banner image

13 NUMRE AF HER&NU      KUN 299KR.

BESTIL HER

Dansktoppens triste skæbner: Selvmord, druk, vold og sygdom

Livet som dansktopstjerne handler udadtil om smil, lykke og evigt solskin. Men virkeligheden bag de store smil er trist som en tom scene uden spotlys. Arbejdspresset på dansktoppens store navne er umenneskeligt hårdt og sætter sine tydelige spor på stjernernes helbred og psyke

Susanne Lana
Smadret med ølglas

Da Susanne Lana i 1971 hittede med ”Hvis tårer var guld”, var den 25-årige Virum-pige næsten blind på det ene øje. Det havde hendes første mand i et raserianfald smadret med en lussing. Og han var desværre kun den første af mange voldelige mænd. I det hele taget har tragedierne stået i kø i den nu 69-årige sangerindes liv.

En hård barndom med ophold på børnehjem og langvarige indlæggelser for astma og psoriasis satte tidligt sit præg på Susanne. Som ung blev hun også behandlet med Thalidomid og aborterede flere fostre med frygtelige misdannelser. ”Hvis tårer var guld” blev et kæmpe hit, men der gik mange år, før Lana fik noget ud af det økonomisk, selv om hun havde skrevet den danske tekst. For hun anede ikke, at hun selv skulle anmelde sangen til Koda, der udbetaler rettighedspenge.

Det mest grusomme overgreb blev Susanne Lana udsat for i 1986. Efter at hun en sommeraften havde optrådt på en café i København, overfaldt hendes nye mand hende med et ølglas. Han tværede det smadrede glas ud i hendes ansigt, og det tog en kirurg to timer at sy hende sammen med 56 sting. Manden fik tre års fængsel. Året efter bed en hønsehund hendes næsetip af. Igen måtte en kirurg på arbejde. I de senere år har hun været ramt af en række blodpropper, men optræder stadig i stor stil. Susanne Lana ville i sandhed eje millioner, hvis tårer var guld.

Artiklen fortsætter under billedet Susanne Lana Foto: Lars E. Andreasen

Anders Frandsen
Bizart selvmord

Nytårsdag 2012 fandt bekymrede venner Anders Frandsen død af kulilteforgiftning i sin lejlighed i Hellerup. Desillusioneret havde den 51-årige musiker, som vandt dansk Melodi Grad Prix med ”Lige der hvor hjertet slår” og siden blev succesrig opfinder, besluttet at ende sit liv.

Efter at have skrevet et afskedsbrev tændte han op i den havegrill, han havde båret op fra haven, tog en håndfuld piller og gik i seng. På det tidspunkt havde han allerede én gang prøvet at tage sit liv. Det var under et ophold i Thailand, men her var han blevet fundet af en stuepige.

Nære venner har siden fortalt, hvordan Frandsens livskvalitet var forsvundet, efter både hans karriere på scenen og som forretningsmand var gået i stå. Da Anders Frandsen døde, var han på kontanthjælp og afhængig af venners hjælp. Til tonerne af Sinatras ”My way” blev Anders Frandsen bisat fra Rigshospitalets kapel, og hans aske blev spredt i Øresund.

LÆS OGSÅ: Se de private billeder: Familien Heicks drømmetur 

Artiklen fortsætter under billedetAnders Frandsen Foto: Scanpic

Rock Nalle
Narkoman af fedmeoperation

Efter at karrieren som rocksanger i 60’erne stilnede af, begyndte Roland ”Rock Nalle” Sørensen at tage voldsomt på. Da hans gamle børnehavekammerat Johnny Reimer i 70’erne genopdagede og relancerede ham i samarbejde med Gustav Winckler, var han nærmest uigenkendelig. Vægten havde nået 150 kilo, og det plagede ham grusomt.

