(Foto: Lars E Andreasen)
(Foto: Lars E Andreasen)

Maxi og Frida hjælper Claus Hjort i en svær tid: Aldrig alene

Maxi og Frida betyder alt for Claus nu, hvor livet er ekstra svært.

Det er to glade og våde hundesnuder, der byder velkommen i det lille, gamle fiskerhus i Humlebæk lige ned til Øresund hos den tidligere mangeårige Venstreminister Claus Hjort Frederiksen.

LÆS OGSÅ: CHOK: Teitur skal for retten igen

Artiklen fortsætter efter videoen, hvor Emil forklarer sig efter øråd i ‘Robinson’...

De to hunde af racen airedale terrier, Maxi på 10 år og Frida på to et halvt, betyder alt for Claus lige nu, hvor livet er ekstra svært. Hans hustru gennem 50 år, Christina, er meget syg af Alzheimer og bor på plejehjem, og parrets yngste søn, Christoffer, er alvorligt syg af nyresvigt og venter på en transplantation.

LÆS OGSÅ: WOW: Geggo afslører svimlende husleje

– Hundene betyder, at jeg ikke sidder helt alene og kukkelurer. Vi går tre ture om dagen. Om morgenen, en lang tur midt på dagen på fem kilometer og så en aftentur på havnen. Jeg har dem med på plejehjemmet nogle gange for at besøge min kone. De bliver glade for at se hende, og de holder sig lige i nærheden og vil klappes og kløes, fortæller Claus Hjort Frederiksen, 75, over en kop kaffe i fiskerhuset.

LÆS OGSÅ: CHOK: Teitur skal for retten igen

Artiklen fortsætter under billedet...

– Vi har været meget glade for airdale terrieren, selvom den er svær at opdrage. Den er meget selvstændig. Når man kalder på dem, så tænker de sig lige om, før de kommer. (Foto: Lars E. Andreasen)
– Vi har været meget glade for airdale terrieren, selvom den er svær at opdrage. Den er meget selvstændig. Når man kalder på dem, så tænker de sig lige om, før de kommer. (Foto: Lars E. Andreasen)

Sporløst forsvundet

Det er næsten 50 år siden, at Claus og Christian havde den første Frida.

– Min kone og jeg læste en masse om hunderacer. Vi havde ingen børn på det tidspunkt, men vi læste om airedale terrieren, at den er meget selvstændig og børnevenlig. Så vi havde den første Frida, før vi fik børn, fortæller Claus og fortsætter.

LÆS OGSÅ: Mai Manniche deler svær besked

– Da Frida døde, besluttede vi ikke at anskaffe en ny hund, hvis ikke drengene ønskede det. De sagde ikke noget, men så blev vi ringet op af skolen, at vores yngste søn, Christoffer, sad og græd, fordi han savnede sin hund. Så måtte vi jo ud at finde en hund, og da hundene kom løbende imod os i kennelen, sagde drengene: ”Nej, der kommer Frida jo”.

Livet som hundeejer har ikke kun været lykkelige begivenheder for familien Hjort Frederiksen.

LÆS OGSÅ: Gravide Lise Baastrup: Får kun to måneders barsel

– Frida nummer tre forsvandt, og vi fandt den aldrig nogensinde. Min gamle mor gik med den oppe på marken, den plejede at løbe selv, og så mødtes vi med den ved vejen. Men hunden kom aldrig. Vi råbte og ledte efter hende, og vi brugte masser af tid og penge på at annoncere efter hende. Vi snakkede med vejvæsnet, skovvæsnet, DSB, Falck, dyrlæger og så videre, men der var intet spor af hende nogen steder. Jeg tror, at hun blev taget af nogen. Det var ret traumatisk.

– Vores gamle Frida var en vandhund, men de her to har vandskræk. Oprindeligt er racen faktisk opdrættet til at jage oddere. (Foto: Lars E. Andreasen)
– Vores gamle Frida var en vandhund, men de her to har vandskræk. Oprindeligt er racen faktisk opdrættet til at jage oddere. (Foto: Lars E. Andreasen)

Livsbekræftende

Episoden sidder stadig dybt i Claus.

– Jeg var beskæftigelsesminister dengang og fyldte 50 år, og så samlede de ind i ministeriet til at købe en ny hund til mig. Det var Frida nummer fire, og hun døde her for et par år siden. Og hende vi har nu, er Frida nummer fem.

LÆS OGSÅ: Dansk stjerne i sorg: Har mistet sit ufødte barn

I kurven ved siden af Frida ligger hanhunden Maxi.

– Et ægtepar skulle skilles. Ingen af dem ville have hunden, så de ringede til os og spurgte, om vi ville have en til, og det sagde vi ja til. Det er faktisk noget af det bedste, vi har gjort, fortæller Claus.

– Frida fire satte Maxi på plads, da han kom, og det har Frida fem også gjort. Hun er så fræk og spiser hans mad.

LÆS OGSÅ: WHAT: Sine må udskyde fertilitetsbehandling efter ‘Robinson’

Som pensioneret politiker, nyder Claus Hjort Frederiksen nu livet som hundeejer.

– Hundene er altid glade og vil i kontakt med en. De vender jo aldrig ryggen til dig. Det er meget livsbekræftende, og det har vi været meget glade for gennem årene.