Barsk nedtur: Christian Kjær taler ud

Hele sit liv har Christian Kjær forsøgt at holde sig fra offentligheden, men i en ny dokumentar på DR1 taler han ud og siger samtidig farvel til Danmark.

Dokumentaristen Ulrik E. E. Gutt-Nielsen har i et helt år fulgt Kjær, der var en af prins Henriks allernærmeste venner. Den 77-årige milliardær blev i 2019 dømt for at påkøre en trafikofficial ved et cykelløb nær sit hjem i Sandbjerg. Dommen 30 dages betinget fængsel kostede ham også de kongelige ærestitler som kammerherre, hofjægermester og ridder af første grad af Dannebrog, ligesom han måtte aflevere sit jagttegn.

I dokumentaren får han lov at fortælle om alt det gode, han har gjort for Danmark, og ikke mindst rekonstruere forløbet, der endte med retssagen. Kjærs hustru Susan Astani har tidligere fortalt, at hun mistænker den voldsomme sociale deroute for at have udløst den Parkinsons Sygdom, han er plaget af. Selv om de nu er flyttet med til Schweiz er han fortsat i behandling hos specialister på Bispebjerg Hospital.

LÆS OGSÅ: Kendisser i chok efter første dag i militæret: Vi var castet til et feel good-program

I dokumentaren ser man også Kjær på hospitalet og af hans fremtoning kan man se, at han er hårdt ramt af sygdommen, der er karakteriseret af langsomme bevægelser, muskelstivhed og rysten. I udsendelsen, der blev sendt i mandags og kan streames på dr.dk, fortæller han også om sit forhold til penge og ikke mindst den meget omtalte skilsmisse fra Janni Spies, som han finder billeder og gamle artikler om da han sidder og bladrer i sin scrapbog.

LÆS OGSÅ: TILLYKKE! TV2-par venter barn

Christian Kjær og Janni Spies ved prins Henriks 70-års fødselsdag på Fredensborg Slot (Foto: Bo Nymann)
Christian Kjær og Janni Spies ved prins Henriks 70-års fødselsdag på Fredensborg Slot (Foto: Bo Nymann)

- Hvorfor skal jeg altid kaldes rigmand? Det er jo ikke noget jeg har gjort med vilje. Jeg har bare ikke brugt alle de penge, jeg har fået. Jeg kunne bare ha' brugt dem, fortæller Kjær, hvis morfar var med til at grundlægge cementvirksomheden FLSmidth. Penge er også omdrejningspunktet da han sidder med sine scrapbøger og finder artikler om ham og Janni, som han giftede sig med i 1988.

- Det var noget værre noget, lyder det stille mens han bladrer. "Kjær tog Janni for pengenes skyld". Det er noget jeg aldrig har gjort. For jeg er egentlig fuldstændigt ligeglad med penge. Men det kan man jo også sagtens være, når man har dem.

LÆS OGSÅ: Stine jubler: Jeg har fået nyt job

Janni Spies, som han blev skilt fra i 2008 efter 20 års ægteskab, refererer han i øvrigt til som 'K2', mens han første hustru, Fritzy Koch, hedder 'K1'.

- Jeg ved ikke, hvorfor K2 gik fra mig. Det har jeg aldrig rigtigt fået at vide. Men det er nok, fordi jeg er åndssvag. K1 og K2 er dem, der har været koner. Det har jeg lært at kalde dem. K1 og K2. Så skal jeg ikke nævne deres navne, forklarer han i 'Christian Kjær - Farvel og tak'.

LÆS OGSÅ: Jonas’ kamp for drømmehuset: Endte i familiestrid