Nalle sagde ja til at få sin mavesæk opereret mindre – og det gik galt. Han kunne ikke holde føde i sig og måtte på toilettet 20-25 gange hver dag. Med hans egne ord var det til sidst som at have ”en blæselampe i røven”. Lindringen kom først i form af morfin, men da lægen sagde stop, røg han i stedet på heroin. Det blev indledningen på et 15 år langt mareridt som hjemløs og narkoman. I 1995 var han nede på 56 kilo og havde fem tænder tilbage i munden. Han havde forsøgt at tage sit liv med en overdosis, men kunne ikke få fat i narko, der var stærkt nok. En ven fik ham til sidst indlagt på et behandlingscenter. Da han efter 14 måneder forlod stedet, havde han fået sit liv tilbage. Selv om en ny hofte og bøvl med hjertet lægger en dæmper på de vilde moves på en scene, er Rock Nalle som 72-årig – og på 20. år som stoffri – stadig i gang.

Artiklen fortsætter under billedetRock Nalle. Foto: Bo Nymann 

Birthe Kjær
Døde i ambulancen

Den folkekære sangerinde, der er kendt for sine livsglade hits, faldt i oktober 2005 om med en blodprop i hjertet under dansetræningen til tv-programmet ”Vild med dans”. Lige inden ambulancen nåede Rigshospitalet, fik hun hjertestop og var død i flere minutter, før lægen fik hende genoplivet.

- Hvis vi var stoppet klokken 16, var jeg taget hjem og havde lagt mig på sofaen, og så ville jeg ikke have været her i dag, fortalte en rystet Birthe Kjær til magasinet Helse i 2013.

Det var Birthes dårlige form og de mange cigaretter, som slog hende kortvarigt ihjel. Hun røg en pakke om dagen, og en cigaret var altid det sidste, hun tog, inden hun gik på scenen. I dag er den 67-årige sangerinde holdt op med at ryge og lever sundere, men kan stadig mærke den stress, der var tæt på at knække hende.

- Jeg kan godt føle, når jeg er ved at sige ja til noget, der er for meget. Så er det, som om en hånd klemmer om hjertet, og jeg er lige ved at tude. Så må jeg sige: ”Nej, det kan jeg ikke.”

LÆS OGSÅ: Stort interview med Janni Spies: Det har været hårdt 

Artiklen fortsætter under billedetBirthe Kjær. Foto: Scanpic

Tommy Seebach
Faldt død om på Bakken

Efter at være blevet ramt af en blodprop i 2001 havde Tommy Seebach lagt sit liv om. Han havde droppet de før så uundværlige smøger, og det massive druk havde han også lagt bag sig. En ballonudvidelse i hjertet havde givet ham ny energi.

Nu handlede det om samvær med familien og den musik, som han stadig brændte for. Men mange års misbrug havde sat sit præg på Seebachs krop, og da han i 2003 blev ramt af sin anden blodprop, var det slut. Den første fik han på stamværtshuset på Frederiksberg, hvor han hurtigt blev genoplivet. Anden gang var på Bakken, da han en forårsdag var på vej på arbejde. Da han blev fundet i græsset foran forlystelsen ”Fem-Kampen,” var det uvist, hvor længe han havde ligget der. Han var blå i hovedet, da forbipasserende begyndte at give ham hjertemassage, og selv om ambulancen kom hurtigt, var det for sent.

Tommy Seebach blev erklæret død ved ankomsten til Gentofte Hospital, kun 53 år gammel.

Artiklen fortsætter under billedetTommy Seebach. Foto: Egmonts Historiske Arkiv

LÆS OGSÅ: Erik Brandt efter lang tids sorg: Livet er godt igen 

Ulla Pia
Mistede tænderne

Lige så let, livet som pop- og filmstjerne var for Ulla Pia i 60’erne og 70’erne, lige så svært blev det, da karrieren sluttede. Hun trak stikket, da hun i 1979 fik lungeproblemer. Hun kunne stadig synge, men i hendes egne ører lød det ikke godt. Så hun blev hjemmegående med datteren Karina, der lige var fyldt ni.

