banner image

13 NUMRE AF HER&NU      KUN 299KR.

BESTIL HER
Skuespilleren Travis Fimmel i rollen som vikingen Ragnar Lothbrok

Vikings er tilbage: På disse punkter fejler serien

"Vikings" er tilbage, og selv om der er mange gode ting ved serien, så rammer den ikke plet hver gang, lyder det fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Sagaen om Ragnar Lothbrok og de skandinaviske vikinger er tilbage, da den fjerde sæson af "Vikings" netop er blevet tilgængelig på HBO Nordic.

Serien følger Ragnar Lothbrok, som vi på dansk kalder Regnar Lodbrog, og resten af vikingerne fra det første togt mod England til besættelsen af Paris.

En af dem, der følger med i serien, er museumsinspektør Louise Henriksen fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Hun byder den ekstra opmærksomhed, som vikingetiden får på grund af serier som netop "Vikings", velkommen.

- Det er fantastisk, at serien formår at skabe så stor interesse for vores forhistorie, og den gør det godt på mange måder. Der ligger uden tvivl stor arkæologisk og historisk research bag brugen af sagn, billedkilder og så videre. Det er en velproduceret serie og en god historiefortælling, siger Louise Henriksen.

LÆS OGSÅ: Datoen afsløret: Vikings er tilbage

Med et lille grin fortæller hun dog, at serien ikke rammer plet på alle punkter. Der er nogle steder, hvor man som fagperson tager sig til hovedet.

- Vi har da grinet lidt af deres skibe. De har eksempelvis roret siddende i den forkerte side. Det er en ret stor fejl. De begår også den fejl, at deres skjolde konstant sidder på siden af krigsskibet, når de sejler. Jeg kan dog godt forstå det, for skibene er oftest portrætteret sådan på for eksempel billedsten.

- Men faktum er, at når man sejler, er det umuligt at have skjoldene på siden. Husk på at vikingernes krigsskibe var datidens speedbåde – smalle og lavkølede konstruktioner, der krænger ved høj fart. Hvis du har 30 skjolde siddende på siden, fanger de vandet og forhindrer skibet i at finde tilbage i balance. Den går ikke, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedetRagnar Lothbroks søn Bjørn (lyst hår) blev selv en magtfuld viking. Foto: HBO Nordic

LÆS OGSÅ: Birgitte Hjort Sørensen: Derfor smed jeg tøjet

Derudover lægger serien sig måske mest op af de voldsomme beskrivelser af vikingerne, som man finder i de skriftlige kilder fra datidens Irland, England og Frankerriget - skrevet af ofrene for vikingernes plyndrings- og erobringstogter, forklarer hun.

Til gengæld roser Louise Henriksen skaberne af serien for at skabe klinkbyggede skibe med store firkantede råsejl, som tydeligt ønsker at formidle det, man kender fra det arkæologiske materiale.

Artiklen fortsætter under billedetRagnar Lothbrok med sin bror Rollo, der i virkeligheden blev en magtfuld mand i Normandiet. Foto: HBO Nordic

I det hele taget rider verden på en bølge af interesse for vikingetiden, og det smitter af på Vikingeskibsmuseet, der satte besøgsrekord i 2015. Mange nye besøgende har blandt andet deres viden fra serier som "Vikings".

- Vores museumsguider er uddannet til at tage udgangspunkt i gæsterne, og der er mange, som kommer med spørgsmål eller fortolkninger, de har fra "Vikings". Så tager man udgangspunkt i den og formidler videre derfra, siger Louise Henriksen, der fortsætter:

- "Vikings" giver mulighed for, at vi som museum kan vække interesse hos en helt ny gruppe mennesker. Vi kan ikke sidde i vores elfenbenstårne med løftede pegefingre over faktuelle unøjagtigheder. Hvis vi gjorde det, ville vi få ondt i armene. Man må give lidt albuerum til fiktion og byde den øgede interesse velkommen. Så kan vi altid fortælle gæsterne, hvor grænsen går mellem fiktion og fakta, siger hun.

LÆS OGSÅ: Episk redning sikrede "Game of Thrones"

Faktisk havde vi i Danmark vikinger, hvis fortælling slanger sig op ad den, man ser i "Vikings".

- Vi havde Knud den Store, der fulgte med sin far, Svend Tveskæg, på togter i England. Da Svend dør, bliver Knud konge og må samle sin fars rige. Han ender med at blive endnu mere magtfuld end sin far og konge af både England, Danmark og Norge. Det er som historien om Ragnar og Bjørn. Det kunne blive en god Hollywood-film, griner hun.

Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Læs mere >>

Ok