Dronning Margrethe afslører: Det startede, da jeg var 20 år

Da dronning Margrethe var 20 år, fik hun øjnene op for det, som siden både har været hendes hobby og kunstneriske arbejde.

I sin seneste – og sidste – nytårstale sagde Dronning Margrethe: ”Jeg har lagt mærke til, at mange igen har fundet en hobby eller et håndarbejde frem. Det begyndte nok under corona-krisen; men så kunne man ikke holde op igen – det gælder i hvert fald for mig.”

LÆS OGSÅ: Kasper Hjulmand bryder sammen på tv: Det har konsekvenser

I den anledning har ugebladet Hendes Verden mødt den nu abdicerede Dronning Margrethe for at tale om glæden ved broderi og den betydning det også kan have for krop og sjæl, når man sidder med et håndarbejde i skødet:

”Ja, man får ryddet op i hovedet somme tider – det er vist en udmærket ting,” som Dronning Margrethe siger i interviewet.

Kunne ikke fordrage at sy

Som ung kunne Dronning Margrethe faktisk ikke fordrage at sy, ­ja, hun ligefrem hadede det. Men i sommeren 1960 skete der noget. Hendes mor, Dronning Ingrid, sad en dag og broderede sammen med sine veninder.

Artiklen fortsætter under billedet.

Forsiden af Hendes Verden, 17. juni 2024.
Forsiden af Hendes Verden, 17. juni 2024.

LÆS OGSÅ: Efter Badehotellet: Det skal hun nu

”Så hang alle de her flotte dukker på en stor ring. Farverne spillede sammen, og jeg fik simpelthen lyst til at prøve det. Det kom pludseligt, da jeg var 20 år gammel. Bum, sagde det, og så var jeg hooked,” fortæller Dronning Margrethe i interviewet med Hendes Verden.

Siden da har Dronning Margrethe broderet. Teknikken og håndelaget er blevet stadigt mere avanceret, og Hendes Majestæt har gennem årene produceret et utal af håndarbejder. Mest kendt er vel nok hendes bispekåber, messehagler og alterforhæng (antependier).

”Det var farverne, der var vejen ind for mig. Farverne og det, at jeg ikke skulle følge en andens mønster,” fortæller Dronning Margrethe.

Færdig med fire puder

Majestæten er ingenlunde færdig med broderierne. Dronning Margrethe fortæller i interviewet, at Dronningen netop har færdiggjort en serie af fire puder. Hvad der herefter venter, er ikke besluttet endnu.

LÆS OGSÅ: Frederiks hjertelige tale: En dybfølt tak

”Så pakker vi hele baduljen sammen igen. Så må vi se, hvad jeg så skal finde på,” som Dronningen siger i interviewet og tilføjer:

”Når man er glad for det, man sidder og laver, ja, så kan man jo ikke lade være at vise det frem.”

Læs det fulde interview med Hendes Majestæt Dronning Margrethe i Hendes Verden nr. 25, der er på gaden den 17. juni. Her er der også en række billeder af nogle af Dronningens mange broderier.

Fakta

Dronning Margrethe har siden 1960 holdt af forskellige kunstneriske udtryksformer – ud over broderi også maleri, akvarel, grafik, illustrationer, decoupage og scenografi. En stor del af værkerne har været udstillet i både Danmark og udlandet. Dronningens kunst blev offentligt kendt, efter at hun i 1970 tegnede årets julemærke og i slutningen af årtiet stod bag illustrationer til Tolkiens Ringenes Herre, som blev udgivet af Gyldendal.