Peter Ingemanns store ønske: Drømmer om kronprinsen

For mange generationer var kongerækken noget, de i skolen var blevet pint med som udenadslære – men for en historienørd som Peter Ingemann, er den lange række af danske regenter gaven, der bliver ved med at give.

LÆS OGSÅ: De unge mødre'-deltager i stor sorg: Sønnen er død

I tv-serien 'Ingemann og kongerækken' gik han i fodsporene på de mænd og kvinder, der skabte Danmark, og i en ny bog med samme titel dykker han endnu mere detaljeret ned i deres historier.

– Vores historie er fyldt med spændende og højdramatiske begivenheder, som kan få ”Game of Thrones” og alle de nye vikingeserier på Netflix til at blegne. Dem gider jeg i øvrigt ikke se, for virkeligheden overgår gang på gang fantasien, fortæller den 49-årige tv-vært, der har fået flere livsoplevelser under arbejdet med serien og bogen, som han har skrevet med Ulla Ringgård og Bjarke Kruse.

– Noget af det største har været at se ruinerne af klostret Lindisfarne i det nordøstlige England. Det blev angrebet af vikingerne i år 793. Det var meget interessant at være der og opleve stededet, der markerer begyndelsen de ekspansive togter som Svend Tveskæg, Knud den Store og Knud den Hellige også gerne ville have lavet.

LÆS OGSÅ: UPS! Breinholt i pinlig tv-brøler

Selvom kongerækken primært består af konger, så har især de stærke dronninger ved deres sider, gjort indtryk. Og ikke mindst Valdemar Atterdag og dronning Helvigs datter Margrete 1., der i sin regeringstid samlede Norden.

– Hun er virkelig et kvindeforbillede. Hun kunne med sine talegaver og charme styre de patriarker og tyranner, der omgav hende. Dybest set tumpede mænd, der absolut ikke ville lytte til kvinder, kunne hun gøre begribeligt, hvad der var smart og ikke smart. Hun kunne da også sagtens gribe sværdet og starte en krig, og så forgiftede hun muligvis sin egen søn Oluf, da han var 17 og stod for at skulle overtage, fortæller Ingemann med den intensitet, der kendetegner hans populære programmer.

LÆS OGSÅ: Gravid 'Årgang 20'-mor: Derfor var jeg nervøs for scanningen

Kronprins Frederik står højt på tv-værten liste over personer, han gerne vil interviewe.

Tanker om monarkiet

Trods facinationen af kongerækken lægger Peter Ingemann ikke skjul på at han er republikaner. Men med de eksperter, han har mødt i forbindelse med serien, har han fået et mere nuanceret syn på den konstruktion, der er vores monarki.

– Man mærker, at politikerne strenger sig mere an, når dronningen er involveret. Og det er positivt. Men reelt er det da en anakronisme, at man har et statsoverhoved, der ikke er folkevalgt. Omvendt har vi stabile demokratier de steder, hvor der er et gammelt kongehus. Historisk har man dog set, at når noget går i arv, så kommer der på et tidspunkt en regent, der ikke er helt egnet. Det vidner kongerækken jo om. Vi skal ikke længere tilbage end til 1920, hvor Christian 10. indsatte sin egen advokat som statsminister, lyder det hovedrystende.

LÆS OGSÅ: Nadja Kaagh deler sønnens sidste ønske

Tilbage står spørgsmålet hvordan fremtiden ser ud. Det håber Peter Ingemann, at tronfølgeren måske kan give et bud på.

– Jeg har en drøm om at interviewe kronprins Frederik. Uden at sige noget grimt om dronningens alder, så står han på tærsklen til at overtage. Jeg vil gerne spørge ham, hvad han tænker, når han kigger på kongerækken med 53 regenter. Føles det som et åg eller er det en drøm, der går i opfyldelse? Hvilke af regenterne i hans familie kunne han tænke sig at fremhæve og bruge som forbillede? Det vil jeg meget gerne tale med ham om, siger Ingemann.