Andrea Elisabeth Rudolph og Esben Dalgaard modtager Kræftens Bekæmpelses Hæderspris. (Foto: Jonas Olufsen)
Andrea Elisabeth Rudolph og Esben Dalgaard modtager Kræftens Bekæmpelses Hæderspris. (Foto: Jonas Olufsen)

Andrea Elisabeth Rudolph og Esben Dalgaard modtog Kræftens Bekæmpelses Hæderspris

Den tidligere vært og skuespilleren fik prisen for at nedbryde tabuer, give håb og sætte ord på det, der er svært, når man rammes af kræft.

Gennem sociale medier har Esben Dalgaard, 46, og Andrea Elisabeth Rudolph, 46, været med til nedbryde tabuer, give håb og sætte ord på det, der er svært, når man rammes af kræft.

LÆS OGSÅ: 'Den store Bagedyst'-stjerner imponerer med Dillermand-kage

Artiklen fortsætter under videoen af Esben Dalgaard.

Derfor har de sammen modtaget Kræftens Bekæmpelses Hæderspris, der hvert år gives til en person, gruppe, institution eller organisation, som har gjort en helt særlig indsats for kræftsagen.

- Både i pressen og på sociale medier insisterer Andrea og Esben på at dele deres barske virkelighed med sårbarhed og humor. De sætter ord på svære tanker og følelser, som alt for mange desværre kan nikke genkendende til, og på den måde sender de et signal til om, at ingen er alene eller forkerte, siger Helen Bernt Andersen, der overrakte Hædersprisen lørdag den 4. februar, der er international World Cancer Day.

LÆS OGSÅ: Sara Maria Franch-Mærkedahl stopper hos TV 2

Artiklen fortsætter under billedet.

Andrea og Esben med Kræftens Bekæmpelses formand, Helen Bernt Andersen, og direktør, Jesper Fisker. (Foto: Jonas Olufsen)
Andrea og Esben med Kræftens Bekæmpelses formand, Helen Bernt Andersen, og direktør, Jesper Fisker. (Foto: Jonas Olufsen)

- Som offentlige personer har de en platform, hvor de kan nå ud til mange mennesker. Den har Andrea blandt andet brugt til at sætte fokus på senfølger efter barsk kemobehandling, mens Esben har udbredt kendskabet til modermærkekræft og mindet danske mænd om at huske at blive tjekket. Det og meget mere skylder vi dem en stor tak for, understreger Helen Bernt Andersen.

LÆS OGSÅ: Christopher og Cecilie sætter vild rekord

Esben Dalgaard fortæller, han er både overrasket og overvældet.

- Det er kommet bag på mig, at min historie kan være så kraftigt et spejl for andre, og det glæder jeg mig over hver eneste dag. Jeg har oplevet en positiv spiral, hvor jeg får så meget kærlighed tilbage. Det ønsker jeg også for andre, der bliver syge, siger skuespilleren.

LÆS OGSÅ: Anders og Lene står frem: Kampen for vores søn

Også Andrea Elisabeth Rudolph er taknemmelig.

- Det er så rørende og fantastisk. Det føles på en måde lidt underligt at få sådan en pris, men det er dejligt, at det vi har sagt og fortalt har kunne bruges af andre, men jeg har også fået rigtig meget tilbage. Det vil jeg gerne sige tusind tak for, siger hun og tilføjer:

- I starten handlede åbenheden på Instagram om at aftabuisere, fordi jeg fandt ud af, hvor stort et tabu, det er at have kræft. Man føler skyld og skam over at være til besvær, og man kommer ikke med glæde, men med ulykke og smerte til ens nærmeste. Jeg syntes, det var langt ude, at jeg hørte om folk, der skjulte for deres arbejdsplads, at de havde fået kræft. Det skal ikke være et tabu, for man kan ikke gøre for, at man får kræft.

Det er 12. gang, Kræftens Bekæmpelse uddeler sin hæderspris på 50.000 kr. Med hædersprisen ønsker Kræftens Bekæmpelse at fremhæve den særlige indsats og det enestående eksempel, som kan inspirere andre til at give kræftpatienter optimal behandling, pleje og omsorg.

LÆS OGSÅ: Esben Dalgaard smiler trods modgang: Jeg vælger at være positiv