Inden premieren: Danskerne kan lære af 'Kollektivet'
Julie Agnete Vang i rollen som Mona bagerst til højre.

Inden premieren: Danskerne kan lære af 'Kollektivet'

Thomas Vinterbergs første danske film siden 'Jagten' har premiere i aften.

Når man snakker med Julie Agnete Vang om hendes rolle i ’Kollektivet’, står to ting hurtigt lysende klart: At hun er hamrende stolt af det endelige produkt, og at hun mener, danskerne kan lære af filmen.

- Folk skal se den, nyde den og lære af den i en tid, hvor man dårligt kender sine naboer, siger Julie Agnete Vang.

I ’Kollektivet’ omdanner akademikerægteparret Anna og Erik deres villa nord for København til et kollektiv, hvor en række brogede personligheder flytter ind. Blandt dem er Julie Agnete Vang, der spiller rollen som den frie og eksperimenterende Mona.

LÆS OGSÅ: 'Kollektivet'-skuespiller om Guldbjørn: Vi fortjener det

Selv kunne hun godt forestille sig at bo i et modificeret bofællesskab med fællesmiddag og fælleskasse.

- Særligt i dag, hvor vi har boligmangel, synes jeg, det kunne være en god idé at opfordre unge til det. Jeg har været på efterskole, og det var det bedste år i min ungdom. Den nærhed og det fællesskab, man har, kan minde om et kollektiv. Det er ubeskriveligt og noget, som jeg mener, at alle bør prøve, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedetFoto: Christian Geisnæs/Nordisk Film

For Julie Agnete Vang var filmen også med til at aflive en række fordomme. Under Thomas Vinterbergs ledelse har skuespillerne forsøgt at genskabe et nuanceret billede af 70’ernes liv i kollektiver, og det er lykkes, mener hun.

- Jeg er barn af 80’erne og parcelhuslivet, så alt jeg vidste havde jeg fra lærebøgerne, hvor der blev beskrevet en tid med vilde folk, der eksperimenterede i forskellige retninger. Men i virkeligheden var det jo intelligente og modige voksne, der turde foretage den radikale ændring at bryde familiemønstret og lære hinanden at kende. Det er sindssygt modigt og en super skarp tanke, konstaterer Julie Agnete Vang.

LÆS OGSÅ: Magnus Millang: Derfor sagde jeg ja til ”Kollektivet”

Når man laver en film om 70’ernes flipper-periode, er det naturligt, at skuespillerne må smide tøjet. Det er også tilfældet i ’Kollektivet’, hvor skuespillerne blandt andet nøgenbader i havet med et kamerahold i ryggen.

Inden optagelserne overhovedet var startet, valgte filmholdet at bringe folk tættere på hinanden med en ryste-sammen-tur.

- Vi startede ud med et weekendophold i Tisvilde, hvor vi havde fællesbadning. Det er en god måde at fjerne den værste nervøsitet. Nøgenbadning med kolleger er ikke noget, man gør så meget i dag, men jeg synes bestemt, at det var godt, og vi fik da også klaret nøgenscenen. Det ville være mærkeligt andet, slutter hun.

’Kollektivet’ har premiere i dag.

Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Læs mere

Ok