal dog ikke lave alt for smart og moderne nordisk mad, for patienterne skal også finde noget tryghed i, at maden er genkendelig, fortæller Jan, som bruger ca. 10 timer om måneden på Hillerød Hospital, når han ikke står i køkkenet på Tinggården eller optager 'Den Store Bagedyst'.

LÆS OGSÅ: 'Den store bagedyst’-Jesper: Gå aldrig ned på udstyr

Følg med på vores Facebook-side og vores Instagram, så du hele tiden er opdateret med nyheder fra diverse reality-programmer og kendisser.