Jes Dorph-Petersen fyret: Konklusionen ryster og skuffer mig voldsomt

Jes Dorph-Petersen er blevet fyret som vært på TV 2 som led i den store MeToo bølge, som i den grad har fået bølgerne til at gå højt efter Sofie Lindes tale til Zulu Comedy Galla.

Tirsdag aften kom det frem, at Jes Dorph-Petersen ikke længere er vært på TV 2. En ekstern advokatundersøgelse af seksisme og krænkelser, som TV 2 har fået lavet, belyser to anklager mod Jes Dorph-Petersen.

De to anklager kommer fra to kvindelige journalistpraktikanter, som ifølge anklagen skulle være krænket i 2001 og 2003. Der er altså tale om sager, der er sket for henholdsvis 20 og 18 år siden.

LÆS OGSÅ: Jens Gaardbo i stormvejr: Færdig på TV 2

Der er flere centrale dele af anklagerne, som Jes Dorph ikke kan genkende, og han er rystet og skuffet over den måde, som TV 2 har valgt at håndtere sagen på. Jes Dorph har derfor valgt at fremlægge alt dokumentation for en journalist på Politiken, som i en længere artikel skriver om de to anklager.

- Jeg er blevet smidt ud af TV 2 for dengang at have opført mig på en måde, der ikke er forenelig med at være vært på TV 2 med henvisning til to indberetninger fra to tidligere medarbejdere. Og selvom der er helt centrale dele, jeg ikke kan genkende – og selvom vidner har støttet min forklaring - har advokatfirmaet og TV 2 alene valgt at lægge anmeldernes version til grund for deres afgørelse, skriver Jes Dorph i et længere opslag på Facebook og fortsætter:

LÆS OGSÅ: ‘X Factor’-vinder i chok: Frygtede at miste sin hustru

- Jeg blev her foran en advokat og en chef fra TV 2 uden mulighed for forberedelse bedt om at redegøre for detaljer i de 18 og 20 år gamle episoder. Man har som konklusion på min sag valgt den hårdeste sanktion – at fjerne mig fra TV 2’s kanaler - på trods af, at anklagerne alene kan betvivle, om mine påståede handlinger i 2001 og 2003 var et udtryk for dårlig dømmekraft. Der er og var ikke tale om brud på nogen nedskrevne regler – heller ikke i TV 2’s daværende personalehåndbog. Undersøgelsens advokat lægger bl.a. til grund i sin afgørelse, at jeg ikke kan huske de to episoder i detaljer og antyder dermed, at jeg lyver eller skjuler noget. Det er forkert.

LÆS OGSÅ: I skarp kritik af 'Den store bagedyst'

Derfor tager Jes Dorph kampen op

Jes Dorph har svært ved at forstå TV 2's måde at håndtere sagen på, og han mener derfor, at han er nødt til at stå frem i denne sag i stedet for at skjule sig.

- Sagsforløbet og konklusionen ryster og skuffer mig voldsomt. Jeg har siden midten af november været igennem en uværdig, ensidig og uretfærdig proces, hvor TV 2 og advokatfirmaet bag undersøgelsen efter min opfattelse fra starten har betragtet mig som skyldig og derfor dømt mig på forhånd, skriver Jes Dorph på Facebook.

LÆS OGSÅ: Martin Brygmanns babylykke

Det er den såkaldte MeToo debat, som Sofie Linde startede med sin tale som vært ved sidste års Zulu Comedy Galla, hvor hun satte fokus på en episode, som hun selv har oplevet, dengang hun var nyansat i DR.

- Både advokaten og TV 2 har også forklaret, at afgørelsen er påvirket af den aktuelle metoo-debat. Jeg er med andre ord med tilbagevirkende kraft blevet fældet af en aktuel folkestemning og af nutidens moralske regler for noget, jeg beskyldes for at have gjort for mange år siden, da jeg selv var i begyndelsen af 40’erne, skriver Jes Dorph, der dog også har haft sine betænkeligheder ved at stå frem.

LÆS OGSÅ: SE BILLEDERNE: Politiet ude i Mai Manniches butik

- Det er også med en frygt for reaktionerne den kommende tid, jeg lægger sagens akter frem til alle jer derude. Jeg er klar over, at jeg bliver genstand for både kritik og afstandtagen, men jeg kan ikke fortælle sandheden halvt. Og jeg vil ikke bukke hovedet. For mig er det historien om et grotesk, unfair og meningsløst forløb, hvor TV 2’s ønske om at vise handlekraft er endt i en uforsonlig straf, der risikerer at smadre min karriere, mit omdømme og genere mine nærmeste voldsomt.

Jes Dorph-Petersen har arbejdet for TV 2 de seneste 27 år, hvor han se seneste fem år har været vært på Go' Aften Danmark og Go' Aften Live.

LÆS OGSÅ: Jes Dorph frygter for helbredet: Bange for at dø