banner image

13 NUMRE AF HER&NU      KUN 299KR.

BESTIL HER

Prinsesse Elisabeth: Ensom jul på slottet

Prinsesse Elisabeth tilbage på Sorgenfri Slot

Prinsesse Elisabeth har ikke glemt den jublende glæde, hun følte, da hun som 25-årig endelig fik lov at flytte hjemmefra og begynde sit eget liv uden for Sorgenfri Slots beskyttende mure. Da havde hun masser af mod på livet og skulle begynde at arbejde i Udenrigsministeriet, hvor hun var ansat, til hun gik på pension 45 år senere.

LÆS OGSÅ: (U)hyggelig jul: Her er kongehusets traditioner

- Jeg havde ikke troet, jeg skulle tilbage til Sorgenfri, hvor mit liv begyndte, og jeg har endnu ikke helt fundet mine egne ben efter sommerens flytning fra Holte, hvor jeg havde håbet at ende mine dage, fortæller prinsessen til HER&NU, da vi møder hende i Damebygningen i Kongens Lyngby. 

Artiklen fortsætter under billedetSiden i sommer har prinsesse Elisabeth boet i Damebygningen på Sorgenfri Slot. Foto: Lars E. Andreasen

- Sådan skulle det desværre ikke være, men det skal såmænd nok blive godt, når jeg får bund i flyttekasserne og indrettet mig her i Damebygningen. Indtil videre har jeg kun fået styr på spisestuen, men jeg inviterer jo heller ikke gæster, så længe det hele roder, så ja, jeg kan godt føle mig lidt ensom af og til, siger Dronningens 80-årige kusine, der er barnebarn af kong Christian den X. og dronning Alexandrine.

LÆS OGSÅ: Royalt kagestykke solgt på auktion efter 34 år

Aldrig gift
Bedsteforældrene boede på slottet et stenkast fra Kavalerbygningen, hvor arveprins Knud og arveprinsesse Caroline Mathilde havde deres første hjem og først blev forældre til Elisabeth og siden til Ingolf og Christian, der var født som prinser, men fik titler af grever, da de giftede sig borgerligt.

- Jeg er jo aldrig blevet gift, så der var jo ingen grund til at lave om på min titel, kommer det tørt fra prinsessen, som dog levede sammen med instruktøren Claus Hermansen i mere end 20 år til hans død i 1997.

- Det værste ved at blive gammel er, at vennerne falder fra. Jeg har en nær veninde, som nu blevet så dårlig, at hun ikke magter noget længere, og det sætter skår i juleglæden, siger prinsessen, som for sjette år i træk skal holde juleaften hos gode venner på Frederiksberg.

LÆS OGSÅ: Henrik til vennerne: Jeg fortryder intet 

Artiklen fortsætter under billedetDet smukke lågfad hører til prinsesse Elisabeths spisestel, Sommerfuglestellet. Hun er glad for at lave mad og dække fint bord, men har ikke kræfterne lige nu. Foto: Lars E. Andreasen

- Her i Sorgenfri ser jeg næsten ingen mennesker. Der er ikke mange, der lige kommer forbi, fordi slottet ligger lidt isoleret, men jeg har heldigvis stadig min bil, så jeg selv kan komme rundt, hvis jeg orker det.

Kongens ældste barnebarn
Som det ældste barnebarn af kong Christian X havde hun privilegier i familien.

- Glem aldrig, at du er den ældste, sagde kongen, som boede på Sorgenfri en stor del af året, selvom han også havde residens i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg (det palæ, som i dag huser et museum, red.).

LÆS OGSÅ: William: Så tosset er George med julen  

Artiklen fortsætter under billedetSom medlem af den kongelige familie bliver prinsesse Elisabeth inviteret til de store fester i kongehuset. Her er hun på vej til dronning Margrethes 75-års fødselsdagsfest på Fredensborg Slot i april i år. Foto: Michael Stub

- Men min farmor og farfar boede her under hele krigen, og det var dejligt at have dem så tæt på, at jeg kunne løbe op og hilse på dem. Jeg blev godt og grundigt forkælet af mine bedsteforældre, og selv om mange måske har et andet indtryk, var min farfar et varmt og kærligt menneske. Jeg var tit med, når han og min farmor kørte deres daglige tur i omegnen i hestevogn forspændt to heste. For mig var de jo bare farfar og farmor. Jeg tænkte aldrig på, at de var konge og dronning, men folk bukkede og hilste, når vi kørte forbi. Det bedste var, når vi standsede foran ishuset i Frederiksdal, smiler prinsessen.

