Jussi slår fast: Zentropa får ikke flere filmrettigheder
Der kommer muligvis kun én film mere med Nikolaj Lie Kaas i rollen som Carl Mørck fra Afdeling Q.

Jussi slår fast: Zentropa får ikke flere filmrettigheder

Jussi Adler-Olsens yderst populære bøger om Adeling Q er nået til tredje kapitel på det store lærred, og der kommer også en fjerde film, men så er det formentligt slut

Mens "Flaskepost fra P" er i gang med at smadre danske biografrekorder, så kan det meget vel vise sig at blive den næstsidste filmatisering af Jussi Adler-Olsens populære bøger om Afdeling Q.

Forfatteren solgte filmrettighederne til fire af bøgerne til Zentropa, der er mere end sultne efter at købe rettighederne til de to seneste bøger, "Marco Effekten" og "Den Grænseløse" samt eventuelle efterfølgere.

Det kommer bare ikke til at ske. Det holder Jussi Adler-Olsen fast i, selvom Zentropa presser på.

- De skal ikke lave flere end de fire, der er aftalt. Sådan er det, lyder det faste svar fra forfatteren til BT uden at han vil gå i detaljer med hvorfor.

LÆS OGSÅ: Flaskepost fra P sætter vild biografrekord

Beslutningen er ikke en pludselig indskydelse, og truffet i protest mod Zentropas fortolkning af hans bøger. Utilfredsheden luftede han over for Ekstra Bladet i 2014.

- Jeg kan konstatere med de to første Zentropa-film af mine bøger "Kvinden i buret" og "Fasandræberne" er, at afstanden mellem, hvordan romanerne er bygget op, og hvordan filmene er skabt, er blevet så stor, at jeg ikke længere kan genkende mit eget univers, mit eget plot og mine egne personer for den sags skyld i Zentropas udlægninger af mine bøger, forklarede han.

LÆS OGSÅ: Seks tv-serier til kvindernes internationale kampdag

Peter Aalbæk mener for sin del ikke, at Zentropa har trådt over nogen grænser.

- Hver gang man filmatiserer en bog, tager man nogle drastiske valg. Derfor er filmens kunsteriske kvalitet udelukkende for vores regning, og det er ikke noget, han skal stå til regnskab for, lyder det fra Peter Aalbæk til BT, og slår fast, at han ikke har opgivet ambitionen om flere Afdeling Q-film. Blandt andet fordi danskerne i den grad vil presse på for flere.

- Jeg er en tålmodig mand, og nu er der i hvert fald et massivt pres fra det danske folk, siger han til BT.

Artiklen fortsætter under billedetJussi Adler-Olsen har solgt filmrettighederne til fire af sine bøger til Zentropa. Han vil ikke sælge flere. Foto: Bo Nymann

Zentropa har filmrettighederne til "Journal 64", der bliver den næste - og så i hvert fald foreløbigt - sidste danske film i rækken.

LÆS OGSÅ: Nu får Mad Dogs dansk premiere

Til gengæld kommer historierne om Afdeling Q til at dukke op på amerikansk, for Jussi Adler-Olsens seks første bøger - og de planlagt fire efterfølgere - bliver til en international krimiserie.

Scott Frank, der blandt andet har været involveret i "The Wolverine", "Get Shorty" og "Minority Report", skal skrive manuskriptet til tv-serien, hvor hver sæson bliver baseret på hver af Jussi Adler-Olsens bøger om Afdeling Q.

Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Læs mere

Ok