Komikerens nye liv: Tid til kærlighed

Mette Frobenius mangler kun at møde manden i sit liv.

I kolonihaven på Amager ligger komikeren Mette Frobenius i sin hængekøje og læser en bog. I disse dage kan hun fejre 30-års jubilæum, og HER&NU møder hende til en snak om tiden, der er gået.

Artiklen forsætter under videoen med Sofie Gråbøl...

– Jeg er blevet mere reflekterende i dag. Da vi startede som standuppere i 1990’erne, var det lidt det vilde vesten. Vi famlede os frem og skulle bare se, om vi kunne bryde grænser. Nu bruger jeg det til at få nogle meninger ud, fortæller Mette, der også er erhvervsjurist fra Handelshøjskolen, og har formået at kombinere det alvorlige med det sjove.

LÆS OGSÅ: Sussi afslører ny yngre kæreste

Mette har klunset
alt i kolonihaven
og skuret, undtagen hængekøjen.
Mette har klunset alt i kolonihaven og skuret, undtagen hængekøjen.

– Nu er jeg 54 år, mor til to teenagebørn og engageret i EU-politik, sidder i bestyrelsen i Husets Teater og arbejder som moderator til konferencer og debatter. Men min rolle er stadig at være hofnar, slår Mette fast.

– Jeg taler om de ting, som folk ikke tør sætte ord på. Bare fordi man angriber folks vægt, så lider man ikke af tyk-fobi. Problemer med integrationen betyder ikke automatisk, at man er racist. Mange er hurtige til at stemple, hvis man har en mening, og det er forkert. Fordi vi er uenige, betyder det ikke, at jeg ikke kan lide dig.

LÆS OGSÅ: Ramt af angstanfald: Nu forlader Julie Kriegler Danmark

For Mette er humor afhængig af, hvor man er aldersmæssigt, men hun ser stadig emnerne som alvorlige.

Mette er glad
for sine brombær. – Jeg sylter
dem og fryser til
smoothies i løbet
af vinteren. Og
så laver jeg likør
og snaps.
Mette er glad for sine brombær. – Jeg sylter dem og fryser til smoothies i løbet af vinteren. Og så laver jeg likør og snaps.

– Vi bruger andre ord i dag end for 30 år siden, for vi er blevet mere opmærksomme på, at ord kan støde. Og det er fint, men vi skal stadig kunne tale om alt. Og her er der nu nogen, der vil bestemme, hvem der må udtale sig. Det er noget vrøvl. Man kan sagtens have en mening om "noget" – uden selv at være en del af det. Ellers bliver det jo umuligt at bekæmpe prostitution, stofmisbrug og overgreb, for bare at nævne lidt. siger Mette.

LÆS OGSÅ: Özlem Cekic åbner op om tvangsægteskab

En mand på bedding

– Min styrke er at gøre svære ting sjove. Jeg holder debatter om fertilitet og hormonforstyrrende stoffer. Her taler jeg om en ”han” og en ”hun”, for der skal jo leveres en sædcelle og et æg, men som jeg siger med et glimt i øjet, så er jeg ligeglad med, hvordan leverandørerne af det identificerer sig selv.

Mettes datter, Sofie på 22 år, er flyttet hjemmefra og sønnen, Boris på 21, der bor hjemme, har netop taget motorcykelkørekort.

LÆS OGSÅ: Stor afsløring om ny sæson 'Stormester'

– Det kan altså noget at have store børn. Vi var på Island sammen i januar og se nordlys, og det var fedt at stå med sine voksne børn og tude og blive blæst helt omkuld. Nu mangler jeg bare at få manden i mit liv på plads. Der er en på bedding, som jeg har mødt helt old school, men vi skal lige have det hele til at gå op i en højere enhed, siger Mette grinende.

– Jeg var et andet sted for 30 år siden.
24 år, single og scorede fyre i byen.
– Jeg var et andet sted for 30 år siden. 24 år, single og scorede fyre i byen.

Kolonihaven ligger et stenkast fra Mette lejlighed på Islands Brygge. Den er helt banal uden vand og el, men med masser af blomster, brombær og en snog, Henning, bag hækken.

LÆS OGSÅ: Tv-vært afslører ny sæson af 'Danmarks næste klassiker'

– Her er fred og ro. Hvis jeg skal skrive noget, så kan jeg bedst koncentrere mig her. Det er også skønt at tage en time på øjet i hængekøjen. Vi er ude i stilheden, men alligevel så tæt på byen, at vi kan høre både metroen og rådhusklokkerne. Her er et hyggeligt sammenhold sammen med hyggemiddage og fester til Skt. Hans og høstfest.

LÆS OGSÅ: Reagerer på konkurs: Det gør så ondt

– Jeg håber på at kunne blive ved med både at være komiker og moderator ved debatter og konferencer. Jeg har jo lavet stand up gennem mit liv om at være gravid, føde og amme, og i mellemtiden har mine kollegaer talt om barnløshed, adoption og kræftsygdomme. Vi taler om de store ting i livet, og det vil jeg også blive ved med. Jeg går jo glad på arbejde, både når jeg skal tale om mig selv og om EU.

LÆS OGSÅ: Pilou Asbæk sagde nej til Arnold Schwarzenegger