Træt og svækket: Margrethes smertehelvede

Dronning Margrethe er tydeligt mærket af sine smerter.

Selv om hun holder hovedet højt, når hun er ude for at repræsentere kongehuset, er der ingen tvivl om, at dronning Margrethe, 78, lever i et smertehelvede, der gør det til en udfordring for hende, når hun har arrangementer, der tager tid og er fysisk krævende.

Forleden indviede Dronningen en ny udstilling om Niels Skovgaard på Fuglsang Museum på Lolland, og her måtte regenten konstant støtte sig til noget, når hun stod stille, ligesom det var tydeligt, at hun havde smerter, når hun gik rundt for at se de udstillede værker.

Derfor kom arrangørerne med en stol, så hun kunne skåne sin krop mest muligt, ligesom hun også var siddende, da hun hilste på de mange mennesker, der deltog i årets nytårskure.

LÆS OGSÅ: Enkedronningens største sorg: Et liv uden kærlighed

Artiklen fortsætter under videoen, hvor du kan høre dronning Margrethe fortælle om Kongehusets specielle forhold til Livgarden.

LÆS OGSÅ: Margrethe slår fast: Frederik arver slottet

Plaget i årevis

Ifølge tv-lægen Jerk Langer hersker der da heller ingen tvivl om, at Margrethes mange problemer med ryggen og knæene har sat sit præg på hende.

– Det, der sker, når man har kroniske smerter, og det er der ingen tvivl om, hun har, så kommer man ind i en ond spiral, så den ene ting bider den anden i halen. Man har ondt og sover dårligere om natten. Så er man ikke så frisk, hvilket betyder, at man får mere ondt. Og så bliver man trist og ked af det, og når man er det, sover man endnu dårligere. Og så får man endnu mere ondt, forklarer Jerk Langer.

Dronningen har i mange år været plaget af gigt, og i 1992 blev hun opereret i begge knæ. I 2006 fik hun indsat et kunstigt led i det venstre knæ. Året efter kom turen til det højre knæ. I 2003 blev hun opereret for rygmarvsforsnævring efter at have døjet med voldsomme smerter i ryggen.

LÆS OGSÅ: ‘Bedrag’-stjernen viser sine billeder: Tisser på Dronningen

Ordentlig smertebehandling

Ifølge Jerk Langer er der dog flere ting, Dronningen kan gøre for at mindske de voldsomme smerter, der plager hende i dagligdagen.

– Man skal have en ordentlig smertebehandling, hvilket blandt andet betyder, at man skal forsøge at lette humøret og fjerne stressen. Man skal lære at tænke positivt. Man skal sige til sig selv, at det er ok at have en dårlig ryg, og at man ikke kan gøre noget ved det, men prøve at se positivt på det. Så vil man ikke tage smerterne så tungt, fortæller Jerk Langer.

LÆS OGSÅ: Det siger stjernerne om Kongehusets år: Fnidder i familien

Han er også sikker på, at Dronningens store smerter gør, at hun er smertedækket, så hun kan holde livet ud.

– Jeg har ikke noget bud på, hvad de giver hende, men man kommer langt med panodiler. Det vil være første valg i dag. Det kan langt hen af vejen tages uden problemer. Det er helt klassisk, og noget som vi alle har.

- Man må jo erkende, at man er kommet i reparationsalderen, og at kroppen er aldersslidt. Det er der ikke så meget at gøre ved,. Hun skal være glad for, at hun er her, og at hun fungerer mentalt. Og det gør hun jo, siger tv-lægen.

LÆS OGSÅ: Prins Joachim om fremtiden: Stopper kun, hvis …