banner image

13 NUMRE AF HER&NU      KUN 299KR.

BESTIL HER

Sys Bjerre er flyttet i kollektiv: Vi er sammen om alt

Sangerinden Sys Bjerre har skiftet storbyen ud med bondegårdsidyl på Sydsjælland

I september sidste år ændrede Sys Bjerre i et hug livsstil fra garvet storbybeboer i København til et kollektiv ude på landet. Sammen med to andre købte hun bondegårdsidyllen "Østergaard" i sydsjællandske Store Heddinge tæt ved Stevns Klint, hvor hun nu deler hverdag med fire andre beboere.

Fælles for beboerne er, at de alle spiller musik, de er vegetarer og går op i økologi og bæredygtighed. To af dem er folkeskole-lærere, to er professionelle musikere og så er der én af beboerne, som er under uddannelse til biodynamisk landmand.

LÆS OGSÅ: Bonderøven starter en højskole

Artiklen fortsætter under billedetKollektivet "Østergaard" med Sys Bjerre omgivet af fra venstre Jeppe, Christian og Helene. Foto: Michael Stub 

- Det er fedt at bo sammen, og det giver god mening at dele så meget som muligt. For eksempel har vi fælles madkonto, fælles bil og fælles tøj. Man får råd til mere og spilder mindre på den måde, siger den 30-årige sangerinde.

LÆS OGSÅ: Supersunde Ulrich Thomsen: Her hans hemmelighed

- Vi har en drøm om at blive selvforsynende med grøntsager. Og nu glæder vi os bare til foråret for at se, hvad der gemmer sig i jorden.

Artiklen fortsætter under billedetStevns Klint, der er på UNESCO-s verdensarvs-liste ligger tæt på Sys Bjerres bondehus-idyl. Foto: Michael Stub

"Østergaard" består af et stuehus med fem værelser, to baderum, fællesstue, spisestue og afdeling med tøjskabe, og det hele er omkranset af en parklignende have med høje træer. På tegnebrættet ligger planer for opførelse af såvel hønsehus, drivhus og musikstudie.

- Moderne bofællesskaber er ofte en måde at spare husleje på. Vi har valgt at lave et egentligt kollektiv af den mere klassiske slags, forklarer Sys Bjerre, der er opvokset i et hjem med klaver i Vanløse og har boet i storbyen hele sit liv.

LÆS OGSÅ: Vinterbergs 'Kollektivet' deler anmelderne

Artiklen fortsætter under billedetSys på scenen i sin nye hjemby. "Spille-dåsen"b i Store Heddinge dannede rammen om Sys Bjerres turnéstart. Foto: Michael Stub

- Fordelen ved bylivet er de mange kulturelle tilbud. Til gengæld er jeg nu omgivet af skøn natur hver dag, og det er både personligt og kunstnerisk tilfredsstillende.

LÆS OGSÅ: Sådan har du aldrig set Jarl Friis-Mikkelsen: Mit skjulte talent

Den rødhårede sanger og komponist har også oplevet, at der er et godt naboskab i lokalsamfundet. Man hjælper hinanden herude på landet.

- I efteråret mødtes naboerne til årets høstfest. Alle kender alle, og der er så mange spændende initiativer. Det oplever man ikke på samme måde inde i København. Det er dybt inspirerende at kunne bidrage med noget til fællesskabet i lokalsamfundet, siger Sys, der har været fuldstændig solgt over sin nye livsstil.

Artiklen fortsætter under billedetVed det ugentlige beboermøde er ordet frit og alle forslag er velkomne.  Foto: Michael Stub

- Man behøver selvfølgelig ikke være sammen hele tiden. Så kan man jo bare gå ind på sit værelse, men det er svært ikke at ende i hyggeligt samvær. Jeg bruger meget tid og energi på min nye gård og kollektivet, men det er det hele værd, fastslår Sys Bjerre, der også er klar til et nyt fællesskab på underholdningsfronten: For første gang medvirker hun i en stor musical til efteråret. Sammen med Andreas Bo, Troels Lyby, Mathilde Norholt og Kaya Brüel skal hun optræde i den musikalske komedie "Dirch", der opføres i Tivoli Glassalen.

- Jeg er ofte blevet spurgt til den slags opgaver, men har altid svaret nej. Denne gang ville jeg gerne, fordi jeg er vild med de gamle sange af blandt andre Gitte Hænning og Daimi. Deres viser har jeg sunget som barn, så det glæder jeg mig til, siger hun.

Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Læs mere >>

Ok