Mette Frisk fra 'Forsvundne arvinger': Stærke familiebånd

Tv-værten har for alvor fundet ud af, hvor vigtigt det er at have stærke bånd til sin familie.

Mange gribende oplevelser under optagelserne til 'Forsvundne arvinger' har gjort, at Mette Frisk er blevet mindet om betydningen af familien. Her har hun mange gange stået ansigt til ansigt med nogen, der har mistet en pårørende, som de havde ønsket, at de havde haft kontakt til.

– Programmet er en stor, stor oplevelse. Mette og DR gør det på en meget værdig og respektfuld måde og med stor omsorg for dem, det påvirker, siger arkivar Adam Jon Kronegh. (Foto: James Thisted)
– Programmet er en stor, stor oplevelse. Mette og DR gør det på en meget værdig og respektfuld måde og med stor omsorg for dem, det påvirker, siger arkivar Adam Jon Kronegh. (Foto: James Thisted)

Sammen med arkivar i Rigsarkivet, Adam Jon Kronegh, finder tv-værten i programmet arvinger, der ikke selv aner, at de er arvinger.

– Udgangspunktet er, at man formidler et dødsfald. Der er forskel på, om det er en onkel, man aldrig havde hørt om, eller om det er den mor, der bortadopterede en. Eller en bror eller søster, man aldrig har kendt. Så stikker der nogle helt andre følelser under. Så kommer man virkelig tæt på, fortæller Mette, da HER&NU møder hende i Rigsarkivets afdeling på Slotsholmen ved Christiansborg, der engang husede Frederik 3.'s kunstkammer.

LÆS OGSÅ: Sarah Louise single igen: Han løj om alt

LÆS OGSÅ: Det vidste du ikke om ‘Boligkøb i blinde’: Så meget sker bag kameraerne

Store fristelser

Blandt Rigsarkivets 460.000 hyldemeter arkivalier er der, ud over gamle kirkebøger, retsdokumenter, tyendeprotokoller og folketællinger, også næsten 50.000 kort med sager om danskere, der under 2. Verdenskrig blev mistænkt for at samarbejde med tyskerne.

– Det er pænt fristende at åbne en kasse og kigge. Men det må man ikke. Der er helt styr på hemmelighederne. Vi kigger kun på det, vi har lov til. Men man kan jo læse, hvad der står på kasserne. Og der må jo være en grund til, at det er gemt, så det er nok spændende læsning, siger Mette Frisk, der endnu ikke har gjort alvor af overvejelserne om at kigge sin egen families historie efter i sømmene.

– Vi har talt om at slå noget af min familie op, men det gik i sig selv igen. For Adam satte mig i gang med noget, jeg selv skulle gøre, og så døde det lidt der. Men man tænker da på, hvad der gemmer sig, så det skal helt sikkert undersøges på et tidspunkt.

LÆS OGSÅ: Dobbelt op på bryllup: To ‘Landmand’-par er blevet gift

LÆS OGSÅ: ‘Årgang 0’-stjerne er flyttet sammen med kæresten

Familiebånd er vigtige

Til gengæld er hendes interesse for den eksisterende familie blevet styrket af at lave 'Forsvundne arvinger'. Det er noget sønnerne Svante, seks, og Aske, ni, som hun har med DR-kollegaen Søren Klovborg, nyder godt af.

Samtidig med at 'Forsvundne arvinger' hver onsdag bliver sendt på DR1 er Mette Frisk i gang med at grave i nye sager til næste års udsendelser. (Foto: James Thisted)
Samtidig med at 'Forsvundne arvinger' hver onsdag bliver sendt på DR1 er Mette Frisk i gang med at grave i nye sager til næste års udsendelser. (Foto: James Thisted)

– Dengang jeg lavede 'Madmagasinet', blev jeg enormt bevidst om, hvad vi spiste derhjemme. Vi blev sundere. Det gjorde noget godt for vores spisevaner. Nu bliver jeg bevidst om betydningen af familie. Det tager jeg med mig hjem fra optagelserne. Det betyder sindssygt meget for de arvinger, jeg møder, at de gerne ville have kunnet skrue tiden tilbage. Hvis de bare havde vidst det, vi fortæller, så havde meget måske været anderledes, fortæller Mette om erfaringerne.

– Det betyder noget, at man holder fast i de bånd, der er. At man investerer sin tid og knytter bånd. Så det er vigtigt, at mine børn har kontakt til deres fætre og kusiner. Det tror jeg også, de bliver glade for om mange år.

LÆS OGSÅ: SAY WHAT! Linse og Geggo dropper Bryggen

LÆS OGSÅ: ‘Landmand’-Troels’ damer: Sådan går det i dag