LÆS OGSÅ: HER&NU besøger familien på Gavnø: Jul på slottet 

Har aldrig danset om juletræet
Elisabeth boede i Kavalerbygningen til omkring 1950, hvor hendes forældre flyttede ind på selve slottet efter kongens død, men det er juleaftenerne i Kavalerbygningen, hun husker bedst.

Artiklen fortsætter under billedetPrinsessse Elisabeth med et fotografi af kong Christian X. og dronning Alexandrine, der forkælede hende meget som den ældste af børnebørnene. Foto: Lars E. Andreasen

- Dagen var frygtelig lang for os børn, så for at holde os lidt i ro fik vi om formiddagen lov til at vælge en gave hver. De lå på et bord i en stor bunke, og vi måtte vælge lige den, vi ville have, fortæller Elisabeth.

Vi havde jo nok både rystet pakkerne og følt på dem, før vi tog det svære valg. Men det kunne ikke laves om, uanset hvad der var i den. 

LÆS OGSÅ: Prinsesse vækker opsigt i billig kjole

Arveprins Knud var chef for Dragør Fortet, og der spiste familien julefrokost og gik i kirke, før de vendte hjem til middagen og gaverne. Men først ønskede de garderne, der gik vagt udenfor, en glædelig jul.

Artiklen fortsætter under billedetDen fornemme samuvar af dreven sølv har tilhørt  prinessse Elisabeths farmor og farfar, og hos dem har hun nydt mange kopper the. Foto: Lars E. Andreasen 

- Vi børn hjalp med at pynte træet, men vi dansede ikke om det. Jeg har faktisk aldrig prøvet at danse om et juletræ, fastslår prinsesse Elisabeth, som altid har klædt sig fint på til højtiden.

- Sådan synes jeg, det skal være, for det er jo en festaften, fastslår hun.Fra sin barndom husker prinsesse Elisabeth ikke, at kong Frederik og dronning Ingrid kom på besøg.

- Men jeg kan jo på gamle fotografier se, at de har været oppe hos mine bedsteforældre på slottet, og dronning Ingrid kom vist også herud og løb på ski med mine tre kusiner, men vi omgikkes ikke som sådan. De boede jo også inde i byen.

LÆS OGSÅ: Derfor får Alexandra et nyt våbenskjold

Livet går op og ned
Efter sin realeksamen blev prinsesse Elisabeth sendt på kostskole i Lausanne i et år for at lære fransk og husholdning.

- Det var hårdt for mig, som altid har lidt af hjemve, og jeg havde kun haft fransk i skolen et år, så begyndelsen var svær. Vi piger kom fra 23 forskellige lande og led samme skæbne, men efterhånden som vi lærte hinanden at kende, gik det bedre. Jeg har stadig kontakt med nogle af dem og sender dem julekort.

Artiklen fortsætter under billedetDet sværeste ved at blive gammel er, at vennerne falder fra, mener prinsesse Elisabeth. Her ses hun til sin svigerinde grevinde Anne Dortes begravelse i januar 2014 sammen med Regentparret og sine tre niecer, komtesserne Josephine, Camilla og Feodora. Foto: Sisse Stroyer

Efter 45 år i Udenrigsministeriet, hvor hun i tre perioder på hver fire år var udsendt til Washington og Geneve, frygtede prinsessen ikke pensioneringen.

- Jeg var lige så glad som den dag, jeg var færdig med skolen, men mit liv er jo som de fleste andres gået op og ned, og man kan ikke være lige lykkelig hele tiden. Indflytningen her har tæret på kræfterne og også lidt på humøret. Det kniber stadig med at huske, hvor jeg har de ting, jeg har pakket ud og fået på plads. Resten ligger gemt i kasser. Så juleforberedelserne springer jeg over og glæder mig til at få skik på tingene i det nye år, fastslår prinsessen.

Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Læs mere >>

Ok