Lilibet var Daisys fortrolige: Rørende afsked

Trods 14 års aldersforskel havde de to dronninger et nært forhold.

Dronning Elizabeth havde nære familiære forbindelser til det danske kongehus, og hun og prins Philip var også i Danmark, blandt andet på statsbesøg i 1957 og 1979. Hendes oldemor dronning Alexandra var datter af Christian 9., og prins Philip var ikke kun prins af Grækenland, men også af Danmark. Så der blev efter dronning Elizabeths indsættelse på tronen hurtigt arrangeret et danmarksbesøg, som fandt sted i maj 1957.

LÆS OGSÅ: Kronprinsfamiliens svære valg: Vildt opgør

Frederik 9. og dronning Ingrid var værter, da dronning Elizabeth og prins Philip besøgte blandt andet Eremitageslottet, Københavns Rådhus og var til forestilling i Det Kongelige Teater.

At dronning Margrethe justerede en del i programmet i sit netop afholdte regeringsjubilæum efter dronning Elizabeths død, men ikke aflyste helt, vidner om deres nære forhold, men understreger især deres fælles udgangspunkt:

Pligten frem for alt.

14 års aldersforskel

– Jeg er dybt bedrøvet over den triste nyhed om din elskede mors død, og jeg sender dig og Camilla mine varmeste tanker og bønner, skrev dronningen i et kondolencebrev til kong Charles.

LÆS OGSÅ: Marselisborg Slot bliver renoveret for 40 millioner

– Din mor betød meget for mig og min familie. Hun var et fyrtårn blandt Europas monarker og en stor inspiration for os alle. Vi kommer til at savne hende frygteligt.

Nok var der 14 års forskel på de to kvinder, der var kusiner i tredje led, men at de begge var blevet dronninger i en meget ung alder, forbandt dem også i et særligt skæbnefællesskab. Når Margrethe var i London, mødtes de altid til en frokost. Dronning Margrethe bekræftede også tidligere i år, at de var hinandens fortrolige.

– Vi taler om vores familie, hvordan det går i det ene land og det andet land, og hvad børnene laver, sagde hun til den britiske tv-station ITV i maj.

Majestæten gik så langt som at bekræfte, at de kaldte hinanden Daisy og Lilibet – kælenavne, som kun de absolut nærmeste får lov at bruge.

SE BILLEDERNE: Prins Gustav og prinsesse Carinas romantiske bryllup

– Sådan har vi altid kendt hinanden. Det kalder vi hinanden, når vi taler sammen. Vi er helt sikkert kærlige over for hinanden, men det er ikke noget, jeg vil udbasunere, sagde dronningen.

Dronning Elizabeth begraves den 19. september fra Westminster Abbey.