banner image

13 NUMRE AF HER&NU      KUN 299KR.

BESTIL HER
Joakim von And og Rip, Rap og Rup er tilbage i "Disney Sjov". Afsnittene blev oversat til dansk helt tilbage i 90'erne.

DR giver Rip, Rap og Rup comeback: Her er de danske stemmer

DR har givet "Disney Sjov"-comeback til 'Rip, Rap og Rup på eventyr'. Serien blev vist første gang på dansk tv i 1992 og var startskuddet til en imponerende karriere for Danmarks mest berømte stemmeskuespiller.

- Rip og Rap og Rup ta’r ud på eventyr, uh uh.

Den ikoniske intro til ’Rip, Rap og Rup på eventyr’ vil få en klokke til at ringe hos alle, der var unge i 90’erne og trofast fulgte med, når der fredag aften var ”Disney Sjov” på DR1.

LÆS OGSÅ: Stemmen bag Dr. Doofenshmirtz: Jeg får teenagepiger til at rødme

Serien, der nu er tilbage i børneprogrammet, har faktisk et kvart århundrede på bagen. Den blev vist på dansk tv for første gang tilbage i 1992, og det er præcis de samme afsnit, der begejstrer børnene i dag.

- Rip, Rap og Rup var noget af det første, Disney godkendte mig til. Jeg tænkte, at det med stemmer var noget, jeg kunne lave, mens mine børn var små. Nu har jeg gjort det i 25 år, siger stemmeskuespilleren Lars Thiesgaard, der lagde dansk vokal til blandt andre Georg Gearløs.

Artiklen fortsætter under billedetLars Thiesgaard (t.v.) lægger stemme til blandt andre Gizmo And og Georg Gearløs. Siden har han lagt stemme til en lang række elskede figurer. Foto: Lars E. Andreasen/Disney. 

Lars Thiesgaard lagde derudover dansk stemme til Gizmo And og Albert. Siden har han kunnet skrive ikoniske roller som Pumba, Sorteper, Grisling, Johnny Bravo, Scooby-Doo, Don Karnage og Pinky fra ”Pinky og Brain” på CV'et.

- Det er sjovt at se, hvor stort tegne- og animationsfilm er blevet. Det var det ikke dengang, der var det en lille niche, som vi hyggede os med, siger Lars Thiesgaard.

Artiklen fortsætter under billedetJohn Hahn-Petersen, her i rollen Verner Boye-Larsen i TAXA, lagde stemme til Joakim von And. Han døde i 2006, 75 år gammel. Foto: Finn Frandsen/All Over. 

I "Rip, Rap og Rup på eventyr" var det John Hahn-Petersen, der lagde stemme til Joakim von And og Esper Hagen, der lagde stemme til Max Motor. Begge er døde i dag.

- John Hahn-Petersen var en fantastisk skuespiller. Han lagde jo også stemme til Peter Plys og var et stort tab - ikke bare for os, der kendte ham, men for tegnefilm generelt.

- Esper Hagen var også stemmen bag Fred Flintstone, og de var begge mennesker, jeg så tit. Dengang måtte man ryge i studiet, og kom man derind efter Esper Hagen, skulle man åbne et vindue. De har lagt så meget liv og sjæl i de figurer, og det er det, det hele handler om. Man kan mærke smilet og spilleglæden i deres stemmer, selv når man hører dem i dag, siger han.

Artiklen fortsætter under billedetEsper Hagen er blandt andet kendt for sin rolle som Arnold Vinter i Matador. Men han lagde også stemme til tegnefilmsfigurer som Max Motor, Gammelsmølf og Fred Flintstone. Foto: DR/All Over.

For Lars Thiesgaard er det derfor en blandet fornøjelse at følge med, når figurerne fra Andeby drøner over skærmen.

- Man kan ikke undgå at få et stik af vemod, når man hører en stemme, man kender, og ikke kan ringe til personen. Omvendt giver det mig stor glæde at tænke på, at de mange timer, vi har brugt, også er noget som de nye generationer kan nyde. Jeg mener, det er et vigtigt arbejde, at vi oversætter til dansk, så børn kan opleve filmene rigtigt, siger Lars Thiesgaard.

I dag består en stor del af Lars Thiesgaards arbejde i at finde de rigtige danske stemmer til filmene, ligesom han underviser nye talenter i ’dubbing’, som det hedder, når man lægger dansk stemme til et udenlandsk produkt. Et af de næste store projekter er efterfølgeren til ”Find Nemo”, der har fået navnet ”Find Dory”.

- Så dykker vi ned i det univers igen. Det er som at gense sin gamle klasse fra skoletiden. Animationsfilm er i sin guldalder lige nu, og jeg føler mig meget privilegeret, når jeg får lov at formidle det til de kommende generationer, siger Lars Theisgaard.

LÆS OGSÅ: Hun lægger dansk stemme til Violetta: Unge piger kimede mig ned

Udover de nævnte i artiklen lægger Anne Lorentzen stemme til Rip, Rap og Rup. Pauline Rehné lægger stemme til Tulle. Michelle Bjørn-Andersen lægger stemme til Hexia de Trick og Fru Trippeby, mens Henrik Koefoed lægger stemme til Guld-Iver Flintesten og Biffer.

Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Læs mere >>

Ok