Optimisme før Oscar-uddelingen: Vi har en chance

Optimisme før Oscar-uddelingen: Vi har en chance

"Krigen" er ikke topkandidat til at vinde Oscar for bedste udenlandske film. Det er den ungarske film "Son of Saul", men der er sket overraskelser før

- Lad os slå fast med det samme, at vi har en chance, siger "Krigen"-instruktør Tobias Lindholm til HER&NU før det går løs ved den prestigefyldte Oscar-uddeling, hvor den danske film er oppe imod bridrag fra Ungarn, Frankrig, Columbia og Jordan.

Han erkender dog, at det vil være en overraskelse, hvis det bliver ham, der skal på scenen og takke for prisen.

- Jeg tror ikke, at vi vinder. Jeg tror, at "Son of Saul" vinder. Det er en kæmpefavorit i alles øjne. Og det er en god film.

LÆS OGSÅ: TV: Krigen-instruktør: Sådan har jeg forberedt mig til Oscar-festen

"Son of Saul" handler om en jødisk koncentrationslejrfange under anden verdenskrig, der er en del af ’Sonderkommando’, som blandt andet fjerner lig i gaskamrene.

- Det er en frygtelig, frygtelig god film. Det er en god, frygtelig film om holocaust. Jeg tror, at den har en rigtig stor chance for at vinde.

Men derfor håber Tobias Lindholm stadig på en dansk sejr.

- Men jeg håber da, at vi vinder. Jeg er gået på banen for at vinde. Vi gør alt vi kan, men jeg bliver afgjort ikke skuffet, hvis vi ikke vinder.

TV: Krigens Oscar-nominering krævede hårdt arbejde27. februar 2016, kl. 10:04TV: Krigens Oscar-nominering krævede hårdt arbejde

At "Krigen" overhovedet er blandt de sidste fem bejlere til en Oscar er allerede inden prisuddelingen et stort skulderklap. Og en kulmination på en flot modtagelse i USA, hvor der faldet roser fra både fagblade som Variety og anerkendte medier som New York Times.

- Det er da selvfølgelig helt vildt og overvældende, at der er en anmelder i New York Times, der skriver, at det er den bedste film om den krig, siger Tobias Lindholm til HER&NU.

- Og at jeg pludselig sidder i et interview på CNN og Huffington Post.

LÆS OGSÅ: Pilou om Oscar-nominering: Den er til de danske soldater

Filmen, der handler om den danske soldat Claus, der anklages for krigsforbrydelser i Afghanistan, er også blevet godt modtaget af det amerikanske publikum, som han har mødt på sin rejse rundt i USA med filmen.

- Det har været spændende at se, at det er den samme konflikt, der findes inde i folk her og derhjemme. Reaktionerne er overraskende lige. Filmen lever videre i folk, og jeg tror, at det er derfor den har den relative succes som den har. 

LÆS OGSÅ: Pelle Hvenegaard: Oscar-triumf tog år at bearbejde

Amerikanerne var også overraskede over, at der overhovedet var danske soldater i Afghanistan, påpeger Tobias Lindholm.

- USA et land, der har været i krig meget mere end vi har og som er vant til at beskrive det på film også, så de har en anden indgangsvinkel. De er mere vant til at det sker disse ting i krig.

"Krigen" skiller sig så alligevel ud fra mange andre krigsfilm, siger instruktøren.

- Det er gået op for os hvor godt den oversætter og den rummer noget som mange har savner - en ærlighed i krigsfilm. Det er menneskelig film om mennesker i krig. 

Det betyder også meget for Tobias Lindholms karriere, at han er blevet nomineret til en Oscar.

Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Læs mere

Ok