banner image

13 NUMRE AF HER&NU      KUN 299KR.

BESTIL HER

Stort interview med Janni Spies: Det har været hårdt

Selv i sine mørkeste stunderhar Janni Spies fundet styrken til at være stærk. Og nu har hun, som 53-årig, fået papir på, at hun også kan hjælpe andre.

Hun var kun 21, da hun blev enke og skulle dele sin sorg med hele Danmark. Samtidig skulle hun - uden andet end sin 10. klasse - stå i spidsen for Danmarks største rejsebureau. Da hun i 2008 gik fra sin nye mand, Christian Kjær, efter 20 års ægteskab, kunne alle også deltage i hendes skilsmisse, fordi det økonomiske efterspil fandt sted for åbne døre i Østre Landsret.

LÆS OGSÅ: Wow! Lukas Graham laver vild cover-version af Adeles "Hello"

Den slags kræver stærke skuldre, og heldigvis har Janni Spies, selv i sine mørkeste stunder, fundet styrken til at være stærk. Og nu har hun, som 53-årig, fået papir på, at hun også kan hjælpe andre.

Artiklen fortsætter under billedet- Som sådan tager jeg ikke klienter lige nu. Nu skal jeg lige finde ud af, hvor jeg lander henne med de egenskaber og ­ressourcer, jeg har fået. Om de kun skal bruges på mig selv, eller om jeg skal hjælpe andre på et lidt større plan, det må tiden vise, fortæller Janni om planerne med sin uddannelse til coach. Foto: Anthon Unger

- Jeg har arbejdet meget med mig selv gennem hele livet. Min nye uddannelse som master coach, som jeg gjorde færdig i slutningen af januar, har været en naturlig forlængelse af den coach-uddannelse, som jeg fuldførte sidste år. Det har ikke gjort min rejse mindre spændende, fortæller Janni i et eksklusivt interview.

LÆS OGSÅ: Sebastian bliver bornholmer 

- Coaching giver mig en helt anden tilgang til tingene. Man får nogle specifikke værktøjer, så man kan udnytte sit potentiale. Det har været enormt spændende og indsigtsfuldt for mig. Hvad det er, der forhindrer én i nogle ting. Hvad det er, der foregår i hovedet på én. For det er ikke altid let af forstå, siger Janni og forklarer videre:

- Det handler dybest set om, hvordan man kan lære at bryde mønstre og gøre ting anderledes. Hvis man har nogle drømme, man ikke får levet ud. Hvorfor gør man ikke det? Måske fordi man ikke tør det? 

Havde ikke forudsætningerne
I tiden lige før skilsmissen kom Janni tilbage på skolebænken og gennemførte fire fag på sin HF-uddannelse.

- Det var hårdt. Jeg kunne godt mærke, at de små grå skulle i omdrejninger for at lære noget igen. Jeg var virkelig træt, når jeg gik hjem fra undervisningen. Hjernen fik brugt både den ene og den anden halvdel. Så føler man virkelig, at man er i live, griner Janni. Erkendelsen af at der skulle ske noget, så hun fik mere ballast, fik Janni i 80'erne.

LÆS OGSÅ: Erik Brandt kan score millioner på "The Danish Girl"

Artiklen fortsætter under billedetJanni blev skilt fra Christian Kjær i 2008. Foto: Polfoto 

Janni blev skilt fra Christian Kjær i 2008. I tiden omkring deres skilsmisse tog Janni fire fag på HF, og senest har hun uddannet sig til først coach og siden master coach. 

- Jeg tror, jeg var 26, da jeg blev klar over, at jeg måtte arbejde med mig selv for at håndtere det liv, jeg havde fået. For at sige det ligeud, så havde jeg ikke forudsætningerne. Og hvis man kan få hjælp, hvorfor så ikke tage imod den?

LÆS OGSÅ: Millionerne vælter ind til Christian Kjær: Fed formue

Uddannelsen som coach tog Janni hos Manning Inspire i Gentofte. Akkurat som da hun læste HF, kom hun på et helt almindeligt hold.

- Jeg har fulgt undervisningen ligesom alle andre. Det er foregået på fuldstændig lige fod. At alle måske ved, hvem jeg er, skulle ikke stå i vejen. Og det har været fuldstændig fantastisk for mig. Coaching handler jo netop om at se mennesket – ikke omstændighederne. Ligesom alle andre har jeg også været igennem kriser. Graden af det har måske været voldsommere. Og så har det været eksponeret, men det handler alligevel om, at man basalt skal forholde sig til det samme som alle andre.

At Janni og hendes familie sjældent kan have problemer, uden at der er publikum, er en bitter erfaring, hendes datter, Michala, også har gjort sig. I december meldte Michala ud, at hun var blevet ramt af sygdom og derfor satte sin modeblog på pause, indtil lægerne igen finder det forsvarligt, at hun arbejder.

Spekulation om sygdom
Da Michala ikke har ønsket at gå i detaljer omkring sin sygdom, har det  sat gang i massiv spekulation. Noget, som Janni selv har været igennem et hav af gange. Inden interviewet med HER&NU gjorde Janni det også klart, at hendes børn ikke ville være et emne, der skulle berøres. Det betyder ikke, at hun ikke bekymrer sig om dem, men understreger, at hun respekterer dem som individer og stoler på, at de hver især træffer de rigtige beslutninger. 

Artiklen fortsætter under billedetSidste år fyldte Janni 50 år og blev naturligvis ­fejret af børnene Christopher og Michala. Foto: Anthon Unger

Da Janni bliver spurgt til sin datter Michalas sygdom, er svaret kærligt, men bestemt.

- Det har jeg ingen kommentarer til, da vi anser det som et privat anliggende. Jeg tror ikke, man kan klare sig som et kendt eller eksponeret menneske i medierne uden at stole på andre. Det kan man så ikke altid alligevel, og når sådan en situation opstår, må man jo tage sig af den. Men venskaber og tillid er vigtigt mennesker imellem, siger Janni, der selv har oplevet mange svigt.

LÆS OGSÅ: Charlotte Bircows verdensnyhed: Cremedronning

Det har sat sine spor i sjælen, men hun forsøger ikke at bære dem med sig videre. Troen på venskaber er bevaret, og nu nyder Janni den ro, hun har fundet gennem coachingen.

- Jeg ville ønske, jeg selv havde lært noget om de her ting meget tidligere. Hvis man kunne, så burde man undervise i coachende tilgange i gymnasiet. Så kunne de lære mere om det at være menneske med alt, hvad det indebærer. Når man er ung, og det ved jeg fra mig selv, er man hårdt ramt af usikkerhed og uvidenhed. Det hele handler om, hvad man skal, hvad man vil, og om man er god nok. Men det, der kan være rigtig godt, er at lære, at man skal arbejde med sig selv og tage ansvar. Hvis man ikke gør det, men lægger ansvaret i hænderne på andre mennesker, bliver man aldrig lykkelig og tilfreds.

Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Læs mere >>

Ok