Nikolaj Lie Kaas forsvarer sin rolle i Pixar-filmen 'Sjæl'

Nikolaj Lie Kaas forstår ikke kritikken af, at han ikke kan lægge stemme til en afroamerikansk karakter, blot fordi han selv er lys i huden.

I den nye populære Pixar animationsfilm 'Sjæl' lægger Nikolaj Lie Kaas stemme til hovedpersonen Joe Gardner, der arbejder som musiklærer, men drømmene inden for jazz musikken rækker længere end det. Da Joe kommer ud for en ulykke, skal han arbejde med sin indre sjæl for at finde formålet med livet.

Det er første gang i en Pixar-film, at en sort karakter får hovedrollen, derfor har det skabt debat, at Nikolaj Lie Kaas, der lægger stemme til figuren, ikke er afroamerikaner, som hovedpersonen i filmen. Selv mener Nikolaj Lie Kaas, at det ikke spiller nogen betydning i netop denne animationsfilm.

LÆS OGSÅ: ‘Robinson’-vinder efter Jes Dorphs fyring: Kvinder, nu må i simpelthen stoppe

YouTube trailer fra Disney and Pixars Sjæl (Foto: YouTube)
YouTube trailer fra Disney and Pixars Sjæl (Foto: YouTube)

- Som jeg nok havde forestillet mig kunne ske, er der begyndt at florere en debat vedrørende min rolle i den danske versionering af Pixar-animationsfilmen 'Sjæl'. I filmen har jeg lagt stemme til hovedkarakteren Joe, som er en afroamerikansk karakter. Min holdning er meget enkel. Lad den kvinde, mand, etc., der kan udføre arbejdet bedst muligt, få jobbet. Det plejer at blive det bedste resultat, skriver Nikolaj Lie Kaas på Facebook.

LÆS OGSÅ: WHAT! Disse realitystjerner er brødre

Selv er Nikolaj stor fan af Jamie Foxx, der lægger stemme til den amerikanske version af Pixar-filmen, og som i øvrigt er afroamerikaner, som hovedpersonen Joe Gardner. Og det er da ikke fordi, at der ikke er forskellige hudfarver, der lægger stemme til den danske version.

- I den danske version har dygtige mennesker som Remee, Melvin Kakooza og Al Agami givet den gas, men nogen deler den holdning, at tiden ikke mere er til at en animeret karakter med én hudfarve kan spille en anden hudfarve. Det er jeg faktisk i nogen tilfælde tilbøjelig til at give dem ret I. Ikke generelt, men i meget karikerede eller i udleverende tilfælde. Lige hér undrer det mig, og faktisk udvander debatten, at en karakter som "Joe", som netop er et godt eksempel på, at det er fuldstændig ligegyldigt, hvilken etnicitet din hovedkarakter er, skal gøres til et racespørgsmål, skriver Nikolaj Lie Kaas, der er vant til at spille mange forskellige roller, og det nyder han at få lov til.

LÆS OGSÅ: Lykkelige Dennis Knudsen: Jeg skal være far igen

- Hver dag jeg går på arbejde, lader jeg som om jeg er en anden. Jeg har spillet folk, der er klogere end mig, dummere end mig, personer jeg ikke forstår, eller overhovedet ikke deler holdninger med. Men jeg er så taknemmelig for at få lov til at sætte mig ind i, hvordan andre tænker og føler og få lov at forsvare dem, og hver dag går jeg derfra med en langt bedre forståelse af mennesker, der ikke er mig. Det er oprigtigt et privilegium, og noget jeg virkelig sætter pris på og en ære i, og det håber jeg alle skuespillere og kunstretninger med hvilken som helst hudfarve eller overbevisning får lov at blive ved med, slutter Nikolaj Lie Kaas sit opslag på Facebook.

LÆS OGSÅ: ‘X Factor’-vinder i chok: Frygtede at miste sin hustru

Se den amerikanske trailer for filmen herunder: