banner image

13 NUMRE AF HER&NU      KUN 299KR.

BESTIL HER

Skuespiller og D-A-D-stjerne hjalp flygtninge på Lesbos: Vi gør det igen

I løbet af de otte dageoverskred Maria og Laust i den grad nogle personlige grænser.

En bælgmørk og blæsende nat i december i bidende kulde står skuespiller og koreograf Maria Erwolter sammen med sin mand, D-A-D-trommeslageren Laust Sonne, på stranden på den græske ferieø Lesbos og kigger ud over det oprørte og iskolde Middelhav. 

LÆS OGSÅ: Thomas Bo Larsen og hans hemmelige kæreste flytter sammen 

Artiklen fortsætter under billedetNormalt har D-A-D vandbærere med, når de er på turné, men på Lesbos var det Laust, der tog slæbet. - Alt vand i lejren kom fra denne hane, så vi slæbte rigtigt mange liter vand hver dag. Foto: Anthon Unger

Pludselig bliver det rædselsscenarie, som de ellers kun ser hjemme i tv'et i deres bløde sofa, oprullet for øjnene af dem. En overfyldt gummibåd kommer til syne i mørket, fyldt med desperate mennesker, der har taget den livsfarlige tur over Middelhavet.

LÆS OGSÅ: Jonatan Spang sælger ud: Scorer milliongevinst 

- Vi måtte bare ned om natten og se det med vores egne øjne. Det var en ret voldsom oplevelse, fortæller parret vel hjemme i Danmark igen. De har tilbragt en uge som frivillige på Lesbos i FN-flygtningelejren Kara Tere - den ene af tre lejre på øen, hvor de delte mad og tøj ud til de flygtninge, som ankommer fra Tyrkiet. En tur, som virkede som det helt rigtige i oktober, hvor de helt spontant af egen lomme købte flybilletter og hotel.

Artiklen fortsætter under billedet- Når flygtningene var blevet klædt varmt på i lejren, uddelte vi te til dem. Der var heldigvis også en del smil midt i al elendigheden, fortæller Laust, der savnede sin store vinterjakke, som han havde efterladt hjemme i København. Foto: Anthon Unger

- Da vi så skulle af sted, var det ret angstprovokerende, og jeg havde faktisk slet ikke lyst. Vi havde fået at vide, at "Psykologer Uden Grænser" var dernede til at hjælpe de frivillige, for sådant et ophold i totalt menneskeligt kaos og elendighed kan faktisk godt give traumer, fortæller Maria, og Laust supplerer:

- Jeg tænkte da selvfølgelig over, om det ville påvirke mit job og mine børn, når jeg kom hjem.

Brød tudende sammen
Deres stærke humanitære velvilje vandt over forbeholdene, og 2. juledag landede parret midt i den største europæiske flygtninge-katastrofe i nyere tid.

LÆS OGSÅ: Nicki Pedersen smaskforelsket 

Artiklen fortsætter under billedetDer var bål i olietønder rundt om i lejren, hvor flygtningene kunne varme sig, og her kom Maria i snak med børnene. - Bare det at se et barn ændre sig fra at være helt indelukket til at kunne give et smil, når de fik en bamse - det fik mig til at tude flere gange. Foto: Anthon Unger

- Vi gør det ikke af politiske grunde, men udelukkende af humanitære grunde. Vi havde overskuddet både økonomisk og mentalt til at gøre det. Og så var det en kæmpe styrke, at vi gjorde det sammen som par, så når vi efter 11 timer i kulde, regn og blæst sank sammen på hotelværelset, kunne vi tale ud om tingene med det samme.

LÆS OGSÅ: Lukas Graham afslører: Vi skal med i endnu et talkshow i USA 

I løbet af de otte dage overskred Maria og Laust i den grad nogle personlige grænser.

- Vi havde kun lige sat os i flyet på vej hjem, før jeg brød tudende sammen. Det var SÅ hårdt at måtte sige nej til sultende mennesker, der bad om en ekstra portion mad, fordi der skulle være nok til alle, fortæller Maria, mens Laust gør status.

- Det var samtidig også en god følelse at tage hjem med: at selvom det var en hård tur, så har vi også gjort en forskel. Og vi gør det igen. Vi har allerede booket billetter til om seks uger, og vi kan kun opfordre til at gøre det samme, hvis man har overskud til det, siger han.

Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Læs mere >>

Ok