Livet som feteret stjerne opgav hun fuldstændig, og hun kom aldrig tilbage på arbejde igen. Tabet af hendes mor, efter et langt og smertefuldt forløb i slutningen af 90’erne, tog ekstremt hårdt på Ulla Pia. Hun glemte fuldstændig sig selv i sorgen og tabte sig voldsomt.

Hun holdt helt op med at smile, da hun for 10 år siden mistede alle tænderne i overmunden efter en fejlbehandling for paradentose. I de senere år har Ulla Pia også været udfordret af helbredet. Et fald hjemme på Islands Brygge førte sidste år til en indlæggelse på næsten seks måneder. Nu bor hun i en ældrebolig i nærheden af Karina i Rudersdal nord for København, så hun hver dag kan ses med børnebørnene Melissa og Silas.

Artiklen fortsætter under billedetUlla Pia. Foto: Egmonts Historiske Arkiv 

Noller
Promille på fem

Som 17-årig var Niels ”Noller” Olsen og hans storebror Jørgen teenageidoler. Og presset var hårdere, end han kunne klare. Et par år senere var han på vej ud i et misbrug af piller og alkohol, der skulle følge ham de næste 30 år.

I 80’erne og 90’erne var han indlagt mange gange. Primært på grund af druk. Selv under en familieferie til Spanien måtte han indlægges to gange. En anden gang målte lægerne hans promille til fem, da de fik ham ind. En hashpsykose sendte ham også til tælling på et tidspunkt. Løfterne til familien om, at han ville stoppe med sit misbrug, blev brudt gang på gang. Da hans kone i 1997 sagde stop efter en frygtelig parmiddag, forstod han dog budskabet.

Noller ringede i desperation til Jacob Haugaard, som han egentlig ikke kendte specielt godt. Haugaard, der har været igennem præcis det samme og på det tidspunkt var ædru på femte år, forstod dog alvoren og kastede alt, hvad han havde i hænderne. Da han to timer senere ringede på hjemme i Lyngby, havde han allerede fundet et behandlingssted til Noller.

Efter halvanden måned kom han tørlagt og afgiftet hjem til familien og kunne begynde det lange seje træk for at skabe ny tillid. Kampen mod misbruget har Noller i snart 20 år vundet med en stærk vilje og opbakning gennem møder i Anonyme Alkoholikere og Anonyme Narkomaner. Hans højre overarm er prydet af tatoveringer med foreningernes logoer for at vise sin taknemmelighed.

Artiklen fortsætter under billedetNiels "Noller" Olsen. Foto: Peter Hauerbach 

LÆS OGSÅ: Blachman træt af Bagedyst-Micki 

Kandis-Johnny
Konen hængte sig i sommerhuset

Det er snart otte år siden, men sorgen er stadig stor hos Kandis-Johnny Hansen og hans to døtre. De var 12 og 15 år, da deres mor, Helle Bekhøj, på tragisk vis forsvandt fra familiens hjem i Hurup i Thy.

Efter 17 timers eftersøgning blev hun fundet i familiens sommerhus. Hun havde hængt sig. Fordi hverken familie eller venner havde opdaget, at der var noget i vejen, og der ikke var noget afskedsbrev, var spørgsmålene uendelige for Johnny. Også fordi han og døtrene på intet tidspunkt fik lov at være alene med deres sorg.

Familiens præst foreslog i stedet Johnny at sætte ord på sine følelser. Det blev til bogen ”Smerten bag smilet” og sangene ”Hotel Himmel” og ”Det gør ondt”. Mens ”Hotel Himmel” er blevet en favorit til Kandis-koncerter, er den anden sang aldrig kommet på sætlisten. Teksten er så personlig, at Johnny ikke kan synge den live.

Johnny Hansen, Helle og døtrene Caroline og Cecilie på ferie, mens alt endnu tilsyneladende var fryd og gammen. Foto: Privat

Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Læs mere >>

Ok