Dronning Margrethe og Prins Henrik (Foto: Scanpix Danmark)
Forlovelsen blev offentliggjort i 1966 på Fredensborg slot, hvor tronfølger Margrethe fremviste den fantastiske forlovelsesring med to store diamanter, som greve Henri købte i Paris til hende (Foto: Egmonts Historiske Arkiv)
Dronningen slog i den grad håret ud, da familie, venner og et 50-mands studenterkor vækkede sølvbrudeparret på Fredensborg i 1992 (Foto: Scanpix)
Brylluppet i 1967 i Holmens kirke med efterfølgende fest på Fredensborg Slot var en storslået fejring af kærligheden. Grev Henri fik havens smukkeste blomst, sin Daisy (Foto: Scanpix Danmark)
Familien sagde et sidste farvel, da rustvognen kørte af sted fra Christiansborg Slotskirke med prins Henriks kiste. Et liv sammen var uigenkendeligt slut (Foto: Peter Hauerbach)
Regentparret ønskede ikke en offentlig fejring af deres guldbryllup i juni 2017, og de stak af til Sverige ombord på kongeskibet "Dannebrog" (Foto: Egmonts Historiske Arkiv)

Franskmanden stjal hendes hjerte: Til døden dem skilte

Dronning Margrethe fylder 80 år, men må fejre de sædvanlige festligheder og uden prins Henrik, som gik bort for to år siden. Klik billedgalleriet igennem for deres rørende kærlighedshistorie.

Brylluppet i 1967 mellem den 27-årige tronfølger prinsesse Margrethe og hendes livs kærlighed, den 33-årige franske diplomat og greve, Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat, var som taget ud af et eventyr. De mødtes til et bryllup i Skotland i 1966, og efter at han havde gjort kur til den unge, danske tronarving i et år, overgav prinsesse Margrethe sig til den charmerende og veluddannede franske greve på en biltur i London, og som Dronningen senere beskrev det, ”gik der pludselig ild i huset for mit vedkommende”. Efter at rygterne om den forestående forlovelse slap ud i pressen, blev Henri fløjet til Danmark og forlovelsen deklareret i 1966. Og i juni 1967 blev det unge par gift under pomp og pragt i Holmens Kirke. LÆS OGSÅ: ØV! Carsten fra 'Med kniven for struben' er gået konkurs Allerede året efter brylluppet bar kærligheden frugt, og tronfølger Margrethe fødte prins Frederik, og året efter fulgte lillebror, prins Joachim. Prins Henrik skulle finde sig til rette i sin nye identitet som prins med de opgaver, som blev ham tilbudt og pålagt. Prinsen var klar over sin rolle som sin hustrus støtte, og han var et uvurderligt aktiv for både det danske kongehus og for Danmark. LÆS OGSÅ: Simone og Simon fra 'Luksusfælden': Vi er blevet skilt

Frustreret prins

Selv har dronning Margrethe gang på gang nævnt, hvor urokkelig en støtte prins Henrik var for hende. Ved sit 40-års regentjubilæum i 2012 sagde hun: - Du, min kære Henri, har stået mig bi og været til opmuntring og inspiration for mig i den gerning, som vi har været to om at udføre. Denne dag er dit jubilæum såvel som mit. Prins Henrik lagde dog aldrig skjul på sine frustrationer over deres manglende ligestilling. Hans hustru var blevet dronning, mens han forblev prins. Frustrationerne varede frem til 2015, hvor dronningen i sin nytårstale annoncerede, at prinsgemalen gik på pension som 81-årig. LÆS OGSÅ: Dronning Margrethe snydt for fest Meget overraskende var det dog, at regentparret i juni 2017 ikke ville lade sig fejre med offentlig pomp og pragt ved deres guldbryllup. I stedet tog parret alene på tur med kongeskibet Dannebrog rundt i de svenske farvande. Prins Henriks sidste offentlige markering af sine frustrationer kom i august 2017, da han proklamerede, at han ikke ville begraves ved siden af sin hustru i Roskilde Domkirke. Måneden efter kom meddelelsen fra Kongehuset så, at prinsen led af demens. I slutningen af januar 2018 blev prins Henrik behandlet for en lungeinfektion på Rigshospitalet, og fra hospitalet blev prinsen kørt til Fredensborg Slot, hvor han sov stille ind 13. februar omgivet af sine nærmeste. Det blev i sandhed i lyst og nød, til døden dem skilte for Margrethe og Henrik. LÆS OGSÅ: Margrethes guldkorn: Dronningens fantastiske citater LÆS OGSÅ: Marys morgensang: Kronprinsessens store ønske