Den glemte James Bond: Her er han i dag
George Lazenby i godt selskab i "I Hendes Majestæts hemmelige tjeneste".

Den glemte James Bond: Her er han i dag

George Lazenby er den, der bedst har levet op til betegnelsen hemmelig, efter kun én optræden i rollen som den hemmelige agent, James Bond.

Sig navnet James Bond, og en perlerække af kendte skuespillere vil rulle forbi på nethinden hos de fleste.

De færreste vil erindre George Lazenby, der dermed, som den eneste, kan bryste sig af, at betegnelsen hemmelig agent har hængt ved længe efter at andre tog over i rollen som agent 007, James Bond.

LÆS OGSÅ: Vidste du det? 24 hemmeligheder om James Bond

Han blev hentet ind til rollen som erstatning for Sean Connery til "I Hendes Majestæts hemmelige tjeneste", der fik premiere i 1969, og var på det tidspunkt et helt ubeskrevet blad som skuespiller. Vel havde han lavet reklamefilm og haft en gæsteoptræden i tv-serien "General Hospital", men han var mest kendt som fotomodel, hvilket var hans seneste job efter forsøg som automekaniker og bilsælger.

LÆS OGSÅ: Overrasket Bond-pige: Jeg var jo ikke køn nok

Allerede før filmen havde fået premiere meddelte han, at han ikke agtede at gentage rollen. Til stor ærgrelse for Bond-produceren Albert R. Broccoli. Han forklarede efterfølgende, at George Lazenby kunne være blevet den bedste James Bond nogensinde.

Artiklen fortsætter under billedetGeorge Lazenby fik kun én film som James Bond. Han er i dag 76 år, og fortsat aktiv skuespiller. Foto: All Over

George Lazenby var dog ikke klar til at gribe dén chance. Han rev kontrakten, der gjaldt for syv film, i stykker, fordi den, efter hans mening, var alt for detaljeret og svær at leve op til, og han følte ikke, at James Bond-skikkelsen var langtidsholdbar på det store lærred. Han følte samtidig, at hans ideer til forbedringer faldt for døve ører.

- De (producerne, red) fik mig til at føle mig dum. De affærdigede alt, hvad jeg foreslog alene fordi jeg ikke havde været i branchen i tusind år ligesom dem, forklarede han til Los Angeles Times efter sin afsked.

LÆS OGSÅ: Ny premieredato: Pirates of the Caribbean 5 kommer tidligere end ventet

Vurderingen i Hollywood var, at han for hurtigt havde fået for høje tanker om sig selv, og måske derfor kneb det også med at få andre filmroller efterfølgende.

- Jeg synes det er ufatteligt, at en givtig rolle ikke kan respekteres. Vi valgte George på baggrund af hans fysik, hans udseende og hans måde at gå på. Han havde maskulinitet, men her bagefter så kunne man godt have håbet på lidt mindre nosser og lidt mere charme, erklærede Albert R. Broccoli til The Sunday Time efter at bruddet med Lazenby var offentliggjort og "I Hendes Majestæts hemmelige tjeneste" havde fået premiere.

Hverken han eller resten af Hollywood stod således heller ikke klar med åbne arme og nye filmroller. Først to år senere dukkede George Lazenby op i "Universal Soldier", der blev slagtet af anmelderne.

LÆS OGSÅ: Her er stjernerne fra M*A*S*H nu

Til gengæld kunne den australskfødte skuespiller så sende slet skjulte stikpiller afsted til sine tidligere arbejdsgiver i flere James Bond-parodi-roller. Blandt andet i "The Return of the Man for U.N.C.L.E.: The Fifteen Years Later Affair", hvor han spiller den kraftigt James Bond-inspirerede karakter J.B.

Ingen markant rolle og sådan har det faktisk været gennem de seneste årtier, selvom han dog heller ikke har manglet arbejde. Ud over roller i flere tv-film og -serier, var han i 70'erne en populær skikkelse i actionfilm produceret i Hongkong. Her kunne han kombinere sit flotte udseende med evnerne ud i kampsport.

LÆS OGSÅ: 10 ting du ikke vidste om De uheldige helte

George Lazenby er blevet 76 år, men ikke gået på pension. Han laver stadig film. Til gengæld er der tale om mere og mere beskedne af slagsen.

I år kan han således opleves både i den romantiske dansefilm "Love in Spain" og gyseren "Dracula: Killer on the Catwalk". Begge er lavbudgetfilm instrueret, skrevet og produceret af James Black, der er relativ ny i filmbranchen.

Det var næppe det, som han havde i tankerne, da han rev sin James Bond-kontrakt i stykker for over 30 år siden ...

Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Læs mere

Ok