Premiere på 'The Holdovers' med Peter Reichhardt.
Premiere på 'The Holdovers' med Peter Reichhardt.

Peter Reichhardts barske barndom: Vi blev straffet

Skuespilleren åbner op om sine år på kostskolen Herlufsholm.

Ved premieren på den amerikanske film 'The Holdovers', der foregår i julen 1970 på en kostskole, og handler om forholdet mellem en lærer og nogle elever, som ikke kan komme hjem, fortalte Peter Reichhardt, 56, det fremmødte publikum om nogle af sine egne oplevelser og erfaringer fra sin tid på kostskolen Herlufsholm i Næstved.

LÆS OGSÅ: Nu træder prins Christian i karakter

Artiklen fortsætter nedeunder videoen...

Han havde forinden mistet sin mor, og som den yngste i en søskendeflok på fire bad han sin far, Poul Reichhardt, om at blive indskrevet på kostskolen.

Og det blev en til tider barsk oplevelse med vold og ydmygelser.

– Der var en afstraffelse, der var opkaldt efter en inspektør, som hed Norman. Så det hed et Norman-dask. Det var et, hvor man som 12-årig dreng skulle bukke sig ned med nøgen overkrop og have en voksen mands flad lige ned i ryggen, fortalte Peter Reichhardt publikum i MovieHouse i Hellerup.

Han blev i perioder taget ud af skolen, og det mener han selv, 'reddede ham igennem' årene.

– Oveni jeg mistede min mor, før jeg kom på kostskole, så blev min far alvorligt syg og røg i koma, da jeg var i starten af 8. klasse. Så der kom jeg hjem en tid. Og senere fik jeg en rolle i Bille Augusts film 'Zappa', og der blev jeg også taget ud af skolen, forklarede Reichhardt, der også kom med en opfordring til gæsterne om den eftertænksomhed, som filmen kunne give:

LÆS OGSÅ: Dak Wichangoen om kommende bryllup: Det går ikke så godt

– Jeg håber meget på, at vi igennem vores erfaringer, hvad enten vi har gået på kostskole eller alt muligt andet, kan blive klogere på os selv. Hvis vi virkelig skal ændre verden til det bedre, så kan vi gøre en bedre indsats, hvis vi kender os selv.